Siyam Kedisi

siyam kedisi

Şaşalı bir maskeli balo için hazırlanmış, mavi gözleri ile herkesi büyüleyen, balonun en sofistike davetlisi, Siyam..

Tarihçe

Siyam kedileri açık renkli kürkleri ve siyah maskeli yüzleri, kulakları, patileri ve kuyrukları ile Tayland’da yüzyıllardır bilinmektedir. Siyam kedileri Londra’da 19.yüzyılın sonlarına doğru Crystal Palace Kedi Show’unda görülünceye dek dünya tarafından fark edilmemiş durumdaydı. Her ne kadar farklı görünüşleri herkesi memnun etmese de kısa sürede oldukça popüler bir cins haline geldiler. 20. yüzyıl başlarında ise Amerika’da da popülerite kazanarak göz önünde olmaya başladılar. Amerika Birleşik Devletleri eski başkanı Rutherford B. Hayes (1877-1881) ve eşi Lucy, Tayland’da bir diplomat olan David B. Sickels tarafından kendilerine gönderilen siyam kedisini 1878 yılında sahiplendiler. Günümüzde halen kedi ile birlikte gönderilen mektup Ohio’da sergilenmektedir.

Başlarda sadece koyu kahve-siyah tonlarda lekelere sahip siyamlar görülürken, ilerleyen zamanlarda mavi, çikolata ve leylak renklere sahip siyam kedileride üretilmeye ve kedi fuarlarında sergilenmeye başlandı. Günümüzde pek çok farklı renk lekelerine ve desenlere sahip siyam kedileri bulunmakta hatta bunların içinde tekir desenli ya da duman renkli kediler bulunabilmektedir.

Siyam kedisi doğal bir kedi cinsidir ve sahip oldukları maske deseni bir genetik mutasyonun sonucu olarak oluşmuştur. Cins aynı zamanda geçmişte pek çok farklı cinsin ortaya çıkışında etkin olarak rol oynamıştır. Balinese, oriental, himalayan, tonkinese ve havana brown bu cinslerden bazılarıdır.

Siyam kedileri tüm kedi konfederasyonları tarafından aktif olarak tanınmış durumdadır. Uluslararası kedi konfederasyonu ayrıca Thai, yani siyam kedisinin Tayland’daki orjinal formuna sahip kedileride ayrı bir cins olarak kayda almıştır. Tayland’da bu kediler wichienmaat olarak bilinir. Bazı insanlar bu ismi eski tip siyamları ifade etmek için kullanmaktadır. Eski tipler günümüzdeki maskeli kürk ve karakterlerle özdeşleşmekle birlikte, daha yumuşak vücut ölçülerine sahiptir.

Siyam kedisi karakteri

Bu cinsi tanımlayacak belki de en iyi iki özellik onların oldukça konuşkan ve inatçı kediler olduklarıdır. Siyam kedisi daima konu hakkında ne düşündüğünü yüksek sesle ve kulak tırmalayıcı şekilde size ifade etmekten keyif duyacaktır. Elbette bu esnada sizin kendisini dinlemenizi ve önerilerine uymanızı bekleyecektir. Buradan anlayacağınız üzere siyam kedisi insanlara aşırı derecede düşkün bir cinstir. Size “yardımcı” olmaya bayılırlar ve daima bir kuyruğunuz varmışcasına peşinizden ayrılmazlar. Bir yere oturduğunuzda anında kucağınızda belirecek siyam kedisi, geceleyin büyük olasılıkla battaniyenin altında size sarılmış halde uyuyacaktır.

Konuşkan ve her şeye burnunu sokmaya meyilli siyam kedisi yaşantınızda sizi zaman zaman deli edebilir. Ancak bir diğer açıdan, gün içinde daima konuşabileceğiniz siyam kedisi sizin en iyi dostunuz olacaktır. Bu noktada bu sosyal kediye zaman ayırabileceğinize emin olmanız oldukça önemlidir. Eğer gün boyunca işteyseniz birbirlerine eşlik etmeleri için 2.bir siyam kedisi sahiplenmeniz oldukça akıllıca olacaktır.

Siyam kedisi zeki, çevik, atletik ve oyuncu bir cinstir. Zihnini meşgul etmek için puzzle tipi oyuncaklar ve lazer pointer gibi oyuncaklarla yaptıracağınız vücut egzersizleri onlar için oldukça verimlidir. Kısacası eğer ona zaman ayırabileceğinize inanıyorsanız bir siyam kedisi ile hayatınızı mutlaka paylaşmalısınız. Sahibine sadık ve taparcasına sevgi duyan tavırlarını görmek için ona biraz ilgi göstermeniz kafi.

Siyam kedisi sağlığı

Saf kan olsun veya olmasın tüm kedilerde genetik rahatsızlıklar görülebilir. Siyam cinsinde sıkça karşılaşılan bazı hastalıklar aşağıdadır.

  • Amiloidoz: amiloid adlı proteinlerin organlarda birikmesi sonucu oluşan bir hastalık. Siyamlarda çoğunlukla karaciğerde görülür.
  • Astım ve bronşit hastalığı
  • Aort stenozu gibi çeşitli konjenital kalp hastalıkları

Siyam kedisi bakımı

Kısa ve iyi bir kürke sahip siyam cinsi için ölü tüyleri almak amacıyla haftalık yapılacak bir tüy bakımı yeterlidir. Dişlerin günlük olarak fırçalanması her hangi bir diş hastalığının oluşma riskini minimuma indirecektir.

Siyam kedilerinin sadece evde beslenmesi diğer kedilerden, köpeklerden gelebilecek saldırıları ve sokakta karşılaşabilecekleri araba kazası gibi tehlikeleri önleyecektir. Siyam kedilerinin güzel bir fiziğe sahip oluşları beraberinde çalınma riskinide getirmektedir.

Siyam kedisi özellikleri

Siyam kedisinin görünüşü, organizasyonların belirlediği standartlara göre değişmektedir. Çoğu organizasyon için siyam kedisi; uzun hatlara sahip ince ve kaslı bir vücuda sahiptir. Burundan sivri kulak uçlarına kadar genişleyen kafa yapısı bir üçgen takozu oluşturur. Beklenmedik şekilde büyük kulakların alt kısımları geniş ve uçları renklidir. Bu durum kafa yapısına tümüyle üçgenimsi bir görüntü kazandırır. Orta boyda ve badem şekilli gözler daima koyu ve canlı bir mavi tonundadır. Vücutları uzun ve ince bacaklar ile desteklenir ve arka ayaklar ön ayaklardan daha uzundur. Siyamlar küçük, zarif ve oval patilere sahiptir. Vücutlarının bitiminde uzun, ince ve renkli kamçı kuyrukları bulunur.

Kısa tüylü siyam kedilerinde sade desenler bulunur. Kedi severler derneğine göre bunlar 4 farklı tipte olabilir.

  • Himalaya modeli siyam: Soluk kahverengi ile krem arasında vücut rengine koyu kahve renkgi noktalar eşlik eder. yine koyu kahverengi burun ve patiler bulunur.
  • Çikolata noktalı siyam: Fildişi renkli vücutlarında sütlü çikolata renkli noktalar bulunur. Tarçın-pembe burun ve patilere sahiptir.
  • Mavi noktalı siyam: Mavimsi-beyaz vücutda koyu mavi noktalar bulunur. Barut rengi burun ve patilere sahiptir.
  • Leylak noktalı siyam: Buzul beyazı vücutda soğuk pembe-gri noktalar bulunur. Buna Lavanta-pembe rengi burun ve patiler eşlik eder.

Uluslararası kedi federasyonu cins standartlarına bu renklere ilave olarak;
Tekir noktalı, Kırmızı noktalı, Krem noktalı, Gümüş tekir noktalı ve duman noktalı siyamlarıda ilave eder.

Geleneksel kedi konfederasyonu ise 2 tipte siyamı tanımlamıştır. Geleneksel ve klasik. Her iki tipte modern siyamlardan oldukça farklı görüntülere sahiptir. Buna göre geleneksel siyam kedisi, yuvarlak hafa ve iri kemikli oval bir vücuda sahiptir. Klasik siyamlar ise yine iri kemikli ancak geleneksel siyama göre biraz daha uzun bir vücuda sahiptir. Bunun yanında klasik siyamların kafaları yine üçgenimsi şekillidir. Bu iki türde kedi severler derneğindeki gibi 4 renkte ve ilave olarak albino olarak kayda geçmiştir.

Peki ya Thai? Tayland’ın tarihi kedisi ise TICA tarafından, üçgen şekilli bir kafa, orta genişlikte oval yanaklar ve ucuna doğru incelen ağız olarak tanımlanmıştır. Kafaları abartılı olmayacak şekilde genişliğine oranla daha uzundur. Gözler tümüyle badem şeklindedir ve uçlardan aşağılara doğru orta boydan hafifçe genişler. Kıvrak ve zarif gövdeleri uzundur ancak bir boruyu andırmaz. Orta boy bacaklar kıvrak ve orta boyda oval şekilli patilere sahiptir. Ucu sivrilen kuyruk neredeyse vücut kadar uzundur. Kısa ipeksi kürkleri kahve,koyu beyaz vücut rengine sahiptir.

Siyam kedisi ve aile

Aktif ve sosyal olan siyam, çocuklu aileler hatta kedi-dostu köpekler için en iyi seçimdir. Bir retriever kadar oyuncu olan siyam, kolaylıkla eğitilebilir. Elbette çocuklardan göreceği ilgiyi, keyifle kabul eder ve kibarca karşılık verir.

İlgili Yazılar

2 yorum

kübra  -  Nis 21, 2015 / 15:18

benim yavru siyam kedim var.3-4 saatte sütünü veriyorum.ama büyüdükten sonra ben ne yiyiyorsam onu veriyorum bazen yiyor bazen yemiyor.mama hiç vermiyorum.sence ona bunun zararı var mı?

lütfen cevap bekliyorum

Sürekli ev yemeği ile beslenirse ve doğru tariflerden haberdar değilseniz, ihtiyaç duyduğu besinleri alamayacağından bu durum onun için uzun vadede oldukça zararlı olacaktır. Arada belli başlı evde hazırlayabileceğiniz gıdalar verilebilir ancak sağlıklı olması için ana besin maddesi kuru veya özel yaş mama olmalıdır. Şuanda bu duruma önem vermezseniz ileride oluşacak sağlık sorunları neticesinde buna pişman olmanız kaçınılmazdır.

Yorumlar kapalı.