Utangaç ve korkak kediler

korkak kedi

Kediler bilemediğimiz pek çok sebepten dolayı insanlardan korkabilirler. Her kedinin kendisine has karakterleri vardır ve bazıları diğerlerinden daha dışa dönük, arkadaş canlısıdır. Kediniz küçükken çok fazla kalabalık içinde bulunmamışsa, ailenize karşı samimi ve arkadaş canlısı hareket etse de eve bir misafir geldiği zaman korkabilir ve uzaklaşabilir.

korkak kediİki ila yedi hafta arasındaki dönemde tanışabildiği kadar çok uyumlu insanla tanışabilen kediler büyüdükleri zaman yeni kişiler görmeye ve onlarla arkadaş olabilmeye daha yatkın bir yapıya sahip olurlar. Küçükken bu deneyimi yaşamayan kediler tüm hayatları boyunca utangaç ve içe kapanık kalabilirler. Fakat küçükken kalabalığa alışmış kediler bile daha sonrasında yeni tanıştıkları insanlarda ilk defa karşılaştıkları bir özellik olursa; örneğin, uzun olması, bebek olması gibi yine de korkabilir ya da çekingen davranabilirler. Kedinizin bir insanla yaşayacağı kötü bir deneyim daha sonra ya sadece o insandan korkmasına ya da bunu tüm insanlara yansıtmasına neden olabilir.

Davranış problemlerini nasıl çözeceksiniz?

utangac kediÖnleyici tedbirler almak en iyi ilaçtır. Eğer yavru bir kediniz varsa; her yaştan, cinsiyetten, boyuttan ve renkten mümkün olduğunca çok insanla tanışması için ona bir şans verin. Hatta farklı özelliklere sahip; örneğin tekerlekli sandalyede olan ya da gözlük takan veya sakallı insanları da görmesini sağlayın. Her seferinde yeni bir insanla tanıştığı zaman onu bir şeylerle ödüllendirin.

Eğer insanlardan korkan erişkin bir kediniz varsa; etraftaki kişilerin sakin davranışlar sergilemesi, sizin onu cesaretlendirici davranışlar içinde bulunmanız ve sabırlı bir tutum sergilemeniz çok önemlidir.

Misafirleriniz geldiği zaman;

  1. Misafirinizden kedinizin kendisine yanaşmasına izin vermesini isteyin, misafiriniz kedinin üstüne gitmesin
  2. Misafirinizden oturmasını ya da çömelmesini rica edin ki kediniz onu daha ufak bulsun ayrıca göz teması kurmaktan kaçınması da misafirinizin daha az korkunç karşılanmasına neden olacaktır
  3. Eğer kedinizi sakinleştirmek gerekecek olursa siz ya da tanıdığı bir başkası onu oyun oynamaya ya da mama yemeye çağırabilir
  4. Kediniz saklandığı yerden çıkmayı reddediyorsa mama kabını tıngırdatabilir ya da yeni bir konserve kedi maması açabilirsiniz, bu onu saklandığı yerden kesinlikle yanınıza getirecektir. Ayrıca misafiriniz gelmeden evin diğer odalarının kapılarını kapatarak kedinizin başka odalara girip saklanmasının önüne geçmiş olursunuz.
  5. Eğer kediniz misafirinizin yakınlarında yemek yemekten ya da oyun oynamaktan sakınca görmüyorsa, misafirinizin bir oyuncak ile yavaşça ona doğru gelmesini isteyebilirsiniz
  6. Eğer kediniz yavaşça birkaç adım misafirinize doğru gelirse siz de elindeki oyuncağı usulca kediye atmasını ya da dikkatini çekmek için kullanmasını isteyebilirsiniz
  7. Kedilerin dikkatleri çok çabuk dağılır. Muhtemelen birkaç dakika sonra saklanabilir ya da başka bir tarafa gidebilir. Bu cesaretinizi kırmasın bir süre sonra tekrar deneyin
  8. Evde çok sık misafir ağırlamanız gerekiyor ya da kedinizin korkusu aşırı boyutlarda ise yatıştırıcı ilaçlardan yardım alabilirsiniz. Kedinizin davranış problemleri için vermek istediğiniz herhangi bir ilaç için mutlaka veterineriz ile görüşün ve yönlendirmelerini uygulayın.
  9. Kedi rafı, ağacı gibi eşyaları evdeki mobilyaların yakınına koyarak, orada oturup misafirlerinizi gözlemlemesini sağlayabilirsiniz.
  10. Kedilerin rahatlamasına yardımcı fakat bizim fark edemediğimiz kokusuz özel sprey ürünlerini de eve misafir gelmeden önce sıkarsanız kediniz için daha rahat bir ortam yaratmış olabilirsiniz.

antisosyal kediEğer misafiriniz varken kedinizle ilgilenemeyecekseniz ya da büyük ve gürültülü bir parti veriyorsanız veya kediniz insanların yanına gelmek için fazlasıyla çekingen davranıyorsa misafirleriniz eve gelmeden önce diğer odaların birini kedinizin kendini rahat hissedip ihtiyaçlarını karşılayabileceği gibi düzenleyip kapısını kapatabilirsiniz. Misafirlerinizin kedinizi rahatsız etmemesi için kapıya ufak bir not eklemeyi de unutmazsanız iyi olur. Ayrıca fırsatınız oldukça bir iki kere yanına uğrayıp kontrol ederseniz kendini muhtemelen daha mutlu hissedecektir.

Detaylı bilgi için Kedilerde sosyalleşme ve davranış eğitimi başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

Utangaç davranışların sebebi olabilecek olasılıklar

Kedinizin davranışlarındaki ani değişimler sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Eğer beklenmedik bir davranış değişimi, dış görüntüde değişiklik ya da yemek yemeği bırakması gibi bir durum söz konusu olursa vakit kaybetmeden veterinere götürüp sağlık kontrollerini yaptırmalısınız.

Ne yapılmamalı?

Korktuğu birinin yanına yaklaşması için kesinlikle kedinizi zorlamayın. Bu sadece çekingenliğinin artmasına hatta misafirinizi tırmalayıp ısırmasına neden olur.

İlgili Yazılar

6 yorum

Selinay  -  Şub 5, 2017 / 16:38

Kedimi daha bugün aldım ama sanırım alışamadı çünkü hep bir köşeye gidiyor ve ordan çıkmıyor tuvaletini yapmıyor yemek yemiyor onu kucağımıza alınca yere inmek için çırpınıyor fazla çekingen ne yapmalıyım

Cevapla
baskan babam naber pasam  -  Nis 7, 2021 / 22:46

napıyo kedın alıstı mı

Cevapla

Merhaba hocam çok güzel konu anlatımı bizim için çok faydalı oldu teşekkürler.

Cevapla

Hocam merhaba benim kedim veterinerde kafesde kala kala eve geldiğinde ise bir köşesi var oraya geçiiyor ve çıkmıyor kucağımıza alınca hiç kalkmıyor ve hep uyuyor yemek arada bir çok az bir şey yiyo bunların cevapları nelerdir

Cevapla

Aynı durumdayız. Petshop tan kedimize bir eş geldi ve 3 gündür bizde ama çok korkar davranıyor ve bizi üzüyor. Hatta dişi kediyi almayı bile düşünüyoruz sanırım kafeste kalmak onu çok etkilemiş (kedi 5 yaşında)

Cevapla

teşekkürler kedim artık benden korkmıyacak

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir