Sokak kedilerini sahiplenme rehberi

Sokak kedilerinin bakıldıkları bir yuvası olabileceği gibi böyle bir şansları olmayadabilir. Eğer kedi bakımlı ise ve insanlarla iletişim kuruyorsa, bu onunla bir bağ kurabilmeniz için önemli bir şanstır. Başlarda herşeyi yavaşça ilerletmeli, nazik olmalı ve kediye bolca özgürlük tanımalısınız. Eğer kedi yabani ise, yani insanlara karşı saldırgan davranıyorsa anlaşmanız mümkün olmayabilir.  Sonuçta eğer başarılı olamazsanız, suçun sizde olmadığını bilmelisiniz.

Önce güvenlik.

adım 1

Kendi güvenliğinizi riske atmayın. Buna inşaat alanları, terkedilmiş maden yatakları, harap haldeki yapılar gibi tehlikeli bölgelere girmek de dahildir. Kısacası kediye ulaşmak için kendinizi belirsiz bir pozisyona sürüklemeyin. Bulunduğunuz konumun uygun olduğuna emin olun.  Ve son olarak sizi tırmalayıp ısırmayacağına emin olana dek sokak kedisine dokunmayın.

  • Sokak kedisine dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi temizleme jelleri ile temizleyin.

Kediyi ziyaret etmeye başlayın.

adım 2

Onun nerede vakit geçirdiğini bulun. Bu bölgeyi kedinin size alışması için nötr bir oram olarak kullanın. Onu ziyaret ettikçe zamanla kedi size karşı kendisini daha rahat hissedecektir. Başlarda  kediye dokunmayın ve onu rahatsız etmeyin.

Sakin kalın.

adım 3

Sokak kedisine ilk kez yaklaşmaya çalıştığınızda sizden kaçarak gizlenebilir. Onu gizlenme yerinde rahatsız etmeyin. Bunun yerine oraya oturun ve bunu umursamadığınızı ona belli edin. Başka bir şey ile ilgilenin. Örneğin kitap okuyun ya da telefonunuzda sevdiğiniz oyunu oynayın.

  • Bir süre bekleyin. Eğer kedi halen saklanıyorsa, buradan ayrılarak sonraki gün yeniden gelin.
  • Eğer kedi size doğru yaklaşırsa, pire ve hastalıklara karşı dikkatlice inceleyin.

Nasıl tepki vereceğini görmek için ona doğru hamle yapın.

adım 4

Kedi size yaklaştığında sizin hakkınızda ne düşündüğünü anlamaya çalışın. Eğer kedinin sağlıklı olduğunda karar kıldıysanız, dokunmadan elinizi uzatın. Eğer kedi sizi tırmalamaya çalışırsa ani hareketlerde bulunmadan elinizi geri çekin.  Eğer agresif hareketler sergilemezse, bırakın sizi koklasın.  Bir kez size alıştığında, onu okşamayı düşünebilirsiniz. Başlarda bırakın size ve kokunuza alışsın. Bu çok önemli, bu yüzden bu süreci asla zorlamayın.

  • Eğer kedi mırıldanır ya da size sürtünürse, yeni bir arkadaş edindiniz demektir. Sürtünmenin manası, kokusunu size transfer etmek ve sizi ailesinin bir parçası haline getirmektir. Yani merak etmeyin, bunun size zararı yok aksine her şey iyi gidiyor demektir.
  • Kedinin sizi kabul etmesi zaman alabilir. Bu yüzden tanışma evresini 4-5 sefere kadar uzatın.
  • Eğer kedi sizi tırmalamaya ya da tıslama sesi çıkarmaya başlarsa kendinizi koruyun. Bu ciddi bir uyarıdır. Böyle bir sonuçla karşılaşınca aceleci davrandığınızı düşünebilirsiniz. Ancak bazı kediler tırmalamayı asla bırakmazlar.  Bazılarıyla ise yakın bağ kurmanız olanaksızdır.  Böyle bir durumda bile yine de kediye direkt olmasada bakabilir ve onu koruyabilirsiniz.

Kediyi besleyin.

adım 5

Yanınızda kuru ya da yaş kedi maması ile bir su kabı getirin.  Her gün, hatta mümkünse günde iki kez onu besleyin. Bazı kediler yemek yerlerken birilerinin eşlik etmesine bayılırlar. Bu onlarla bağ kurmanız için iyi bir fırsat olabilir.  Ya da en azından yemeğini yerken yanına oturarak onu izleyebilirsiniz.

  • Bazı kediler yemek yerken kendilerine dokunulmasından hoşlanmazlar. Bu yüzden reaksiyonlara karşı dikkatli olmalısınız.
  • Kedileri elden beslemek aranızdaki bağı güçlendirebilir.

Kedi ile oynayın.

adım 6

Buruşturulmuş kağıt parçaları ya da ucunda bir şey sallanan basit kedi oyuncaklarını, uzun ve geniş yapraklı dal parçalarını kullanabilirsiniz.

Yanınızda bir kedi tarağı götürün.

adım 7

Kediler taranmaya bayılsalarda, sokak kedileri öncesinde size güvenmek isteyeceklerdir. Size izin verdiğinde nazik ve dikkatli şekilde kediyi tarayın.

Artık kediyi evinize götürmeyi düşünebilirsiniz.

adım 8

Eğer bunu yaparsanız, mutlaka dikkatli olmalısınız. İdeal olan özellikle başka evcil hayvanlarınız da varsa önce kediyi bir veteriner kliniğine götürmektir. Sokak kedisi farkında olmadığınız herhangi bir enfeksiyon ya da hastalık taşıyor olabilir.

  • Kullanışlı bir kedi taşıma çantası kullanın.  Çanta güçlü, sağlam ve güvenli olmalı. Eğer bir çantanız yoksa birinden ödünç alabilirsiniz.
  • Veterinerden randevu alın. Bir sokak kedisi getirdiğinizi ve kontrolden sonra sahiplenmek istediğinizi veterinerinize iletin. Aşılamalardan sonra mikroçip kontrolü (eğer varsa) önceki sahibini bulma konusunda size yardımcı olabilir.
  • Kediniz eğer sağlıklıysa artık evinize götürebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir