Yavru kedilerde beslenme

yavru kedi

Yavru kediler; güçlü kemiklerini, kaslarını, gelişmekte olan beyinlerini ve bağışıklık sistemlerini inşa edebilmek için çeşitli besinlere ihtiyaç duyarlar. Yavru kedilerde beslenme konusunda piyasada ihtiyaçları karşılayan pek çok çeşitte kedi maması vardır. Bu mamaların ambalajlarında, belirli yaşam evrelerine özel şekilde formüle edildiklerini ifade eden ibareler bulunur. Geriye kalan mamalar ise yetişkinlik dönemindeki hayatın gelişimini kapsayacak şekilde düzenlenir.

Beslenmeye iyi bir başlangıç, kedinizin uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için önemlidir. Bu kritik dönemde yavru kedinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir mama seçmediğiniz takdirde, kediniz yetişkinliğe eriştiğinde kendinizi ilaçlar ve özel diyetler için sürekli veterinerlere ödeme yaparken bulabilirsiniz.

Bir kez yavru kedinin beslenme gereksinimlerini iyice kavrayıp, yavru kedi mamasının hangi maddeleri içermesi gerektiğini öğrenince kedi sahipleri için mama seçimini yapmak gerçekte oldukça kolaydır.

Beslenme de karbonhidrat ve proteinlerin yeri.

Öncelikle kedilerin kesinlikle etobur olduğunu dikkate almak önemlidir. Kedilerin beslenmesinin temeli sebze veya karbonhidratlara bağlı değildir. Bu nedenle de tükettikleri proteinin hayvan eti kaynaklı olması yavru kedilerin beslenmesinde en önemli yapı taşıdır. Eğer yavru kediler doğru miktarlarda et kaynaklı protein tüketemezse, vücut eksikliği hissedecek ve bu besini sağlamak için kendi kaslarını kullanmayı deneyecektir. Hayvansal proteinler, kediler için gerekli amino asitlerin ve dokuların oluşumunda yer alan yapı taşlarını tedarik ettikleri için, kas ve dokuların sağlıklı büyümesinde en önemli kaynaktır.

Bazı amino asitler diğerlerinden daha önemlidir. Örneğin taurin, kedi yavruları (ve yetişkin kediler) için önemli bir amino asittir. Taurin, üreme, görme ve kalbin normal performansı için hayati önem taşır. Taurin eksikliğinde, kediler kör olabilir ve kalp sorunları ortaya çıkabilir. Bu amino asit sadece et içeren besin kaynaklarında bulunur.

Kedi mamalarının çoğu yüksek karbonhidrat içeren çeşitli tahıllar kullanılarak üretilir. Bu durumu önlemek mümkün olamayabilir ancak bu maddelerin mamada çok küçük bir yüzde olarak kalmasına dikkat etmek kedinizin sağlığı için akıllıca bir önlem olacaktır. Bir kedinin diyetinde bulunan aşırı karbonhidrat, kedilerde bağırsak sorunları ve aşırı kilo alımına neden olabilir.

Yağlar: Yavru kedi beslenmesi için önemlidir!

Yağlar, önemli vitaminlerin (A, D, E ve K vitaminleri gibi) emilimine yardımcı olmak ve yemeğe lezzet katarak iştahı artırmak açısından yavru kedilerin diyetinde önemli bir yer teşkil eder. Yağlar aynı zamanda kediler için mükemmel bir enerji kaynağıdır.  Aynı zamanda sağlıklı cilt ve tüy yapısını korumak içinde yardımcı bir etken olarak yer alır. Bu sebeple yağ oranının çok düşük olduğu bir diyet; kuru, pullu deri ve deri enfeksiyonu olasılığını artırabilir.

Sağlığa zararlı olmak bir yana, yağ ve yağ asitleri yavru kedilerde güçlü bir gelişim için gereklilik arz eder. Yavru kedi, özellikle arahidonik yağ asitlerini içeren kaynaklardan beslenmelidir. Bu asitler kanda pıhtılaşma ve cildin gelişmesi için oldukça önemlidir.

Yavru kedi de sağlıklı bir inflamatuar tepki (iltihaplanmaya karşı vücut direnci) için linoleik asit de yine gereklilik arz eden bir diğer asittir.

Gerekli vitaminler ve mineraller.

Kalsiyum, fosfor ve D vitamini; kemik ve diş gelişimi için gerekli vitamin ve minerallerden bazılarıdır. Bu vitaminlerin miktarı iskelet yoğunluğu ve sağlamlığını maksimize etmek için özellikle önemlidir. Yavru kedilerde vitamin ve mineral dengesizliği ileride kemik ve eklem sorunlarına neden olabilir. Yavru kedilerin (ve yetişkin kedilerin) tiamin ve niasin ile birlikte vitamin A ve B’yede özel bir gereksinimleri vardır.

İzlenebilecek en güvenli yol hangisidir?

En iyi seçenek sadece yavru kedilere özel olarak tasarlanmış bir formüle sadık kalmaktan geçer. Bazı insanlar için evdeki gıdaları kullanmak cazip olabilir. Ancak, tiamin eksikliğine neden olabileceği için konserve ton balığı ya da diğer balıklar da dahil olmak üzere “konserve” gıdalar, ishale neden olabileceği için süt, Salmonella ve E.coli’nin yaygın kaynağı olduğu için çiğ et, biotin eksikliği ve aynı zamanda salmonella kaynağı olduğu için çiğ yumurta gibi ürünlerin verilmemesi oldukça önemlidir.

Yavru kedinin büyüme ve gelişiminde dengeli beslenmenin önemi.

Araştırma yapın ve gerekirse bir uzmanla konuşun. Veterinerler yavru kedilerin ihtiyaçlarını karşılayacak tam ve dengeli bir diyet seçmeniz için size yardımcı olabilir. Bazı ırklarda görülebilen potansiyel hastalıklara karşın daha özel bir diyet gerekli görülebilir, fakat genel olarak, tüm yavru kedilerin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri temelde aynıdır.

Ayrıca, yavru kedinizin gelişim ve büyüme aşamasında veterinerinizin açıkça tavsiyesi olmadan, kendinize vitamin veya mineral takviyesi vermeyin. Aşırı takviye tehlikeli olabilir, hatalı iskelet gelişimi gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Unutmayın, tam ve dengeli yavru kedi maması, bir kedinin gelişimi süresinde ihtiyaç duyacağı tüm besin maddelerini eksiksiz olarak barındırmalıdır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir