Kedilerde sürekli miyavlamanın 7 sebebi

kedi miyavlaması

Açlık, stres hatta yaşlılık kedinizin gereğinden fazla ses tellerini esnetmesine sebep olabilir.

İlgi çekme

1

Kediniz sadece ilgiye ihtiyaç duyuyor olabilir. Sıkılmış ve biraz oyun oynamak istiyor olabilir. Kediniz her miyavladığında ona karşılık vermeyin. Bunun yerine sakinleştiğinde ona ilgi gösterin. Eğer miyavlamaya devam ederse sakinleşene dek yanından uzaklaşın. Yanından uzaklaşmak bitip tükenmeyen miyavlamalar için geçerlidir. Her gün kedinizle yeterince vakit geçirdiğinize emin olmalısınız. Kedinizle oyunlar oynamanız onun sağlığı açısından da iyi bir egzersizdir.

Egzersizler ile kedinizi formda tutun” adlı yazımızı incelemek isteyebilirsiniz.

Hastalıklar

2

Miyavlama kedilerin iletişim kurma şekillerinden biridir ve bunu iyi hissetmediğini size anlatmak için kullanabilir. Kediler hastalık semptomlarını gizlemekte iyilerdir. Miyavlamak ya da çeşitli sesler çıkarmak, mamaya ilgi göstermemek kontrol gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli miyavlama aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalıkları ya da diğer rahatsızlıkların habercisi olabilir. Eğer bu davranış şekli kedinizde yeni oluşmuşsa veteriner kliniğine yapacağınız bir ziyaret akıllıca bir tercih olacaktır.

Kedi hastalıkları adlı kategorimizde alt kategorilere ayrılmış şekilde kedi hastalıklarını, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz.

Açlık

3

Genelde kediler 2 sebeple miyavlar: Açlık ve tuvalet ile ilişkili sorunlar. Eğer mama kabı boş ise bunu farkettiğinize emin olmak isteyebilir. Yine mama konusunda her sabah kuru mama ve her akşam yaş mama verme gibi bir ritüeliniz varsa bunu size hatırlatmak için de miyavlıyor olabilir. Kedinize yeterli miktarda kedi maması verdiğinize ve mamanın yendiğine emin olun. Bunu yaparken de su kabını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Stres

4

Evdeki değişimler, yeni insanlar, yeni hayvanlar kedinizde stres oluşturabilir. Eğer kediniz bu değişimler esnasında çok fazla miyavlıyorsa, bunun kediniz için “Bundan hoşlanmadım” ya da “Bu konuda kendimi iyi hissetmiyorum” anlamına geldiğini anlamalısınız. Eğer evinize başka bir kedi geldiyse onu doğru şekilde kedinizle sosyalleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Kedileri birbirine alıştırmak adlı yazımızı incelemek isteyebilirsiniz.

Yaşlılık

5

Kedilerde tıpkı insanlar gibi yaşlandığında kafa karışıklığı yaşayabilirler. Yaşlı kedilerde zihinsel bulanıklık yaygın görülen bir durumdur ve kediniz bu durumdan ötürü miyavlıyor olabilir. Kediniz geceleri miyavlamaya devam ediyor ve sürekli bir şeylerin üzerine atlıyorsa geceleri açık bir ışık bırakın. Ayrıca böyle durumlarda veteriner kontrolü sizin ve kediniz için faydalı olabilir.

Kedilerde yaşlanmanın 6 önemli belirtisi adlı yazımızı okumak isteyebilirsiniz.

Kızgınlık

6

Dişi kediler kızgınlık dönemlerinde fazla ses çıkarma eğilimindedir. Bunun amacı erkek kedilerin dikkatini çekmektir. Erkek kedilerde eğer çevrelerinde kızgınlık döneminde bir dişi kedi olduğunu farkederlerse çeşitli sesler çıkaracaklardır.

Detaylı bilgi için Erkek kedilerde kısırlaştırma ve Dişi kedilerde kısırlaştırma adlı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Merhaba!

7

Bazen kediniz sadece “Merhaba” demek için miyavlıyor olabilir. Eğer kediniz işten eve gelmeniz ya da sabah uyanmanız gibi spesifik durumlarda miyavlıyorsa size sadece “Günaydın” ya da “Hoşgeldin” diyor olabilir. Eğer kedinizle ilgilendikten sonra sakinleşiyorsa bu miyavlamalar gayet normal karşılanmalıdır. Ancak bu davranışın sürekli artacak şekilde devam ettiğini gözlemliyorsanız miyavlamanın altında başka bir sebep olabilir.

Cevap cezalandırmadan değil iletişimden geçer.
Eğer miyavlamalar katlanılmaz hale gelirse kedinizle iletişim kurun. Ona bağırmayın, hafif dahi olsa vurmayın ya da yalnız bırakmayın. Böyle bir yaklaşım kedinizde korku, güvensizlik ve sonuç olarak ciddi psikolojik problemlere neden olabilir.

Kontroller için veterinere yapacağınız ufak bir yolculuk daima en etkili çözüm olacaktır. Veterinerinize miyavlamayı durdurmak için denediğiniz yöntemleri anlatarak birlikte bir çözüm üretmeyi deneyin.

İlgili Yazılar

10 yorum

Popüler Yorumlar

Vurmak ne demek?! Isterse evi yıksın miyavlamalarıyla yaramazlıklarıyla.. Onlara el kaldırılır mı? Allahtan korkun.

Yoruma git

Tüm Yorumlar

Vurmak ne demek?! Isterse evi yıksın miyavlamalarıyla yaramazlıklarıyla.. Onlara el kaldırılır mı? Allahtan korkun.

Cevapla

Bende katiliyorum

Cevapla
Teressa  -  Tem 13, 2018 / 09:36

Yorumu okumuyor musunuz ? Hafifçe popoya dokunarak vurmak , insan evladına da vuruyor cezalandırmak için bazen yani bu normal , sizin dediğinize göre evin ortasına sıçsın herşeyi parçalasın , hindisdanda ineklere tapınmayı hatırlattınız bana. Kedinize işkence yapın demiyor kimse , terbiye etmek için popoya dokunun vuruyormuş gibi yapıp.

Cevapla

O vet kimse yazıklar olsun.. kediye daha doğrusu bir hayvana hafif dahi olsa asla vurulmaz ! Asla böyle terbiye edilmez egitilmez ! Yüksek tonda hayır demeniz yeterlidir diğerini sakin yapmayın. Bende bir vet im ve asla önermiyorum !!!

Cevapla
Miyhav  -  Kas 8, 2017 / 15:34

Bu tür durumlar için değil ama eğitim için hafif poposuna vurmak sık kullanılan bir yöntem ve işe yarıyor. Bu bilgiyi birçok veterinere sorarak teyit ettim. Şiddetli olmayan hafif popoya vuruşlar ile neyi yapmaması gerektiğini öğretebiliyorsunuz.

Cevapla

Hayır burun üstüne vurmak lazım hem acımaz hemde terbiye amaçlıdır

Cevapla

O vet kimse yazıklar olsun.. kediye daha doğrusu bir hayvana hafif dahi olsa asla vurulmaz ! Asla böyle terbiye edilmez egitilmez ! Yüksek tonda hayır demeniz yeterlidir diğerini sakin yapmayın. Bende bir vet im ve asla önermiyorum !!!

Cevapla

Ya benim kesin habire aynanın karşısına geçip miyavliyor onlar KENDINI aynada tanımıyor ama neden habire özellikle akşam yapıyor bunu

Cevapla

benimkide aynı şekilde merak edidodum bende tek kedimiz varacabayan yzlıklık çektiği içinmi diye merak edip yazmak istedim

Cevapla
serdar  -  Mar 23, 2018 / 14:52

kedim mart ayında evden kaçtı henüz daha yavru ama sonra dün evin önünde beni gördü miyavlamaya başladı eve aldım ama sabaha kadar miyavlamaya devam etti yemeğini verdim suyunu verdim ama yinede hiç susmadı napmam lazım sebebi nedir. yardımcı olurmusunuz..

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir