Van Kedisi

türk vanı

Van Kedisi her ne kadar bir kucak kedisi sayılmasa da, yatağınızda yanınıza kıvrılacak ve sizinle uyumaktan mutlu olacaktır.

Van kedisinin kökeni

Türkiye’nin doğusunda bulunan Van Gölü, Van Kedisinin atalarına ev sahipliği yapmıştır. Bu bölgeden çıkan söz konusu kedi türü, yüzen kedi olarak da bilinir. Çünkü Van Kedileri sudan hoşlanırlar ve diğer kedilerin aksine patileri ile su sıçratmaya bayılırlar.

van kedisi 8Van Gölü ve civarının soğuk iklimi, sert iklim koşulları ve engebeli arazilerinden kaynaklı olarak Van Kedileri de bu coğrafi özelliklere uyumlu şekilde yetişirler. Bu nedenle de derileri ve vücut tipleri daha sert ve daha dayanıklıdır.Van Kedisi türü doğal bir kedi ırkıdır. Ataları aynı topraklarda yüzyıllardır yaşamışlardır. Ağrı Dağı olarak bilinen, aynı zamanda Van Gölü’ne de yakın olan dağın çevresinde bu ırkın gelişimi tarih boyunca sürmüştür. Efsaneye göre Nuh’un gemisinden Ağrı dağına yüzerek ulaşmıştır.

Van Kedisi’nin renkleri ile ilgili de pek çok efsane yer almaktadır. Hem Yahudilik, hem de İslam geleneklerinde bu kedi türünün renklerinin oluşumu ile ilgili bir takım bilgiler bulunmaktadır.
Bunlardan ilki, kedinin kuyruğunun kapıya sıkışmasının ardından kırmızıya dönmesi, daha sonrasında ise Tanrı’nın kedinin kafasına dokunarak dokunduğu yerlerde izler bırakması ile ilgilidir.

van kedisi 7Efsanenin İslam coğrafyasında anlatılış şekli ise, Allah’ın kedinin sırtına dokunması ile kedinin sırtında renkli izler olmasına dayanır. Hatta bu hikayede, Van Kedisi’ne “Allah’ın El İzleri” ile ilgili yakıştırmalar da yapılmaktadır. Yıllardır bölge pek çok turisti çekmekte, özellikle Van Kedilerini göstermek için yurt dışından turlar düzenlenerek turistler bölgeye getirilmektedir. Geçtiğimiz yüz yıl içinde, kimi Avrupalılar bu kedi cinsini bir “hediyelik eşya” gibi de kullanmıştır.

1970’li yıllara gelmeden, Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk Van Kedisi getirilmiştir. Uluslararası Kedi Topluluğu, 1985 yılında bu ırkı tanımlamıştır. Kedi Meraklıları Topluluğu, 1988 yılında kedinin ırkını onaylamıştır. Ülkemizde bu kediler, milli hazinelerden biri olarak görülmektedir. Bu nedenle de söz konusu kediler Tarım Bakanlığı ve Ankara Hayvanat Bahçesi bünyesinde korunmakta ve sergilenmektedir.

Van kedisinin karakteri

van kedisi 6Van Kedileri, aile bağları kuvvetli bir kedi ırkını temsil etmektedirler. Kesinlikle sosyal varlıklar olan bu kediler, henüz yavru kediyken bile sıcak kanlı hareketleri ve iletişim becerileri ile dikkat çekmektedir. Yüksek derecede aktif ve atletik olan yapıları, yetişkin yıllarında bile oyun oynama isteği ile kendini göstermektedir. Atletik yapıları bu kedilerin güçlü olmalarından değil, oyun için kıvrak olmalarından ileri gelmektedir. Çünkü Van Kedileri, her ne kadar büyük yapılara sahip olsalar da, sürekli yerinde durmayan oyuncu bir kedi türü olarak bilinirler.

Van Kedileri ciddi anlamda zeki hayvanlardır. Çünkü bu kedilerde öğrenme iç güdüsü çok iyi bir şekilde gelişmiş durumdadır. Örneğin oyunları ya da basit hareketleri anında kapabilmektedirler. Ayrıca Van Kedileri hareketli oyuncaklarla oynamayı da oldukça sever.

Van Kedileri çıkabildikleri en yüksek noktalarda şekerleme yapmayı sever. Eğer kedinizi göremeyecek olursanız, mutlaka onu çok yüksek bir yerde tünemiş olarak bulacaksınızdır. Van Kedisi, sakarlığı ile de bilinmektedir. Kedinizin önüne kırılacak bir şey koyduğunuzda, kediniz eğlenmek için bu malzemeyi ittirmek suretiyle kırmaktan çekinmeyecektir.

van kedisi 4Van Kedileri seyahat açısından farklı davranışlar göstermektedirler. Kimi Van Kedisi seyahati severken, kimilerini araba tutabilmektedir. Çoğu seyahat arabanın içine kedinizin kusması ile yarıda kesilebilir. Bu nedenle de kesinlikle seyahate çıkmadan önce bir uzmana bu konuda danışmanız yararlı olacaktır. Van Kedilerinin su sevgileri, kimi zaman başlarına iş açabilmektedir. Kedilerin genelinin aksine, Van Kedisi türü sudan inanılmaz derecede hoşlanır. Su ile oynamaya bayılan bu kediler, özellikle yüzme havuzlarında ya da tuvalet oturaklarında macera peşinde koşabilirler. Bu sebeple olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına önlem almanız gerekebilir. Bunun yanında Van kedisinin su içinde yatması pek olası değildir. Özellikle de sıcak yaz aylarında.

Van Kedisi, çok fazla sıkıya gelemez. Yani onu sıkıca tutmak, sınırlamak ya da bunaltmak kedinizin hoşuna gitmeyecektir. Eğer kedinizin nasıl hissettiğini tam olarak kavrayamıyorsanız, “Vanometre” göstergesine odaklanın. Van Kedisi, kızmaya ya da üzülmeye başladığında pembe burunları kızarır. Bunu da sahibine net bir biçimde gösterir. O nedenle, kediniz kırmızıya dönmeye başladığında derhal onu yalnız bırakın. Başta da belirtildiği gibi, Van Kedileri kucakta yaşayan kedilerden değildirler. Çok fazla sırnaşmayı sevmezler; yatağınızda uyumayı ya da keyifleri gelince size bulaşmayı tercih ederler.

Van kedisi ve sağlık

van kedisi 5Melez cinsler de, saf kan cinsler de çeşitli sağlık problemleri yaşayabilirler. Van Kedileri genel anlamda sağlıklı kedilerdir; fakat bazılarında Hipertrofik Kardiyomiyopati adlı bir kalp rahatsızlığın geliştiği gözlemlenmiştir. Maine Coon türlerinde her ne kadar bu kalp rahatsızlığı kalıtım yolu ile aktarılıyor olsa da, bu durum Van Kedileri için henüz kanıtlanamamıştır.

Van kedisinin bakımı

Van Kedisi tek katlı ve ipeksi bir kürke sahiptir. Başka bir alt kürk tabakası olmaması sayesinde tüylerde keçelenme ile karşılaşma ihtimaliniz azdır. Bahar ve kış ayları gibi tüy değişim dönemleri dışında oldukça az tüy dökerler. Yaşlı kedilerin daha fazla tüy dökmesi olası olduğu için, onların daha sık fırçalanması ve temizlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca bu kedilerin derilerinin su geçirmez oluşu nadiren gerekli olabilecek banyo konusunda da sizi mutlu edecektir.

van kedisi 3Herhangi bir diş eti hastalığı ile karşılaşmamak için dişlerini düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Şayet günlük olarak diş bakımını gerçekleştiremiyorsanız, haftalık bakımın hiç yoktan iyi olduğunu söyleyebiliriz. Her iki haftada bir tırnaklarını kesmeli ve kirlenme ihtimaline karşı göz kenarlarını yumuşak bir bezle temizlemelisiniz. Her göz için farklı bir bez kullanmanız mikrop bulaştırma riskini ortadan kaldıracaktır. Haftalık olarak kulaklarını kontrol etmeli ve eğer kirlilerse nemli bir pamuk parçasıyla temizlemelisiniz. Bu noktada zarar verebileceği için kulak çubuklarını kullanmaktan ekseriyetle çekinmelisiniz. Kum kabını mutlaka temiz tutmalı ve kedilerin tuvalet hijyeni konusunda takıntılı olduğunu unutmamalısınız. Aksi halde daha temiz bir yerde işini görmekten çekinmeyeceğine emin olabilirsiniz..

Van ırkı kedilerin sadece ev içinde yaşayan kediler olarak yaşaması daha uygundur. Bu onları diğer kedilerden bulaşabilecek hastalıklardan koruyacak, köpeklerin saldırma ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Dışarıya salınan kedilerin daha da önemlisi bir araba altında kalması olasıdır. Ayrıca onun oldukça güzel bir kedi oluşu çalınma ihtimalini de beraberinde getirecektir.

Van kedisinin özellikleri

van kedisi 2Van Kedilerinin beyaz kediler olduğunu düşünenler, genetik anlamda yanılıyorlar. Normalde pek çok farklı renkte görebileceğiniz van kedisinin büyük oranda beyaz oluşu beyaz benek geninden ileri geliyor. Her ne kadar büyük bölümü beyaz renkli olsa da, kafa ile kuyrukta farklı renk tonları görülmesinin sebebi beyaz rengi veren genin baskın oluşundan ibarettir. Hatta kedinizin vücudunda ve bacaklarında farklı desenlerde ve renklerde de tüyler bulunabilir. Bu şekilde olan renk farklılıkları diğer cinslerde de görülmekte ve “van modeli” şeklinde literatürde ifade edilmektedir.

Bu türde görülen renkler; kırmızı, krem rengi, siyah, mavi ve kahverengi olmakla birlikte tekir ve kaplumbağa kabuğu desenleri ile harmanlanmış şekilde gözlenebilir. Van Kedileri’nin burunları ise pembedir ve bu bölge kızgınlık ile üzgünlük hallerinde renk değiştirebilmektedir. Van Kedisi büyük ve yassı bir kafa ile birlikte yuvarlak bir ağız yapısına sahiptir. Yine büyük kulaklar ile yuvarlak gözlere sahip olan Van Kedileri, en çok da göz renkleri ile ilgi çekmektedir. Gözleri turkuaz mavisi veya kehribar olabilirken Heterokromik yani bir göz kehribar bir göz ise turkuaz mavisi şeklinde bulunabilir.

van kedisi 1Van Kedileri, gelişim gösterdikleri iklim ve doğal şartlar nedeni ile geniş omuzlu, güçlü göğüs yapılı, bacakları çok uzun olmamakla birlikte sağlam kaslı canlılardır. Erkek Van Kedisi, dişilere göre daha kaslı ve daha güçlüdür.Van kedisinin orta uzunlukta tüylerden oluşan tek katlı kürkleri göz çevreleri, kulaklar, bacaklar, patiler ve karın boyunca devam eder. Ense kürkleri ve kuyrukları ise oldukça kabarıktır. Yavru van kedilerinin kürkleri daha narindir. Kürklerin erişkin yapıya ulaşması için kedinin 2 yaşını doldurması gerekir. Yazları kısalan tüyler kış aylarında oldukça uzun ve sık bir hal alır.Van Kedisi büyük bir cins olduğu için erişkin vücut yapısına ulaşması 3 ila 5 yıl arasında bir zaman dilimi gerektirir.

Van kedisi ve aile

Van Kedileri’nin çocuklar ile iletişimi oldukça güçlüdür. Çünkü bu kediler ciddi anlamda sosyaldirler ve özellikle de kendileri ile sıcak bir biçimde oynayan çocuklara ilgi gösterirler. Top atıp tutma, etrafında koşma ve bazı basit hareketleri gerçekleştirme konusunda Van Kedileri çocuklar ile oldukça eğlenirler. Çocukların dikkat etmeleri gereken tek nokta ise kedilerin kuyruğunu ya da buna benzer acı veren yerlerini çekmemeleridir.

Van Kedileri, kediler ile iyi anlaşan köpekleri de severler. Her anlamda sosyal bağları güçlü olan bu kediler, tıpkı çocuklarla oynayabildiği gibi, zararsız ve sakin köpeklerle de oynayabilirler. Eğlenceli olan her ortam, bu kediler için idealdir.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Van kedilerinin yavruları hep van kedisi mi olur? Yani mutasyon gibi olduğu için yavrusu normal kedi türünden olur mu?

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir