Kedilerde çikolata zehirlenmesi

ikolata zehirlenmesi

Kediler de zaman zaman yememesi gereken gıda maddelerini yiyebiliyorlar. Çikolata da bunlardan birisi… Kakao ağacının kavrulmuş köklerinden türeyen ve bu şekilde çikolatanın içeriğinde yer edinen bir takım toksik maddeler, kediler yediği zaman onları etkileyebiliyor. Bu maddelere örnek olarak ise, theobromine ve kafein verilebilir. Kediniz bu maddeleri tükettiğinde ise, vücutlarında bir takım komplikasyonlar meydana gelebiliyor. Üstelik söz konusu komplikasyonların bir kısmı ciddi boyutlarda olabiliyor. Yazımızın devamında, kedilerde çikolata zehirlenmesi ile ilgili belirtiler, tedavi yöntemleri ve diğer detayları bulabilirsiniz.

Belirtileri Ve Nedenleri

Eğer kediniz bir çeşit çikolata zehirlenmesi yaşıyor ise, aşağıdaki belirtilerden birini ya da birkaçını yansıtıyordur;

  • Kusma
  • İshal
  • Vücut sıcaklığının yükselmesi
  • Refleks tepkilerinin artması
  • Kaslarda katılık ve sertleşme
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Kalp atışlarında hızlanma
  • Düşük nabız
  • Nöbet geçirme
  • Daha büyük belirtiler (kalp yetmezliği, zayıflık, koma)

Söz konusu belirtiler en temel şekilde aktarılmıştır. Elbette ki belirtiler çikolatanın türüne ve tüketilen miktarına göre değişmektedir. Ayrıca bu belirtiler koşulların zorluğunu da etkileyebilirler. Sütlü çikolatalar, yarı tatlandırılmış çikolatalar ve kavrulmuş çikolatalar gibi bazı çikolata çeşitleri, kedilerde doğrudan zehirleyici etki yaratabilirler.

Teşhis

Eğer kedinizin çikolata yediğinden şüpheleniyorsanız, bunun yanı sıra yukarıda bahsedilen belirtilerden birini ya da birkaçını da kedinizde gözlemliyorsanız, acilen kedinizi veterinere götürmelisiniz. Veterineriniz, kedinizi komple bir fiziksel testten geçirebilir. Bu testlerin içinde, veterineriniz kedinizin kanının kimyasal profiline bakabilir; bir elektrolit panel ve idrar testi uygulayarak kedinizin yüksek dozda kafein ya da theobromine tüketip tüketmediği ile ilgili fikir sahibi olabilir.

Veterineriniz gerekli gördüğü taktirde, kedinizin kalp ritimlerinin normal olup olmadığını anlayabilmek için EKG çektirebilir.

Tedavi

Kediniz hakkında yapılan uygulamalar ve değerlendirmeler sürerken, kedinizi rahat, oldukça sessiz ve uygun bir ortamda tutmanız gerekir. Bu şekilde zehrin daha hızlı atılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Belki de veterineriniz, kedinizin daha çabuk kusması için sizden yardım da isteyebilir. Çünkü bu şekilde, çikolata tam olarak sindirilmeden içinde bulunan kimyasalların dışarıya atılması ve böylece de olası bir nöbet halinin önüne geçilebilir.

Sıvılar kedinizin iyileşmesi sırasında etkin olabildiği gibi, siz de bu süreçte kedinizi mideye dokunmayan bir diyet programı ile besleyebilirsiniz.

Önlem

Çikolata zehirlenmesinden kedinizi korumak için yapılacak en iyi önlem alma şekli, kuşkusuz ki kedinizin ulaşabileceği yerlerde çikolata tutmamaktır. Ayrıca, kedinizin yediği besinlerin içinde çikolata ya da türevi bir maddenin olmamasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir