Kedilerde sosyal yaşamın önemi

kedi sosyalleşme

Kedilerde sosyalleşme nedir ve ne işe yarar?

Kedi sosyalleştirme; kedinizin özgüvenini geliştirme, onu yaşam bölgesindeki insanlara ve diğer hayvanlara alıştırma işlemidir. Sosyalleşmeyen bir kedi ürkek, güvensiz, korkak veya agresif olabilir. İyi sosyalleşmiş bir kedi ise genellikle sevecen, güven dolu ve uslu olmaya yatkındır. Evde eğer küçük çocuklarınız varsa oyun sırasında tırmalanmamaları ve ısırılmamaları için, kedinin sosyalleştirilmesi özellikle önemlidir.

Bir kediyi sahiplenirken, arkadaşça ve dışa dönük davranış sergileyenlerin sosyalleştirilmesi daha kolay olacaktır. Sosyalleştirilmemiş ve yaşça daha olgun kediler ise eğitilmek için daha fazla zaman ve çaba gerektirecektir. Ancal yine de bunu yapmak imkansız değildir. Yavru kedi sahipleniyorsanız, bir çift yavru kedi sahiplendiğiniz takdirde sosyalleştirme aşaması çok daha kolay olacaktır. Siz etrafta değilken onlar birbirine göz kulak olacak, arkadaşlık edecekler ve sıkılganlıktan doğan şiddetli davranışlarla daha az meşgul olacaklar.Hatta birçok barınakta, aynı eve gitmesi gereken eşleştirilmiş çiftler bulunmaktadır. Kedinizi sosyalleştirmedeki başarınız; kedinizin kişiliğine, genetik yapısına ve dokuz haftalık olgunluktan önce geçirdiği sosyalleştirilme aşamalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Kediyi sosyalleştirmek için çok fazla zamana ihtiyaç vardır. Ne kadar meşgul olursanız o kadar iyi, fakat her gün 15 dakikalık kısa oturumlar bile kedinizin güvenini kazanmasına ve onu rahatlatmanıza yardımcı olacaktır. Alışkanlıklar ve yerini belirleme, kedinizi daha iyi bir evcil hayvan yapmaya yardım edecektir. Alışkanlık kedinizi uyarıcı seslere, kokulara ve görüntülere alıştırma işlemidir. Yerini belirleme ise eviniz veya ofis çevreniz gibi alanlara kedinizi adapte etmeyi kapsar.

Bir kedi nasıl sosyalleştirilebilir?

Kedinizle Meşgul Olun
Uygun bir şekilde sosyalleştirilmemiş kediler, şüpheci ve korkak olabiliyorlar. Bu korkuyu, ısırma ve tırmalama ile birleştirebiliyorlar. Bu korkuyu bastırmanın anahtarı ise, kedinize sizin kollaranızdayken kötü hiçbir şey olmayacağına inandırmaktır.

Bu süreçte yavaş olmalı ve aceleci davranmamalısınız. Kedinizi, sevilmekten en çok hoşlandığı yerlerden, mesela baş üstünden sevin. Daha sonra ise onu kaldırın ve parmak uçlarınızla onun ayaklarına dokunun. Karnına, kuyruğuna ve sırtına doğru bu işleme devam edin. Ona dokunurken, sımsıcak ve alçak bir ses tonu ile onunla konuşun. Tedirgin olursa, seansa son verin ve onu yalnız bırakın.

Seans sırasında kediniz eğer tırmalama veya ısırma gibi sert oyunlarla tepki gösterirse, ona sertçe “HAYIR!” diyin ve yere indirin. Her “dokunma” seansından sonra, ona ödül maması verin. Kediniz sizinle rahat etmeye başladıkça seansları uzatarak bu işleme sürekli devam edin.

Tırnaklara dokunmakta dahil olmak üzere onunla yakınlaşmaya devam edin. Ağzını açın ve parmaklarınızı kedinizin diş etlerine değdirin, kulaklarına dokunun. Bu dokunuşlar daha sonra tırnakların kesilmesi ve diş fırçalaması konusunda veterinerinize ve size yardımcı olacaktır.

Unutmayın, bu seanslar boyunca her ne olursa olsun kedinize bağırmanız veya onu incitmeniz yalnızca onu daha korkak ve güvensiz bir kedi yapacak, tüm uğraşınızı yerler bir edecektir. Her zaman kedinize sakince yaklaşın ve onunla sakince ilgilenin, kedinizle yatıştırıcı ve düşük bir ses tonu ile konuşun.

Kedinizle Oynayın
Kediniz doğası gereği yırtıcıdır, ve içgüdüsel olarak küçük bir fare ile de olsa avlanma güdülerini tatmin etme ihtiyacı vardır. Bu sebeple kedinizin favori oyuncağının ne olduğunu keşfetmeli ve her gün birkaç kez olmak üzere oyun saatleri planlamayı ihmal etmemelisiniz. Bu, kedinizi meşgul eden “yönlendirilmiş yırtıcı davranışlarının” (sahibinin ayak veya ellerine atlama ve tırmalama) sayısını düşürecek ve sahibi ile yakın bir bağ kurmasına yardımcı olacaktır.

Kedinizi Yabancılarla Tanıştırın
Kedinizi yabancılarla tanıştırmadan önce bir güven ortamı oluşturduğunuza emin olun. Diğer insanların kediniz ile ilgilenmelerine izin vermeden önce en azından kediniz onlarla rahat edene kadar, ses tonlarının düşük ve sakin olduklarından emin olmalarını isteyin.

Kedinizin onlara gitmesine izin verin, fakat etkileşim için asla kedinizi zorlamayın. Yabancılarla yakınlaşma işlemi birkaç ziyareti gerektirecek bir süreç gerektirebilir.

Sosyalleşmeme konusunda ısrarlı kediniz için ne yapabilirsiniz?

Sabırlı Olun
Sosyalleşme, bazı kediler için diğerlerinden daha fazla zaman alır. Bazıları yolun %95’ini katederek sosyalleşmiş halde olsalarda zaman zaman ısırıklar ve tırmalamalarla karşılaşmanız mümkündür. Bir kısım kediler ise tabiatları (genetik baskınlıklar) gereği antisosyal olabilmektelerdir.

Tekir kedinize sanki o bir kaplanmışcasına; anlayışlı, sabırlı ve saygılı olun. Pozitif kedi eğitimini öngören davranışlarınıza devam edin ve istenilmeyen davranışlarda destekleyici olmayın. Bu işlemi tam anlamıyla tamamlamanız bazen yıllar alabilir ancak sonunda, hiç beklemediğiniz şekilde hayatınıza değer katan bir ev arkadaşı ile ödüllendirileceğinize emin olabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir