Kedilerde Tıslama Problemi

kedilerde göz akıntısı
Kediler, evlerimizde beslediğimiz en sevimli dostlarımız olsa da zaman zaman kedilerde tıslama problemi gibi istenmeyen durumların görülmesi söz konusu olabilir. Kedi tıslaması, zaman zaman bir sağlık sorunu bazen de ciddi bir eğitim problemi olarak görülür. Genellikle bir uyarı olarak kabul edilebilecek olan kedilerde tıslamanın neden ortaya çıktığı ve ne anlama geldiğini bu yazımızda bütün detayları ile sizlere aktaracağız. Şimdi gelin tıslama nedir ve neden meydana gelir daha yakından bakalım!
Evcil hayvanların genelinde tıslama konuşma becerisi olmayan kedilerin karşı tarafı uyarı biçimi olarak kabul edilebilir. Karşı tarafta bir insan, bir kedi veya başka bir varlık olması muhtemeldir. Tıslayan kediler için bir sonraki adım genellikle saldırı olduğundan kediniz size tıslıyorsa tepkinizde ısrar etmemelisiniz.

Kedi Tıslaması Neden Olur?

Kedilerde tıslama problemi olarak yaşanan durumun nasıl meydana geldiğini tespit etmek oldukça önemlidir. Zira kedinizin tısladığını belirlemek sorunun ortadan kaldırılması adına mühimdir. Kedilerde tıslama uzmanlar tarafından gerçekleştirilmiş araştırmalara göre hayvanlar alemindeki taklit özelliğinden kaynaklanır. Nitekim kediler, yılanların tıslayarak etraflarındaki tehditleri bertaraf etme arzularını kopyalar.
Tıslama alışkanlığı dilin üzerinden güçlü bir üfleme hareketinin gerçekleştirilmesi ile olur. Ağzını sonuna kadar açıp tıslayan kedilerde tüylerin kabarması ve vücudun farklı bir pozisyonda olması da söz konusu olur. Kedinizin bu tarz bir fiziksel davranışa meyletmesi halinde onunla nasıl başa çıkmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.

Kedi Tıslaması Ne Anlama Gelir?

En iyi arkadaşınız olan kedinizin tıslaması durumunda sakin bir ortam oluşturmayı tercih etmelisiniz. Özellikle yüzünüze doğru tıslayan kedinize daha sakin ve şefkatli bir şekilde yaklaşmanızı öneriyoruz. Kediniz size henüz alışmamışsa ona zaman tanımalı ve cezalandırma gibi bir duruma kesinlikle başvurmamalısınız. Aksi durumda tıslamanın farklı bir boyuta ulaşacağını söylemek gerekir.
Tıslayan her kedide problemin benzer olmadığı açıktır. Peki, kedinizi tıslamasıyla ne anlatmak istediğini nasıl anlayabilirsiniz? Gelin kedilerde tıslama problemi ve bunun çeşitlerine bir göz atalım!

Uyarı Tıslaması

Adından da anlaşılacağı üzere bu tıslama çeşidi bir uyarı niteliğindedir. Söz konusu tıslama çeşidini aşağıdaki hallerde yaşayabilirsiniz.
• Annelik iç güdüsü ile hareket eden kedilerde yavruların korunması için gerçekleştirilir,
• Tanışma aşamasında çok ılımlı bir sürecin yaşanmadığı iki kedi arasında uyarı nitelikli tıslama görülebilir,
• Evinize gelen yabancıların üzerinde başka evcil hayvanların kokusu varsa kediniz bu kişiyi kendinden uzak tutmak için tıslayabilir,
Koruma içgüdüsü ile yapılan bu tıslama çeşidinde ilk hedef uyarmadır.

Acı Çekme Tıslaması

Kedinizin fiziksel olarak yaşadığı bir problem nedeni ile de zaman zaman tıslayabileceğini söylemek gerekir. Özellikle vücudunda belirli bir yeri ağrıyan kedinizin ağrıyan kısmına dokunduğunuzda tıslama durumunu yaşamanız olasıdır.

Yabancılık Tıslaması

Birden fazla kedisi olan bireylerin en sık karşılaştığı durumlardan biri de veteriner hekime giden kediye dönüşte diğer kedinin tıslamasıdır. Veteriner hekimde farklı hayvan kokularının bulaşması ile yabancı olduğu düşünülen kediye karşı tıslama oluşabilir. Kedi kokusuna geri dönene kadar tıslama ile karşı karşıya kalabilir.

Oyun Tıslaması

Yavru kedilerin oyun esnasında tıslayıp afacanlık yapmasına şahit olabilirsiniz. Bu bir uyarı veya tehditten ziyade oyun oynamak amacı ile yapılır.

Kedilerde Tıslama Problemine Karşı Neler Yapılabilir?

Kedilerde tıslama problemine karşı yapabileceklerinizi bir veteriner hekimden öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra sizler için hazırladığımız bu çok özel yazıda da kedilerde tıslamaya karşı ne tür önlemler alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kedinizin size karşı tıslamasının bir uyarı niteliğinde olduğunu bilmelisiniz. Yabancı birilerine karşı kendini koruma iç güdüsü ile tepki gösteren kediler olabileceği gibi acı duyan veya korkan bir kedi ile de karşı karşıya olabileceğinizi unutmayın. Öncelikle kedinizi sakinleştirin sonrasında ona biraz zaman tanıyın. Kedinize sakinleşmek için süre tanıdığınızda problemin yavaş yavaş ortadan kalkacağını göreceksiniz. Evde başka bireyler veya hayvanlar varsa kedinizi izole etmeyi tercih edin. Zira sizin kadar başka uyarıcıların da kedinizi rahatsız edebileceği ihtimalini unutmamalısınız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir