Kedi mamasında dikkat edilmesi gereken 5 besin maddesi

kedi beslenmesi

Faydalı besinler zararlı da olabilir.

Ohio Devlet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden Prof. Dr. Tony Buffington’ın söylediği gibi “Tüm hayvanların suya, protein kaynaklı enerjiye, yağa, karbonhidratlara özellikle de  yağ asitleri, vitaminler ve minerallere ihtiyacı vardır.” Bu besin maddeleri kedilerimizin sağlıklı ve mutlu şekilde büyümesinin temelini oluşturur.  Ancak bazı besin maddeleri kediler için faydadan çok zarara neden olabilir. Bu maddelere kedi sahiplerinin ekstra dikkat etmesi önem arz eder.

Protein

protein

Etçil olan kediler, köpeklere nazaran daha yüksek seviyelerde proteine ihtiyaç duyar. Özellikle de hayvan kaynaklı proteinlere. Ancak, kolay sindirilebilen hayvan kaynaklı proteinler yerine kalitesiz proteinlerin aşırı düzeylerde tüketilmesi kronik böbrek yetmezliği gibi böbrek hastalıklarına neden olabilir. Kalitesiz protein sadece metabolizma ve sindirimi etkilemez; aynı zamanda kilo kaybı, mide bulantısı, kusma ve ishale de neden olabilir.

Magnezyum

magnezyum

Magnezyum  şüphesiz kedi sağlığında önemli bir besin maddesidir. Ancak aşırı tüketimde hayatı tehdit edebilecek ciddi hastalıklara sebep olabilir. Magnezyumun aşırı alımı ile birlikte halsizlik, felç, kalp krizi, solunum depresyonu, koma ve hatta ölüm gibi semptomlar ile kendini gösteren sinir sistemi ve kalp rahatsızlıkları oluşabilir. Magnezyum ayrıca kedilerin idrar keselerinde taş oluşmasına da neden olabilmektedir.

Sodyum

sodyum

Kedilerde kan basıncının düzenlenmesi, sinir uyarılarının iletilmesi, vücutta asit ve bazlar arasındaki dengenin korunması gibi pek çok farklı noktada sodyum önemli bir yer teşkil eder. Ancak sodyumun aşırı tüketimi sonucunda kalp, böbrek ve sinir sistemi rahatsızlıkları görülebilir. Özellikle rahatsızlıklarını ilerletebileceği için kalp ve böbrek hastası kedilerin sodyum tüketimlerinin daima izlenmesi gerekir.

D vitamini

d vitamini

D vitamininin fazla tüketilmesi kandaki kalsiyum seviyesini arttırabilir. Bu durumun sonucunda böbrekler, gastrointestinal sistem, sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem ile ilgili kedilerde olumsuz belirtiler görülebilir.

Kalsiyum ve Fosfor

kalsiyum ve fosfor

Kalsiyum ve fosforun kedi mamasında olması gereken sınırların dışında bulunması kemikler üzerinde olumsuz etkiler doğurabilir. Bunun dışında, kalsiyum ve fosfor alımı böbrek hastalığı gibi hastalıkları olan kediler için dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu tür hastalıkları olan kedilerin, hastalığın evresi de dikkate alınacak şekilde özel gereksinimleri vardır. Kalsiyum veya fosforun aşırı tüketimi böbrek hastalığının ilerlemesine yol açabilir ya da mesane taşlarının oluşumuna katkıda bulunabilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir