Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım rehberi

1366x768 sleeping cat 972297

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sıklıkla gerçekleştirilen operasyonlardandır ancak yine de birer ameliyat oldukları unutulmamalıdır. Kediniz kısırlaştırma ameliyatından çıktı ve panik halinde misiniz? Merak etmeyin doğru yerdesiniz. İşte kediniz kısırlaştırdıktan sonra iyileşme sürecinde onu mutlu ve sağlıklı tutmanız için yapabilecekleriniz.

Güvenli bir bölge oluşturun

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 1

Kediniz için sakin ve rahat bir alan oluşturun. Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında kediniz büyük olasılıkla mide bulantısı hissedecek ve zaman zaman kusacak. Anestezi sonrasındaki ilk 18-24 saat arasında gerçekleşen bu bulantı ve kusmalar normal karşılanmalıdır. Kediniz bu süreçte diğer hayvanları ve insanları ısırmaya çalışabilir. Bu sebeple dinleneceği sakin ve izole ortamın kurulması çok önemlidir.

  • Dinlendiği yerde kedinizi açık şekilde görebildiğinize emin olun. Kolayca erişemeyeceğiniz gizlenme yerleri varsa bu alanları kapatın.
  • Diğer hayvanları ve çocukları kedinizden uzakta tutun. Kedinizin dinlenmeye ve iyileşmeye ihtiyacı var. Dikkatinin dağılması durumunda bu süreç sekteye uğrayacak ve zorlaşacaktır.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 2

Kedinizin rahat ettiğine emin olun. Uyuduğu yerin rahat olmasına dikkat edin. Eğer kedinizin uyumak için kullandığı bir kedi yatağı bulunmuyorsa geniş bir kutuyu yumuşak battaniye veya pikeler ile kedi yatağına dönüştürebilirsiniz.

  • Eğer mümkünse kedi yatağını ahşap ya da fayans yüzey üzerine yerleştirin. Ameliyat sonrasında karnını zaman zaman bu yüzeylere dokundurarak ameliyat bölgesini soğutup ağrısını dindirmeyi deneyebilir.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 3

Göz alan ışıklar bulundurmayın. Anestezi etkisinden çıkan kediler ışığa karşı aşırı derecede hassastırlar. Kedinizin dinlendiği bölgelerdeki ışıkları ya kısın ya da tamamen kapatın.

  • Eğer ışığı kontrol etme şansınız yoksa kubbeli, ışıktan koruyacak bir kedi yatağı kullanmayı deneyin.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 4

Mama,su ve kum kaplarını rahatlıkla ulaşabileceği bir yere yerleştirin. Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında ki iyileşme sürecinde kediler zıplamamalı, tırmanmamalı ve yorucu aktivitelerden kaçınmalıdır.

  • Kısırlaştırma sonrasında en az 1 hafta boyunca normal kedi kumu kullanmayın. Kedi kumları özellikle erkek kedilerde ameliyat bölgelesinin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bunun yerine parçalanmış gazete kağıtlarını ya da uzun taneli haşlanmamış pirinç kullanın.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 5

Kedinizi dışarı salmayın. Kısırlaştırma işleminden sonra en az 2 hafta boyunca kedinizin dışarı çıkmasına izin vermeyin. Bu sayede ameliyat bölgesi temiz, kuru ve enfeksiyonlardan uzak kalacaktır.

İyileşmesine katkıda bulunun

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 6

Cerrahi kesiğin atıldığı alanı gözlemleyin. Bu bölgeyi gözlemlemek bölgedeki değişimlerden haberdar olmanızı sağlayacaktır. Yapabiliyorsanız veterinerinizden ameliyat sonrasında ilgili bölgeyi göstermesini isteyin. Referans noktası olması amacıyla eve geçtiğiniz ilk gün bölgeyi fotoğraflayabilirsiniz.

  • Dişi ve bazı (yumurtaları henüz testis torbasına inmemiş) erkek kedilerde kesik karın bölgesinde bulunur. Çoğu erkek kedide ise testis torbasının üzerinde (kuyruğun altında) 2 adet küçük kesik bulunur.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 7

Koruyucu yakalık kullanın. Yakalık veterineriniz tarafından sağlanabileceği gibi, yerel petshoplardan da temin edilebilir. Koruyucu yakalıklar kedinizin ameliyatlı bölgesine ulaşmasını, dikişlerle oynamasını ve bölgeye zarar vermesini engelleyecektir.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 8

Kedinize mama ve su ikram edin. Ameliyat sonrasında eve geldiğiniz gibi kedinize biraz su verebilirsiniz. Veterineriniz büyük ihtimalle size beslenme konusunda bir talimat verecektir. Eğer veterineriniz herhangi bir bilgi vermediyse aşağıdakileri inceleyebilirsiniz.

  • Eğer kediniz uyanıksa ve bilinci tam olarak yerindeyse normalde verdiğinizin çeyreği miktarda mamayı ameliyattan 2-4 saat kadar sonra verebilirsiniz. Kedinizi asla bir şeyleri yemeye veya içmeye zorlamayın.
  • Eğer kediniz yiyebilecek durumdaysa, 3-6 saat kadar sonra ona küçük bir öğün hazırlayın. Bu öğünleri aynı zaman aralıklarında bir porsiyon tamamlanıncaya dek devam ettirin ve ardından ameliyat öncesindeki normal beslenme takviminize dönün.
  • Eğer kediniz 16 haftalıktan daha küçükse, ameliyattan çıkıp eve gelir gelmez kedinizi normalde verdiğinizin yarısı miktarda mama ile besleyin.
  • Eğer kediniz yemek yemiyorsa, iştah açması için dudaklarına az bir parça akçaağaç ya da mısır şurubu sürebilirsiniz.
  • Kedinizin midesini bozabileceği için kedinize farklı bir mama, ödül ya da artık gıdalar vermeyin. Mümkün olduğunca standart beslenme alışkanlıklarını devam ettirin. Kediler sütü sindiremezler bu yüzden lütfen kedinize süt vermeyin.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 9

Bırakın kediniz dinlensin. Kısırlaştırma ardından hemen kedinizle oyun oynamayı denemeyin. Bu sizi iyi hissettirsede kedinizin bu süreçte güvenli ve sakin bir yerde dinlenmeye ihtiyacı var.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 10

Gerekli olmadıkça kedinizi kaldırmaktan kaçının. Eğer kedinizi fazla hareket ettirirseniz kolaylıkla dikişleri patlatabilirsiniz. Erkek kedilerde testis torbasının bulunduğu alana baskı uygulamaktan kaçının. Dişi kedilerde (ve kesiği karnında bulunan erkek kedilerde) ise karın bölgesine baskı uygulamayın.

  • Eğer kedinizi kaldırmanız gerekiyorsa şöyle bir yöntem kullanabilirsiniz. Bir elinizle arka ayaklara yakın noktadan diğer elinizle de ön ayaklara yakın göğüs bölgesinden tutarak nazikçe kedinizi kaldırabilirsiniz.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 11

Kedinizin hareketlerini kısıtlayın. Ameliyat sonrasındaki hafta boyunca kedinizin zıplamaması ve fazla hareket edip oyunlar oynamaması gerekir. Aksi halde ameliyat bölgesi tahriş olup enfeksiyon kapabilir.

  • Kedi tırmalama ağacı gibi kedinizin zıplamaktan hoşlanacağı mobilyaları kaldırın.
  • Kedinizi gözlemleyemeyeceğiniz zamanlarda küçük bir odada ya da kulübede tutun.
  • Ameliyat sonrasında kediler stres altında olacağı için evden kaçmayı deneyebilir. Özellikle ilk 24-48 saat boyunca bu duruma karşı dikkatli olun.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 12

Kedinizi yıkamayın. Ameliyattan sonra 10-14 gün geçene dek kedinizi yıkamayın. Bu durum bölgenin tahriş olmasına veya enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.

  • Eğer çok gerekliyse ameliyat bölgesinin etrafını hafif nemli bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ancak bölgenin ıslanmadığına emin olun.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 13

Veterinerinizin direktifleri doğrultusunda ilaç takviyesinde bulunun. Veterineriniz ameliyat sonrasında kullanmanız için ilaç reçete edebilir. Kedinizde bir aksilik gözlemlemiyorsanız bile ilaç reçete edilmesi durumunda talimatlara uygun şekilde ilaçları vermelisiniz. Kediler rahatsızlıkları gizlemekte oldukça iyidirler ve size bunu hissettirmeselerde acı çekiyor olabilirler. Veterineriniz tarafından reçete edilmeyen hiç bir ilacı kedilerinize vermeyin.

  • İnsanlarda ya da köpekler gibi diğer hayvanlarda kullanılan ilaçlar kedileri öldürebilir! Hafif ilaçlar dahi olsalar reçete edilmeyen ilaçları asla kullanmayın. Tylenol gibi ilaçlar dahi ölümcül sonuçlar doğurabilir.
  • Ameliyat bölgesine veterinerinizden onay almadıkça antibiyotik ve dezenfektanlarda dahil olmak üzere herhangi bir ilaç uygulamayın.

Kedinizi gözlemleyin

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 14

Kusmaya karşı hazırlıklı olun.  Eğer kediniz eve gelip birşeyler atıştırdıkan sonra kusarsa sonraki günün sabahına dek mama vermeyin. Eğer kediniz kusmaya devam ederse ya da ishal gözlemlenirse veterinerinizi arayın.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 15

Her sabah ve her akşam ameliyat bölgesini gözlemleyin. Kısırlaştırmadan sonraki 7-10 gün boyunca her sabah ve her akşam kesiğin atıldığı bölgeyi gözlemleyin. İyileşmenin devam ettiğine emin olmak için önceki günlere göre durumu kıyaslayın. Aşağıdakilerden biriyle karşılaşırsanız veterinerinizi arayın.

  • Kızarma. Başlarda kesiğin kenarları pembe ya da hafif kırmızı olabilir. Zamanla bu renkler solmalıdır. Eğer bu bölge koyu kırmızı hale gelmişse bu durum enfeksiyon belirtisidir.
  • Morarma. Kırmızıdan mora dönen hafif bir morluk iyileşmenin parçasıdır ancak bölgeyi daima gözlemlemelisiniz.
  • Şişlik. Kesik çevresinde şişkinlik başlarda normaldir ancak devam ediyor hatta kötüleşiyorsa veterineri aramalısınız.
  • Akıntı. Ameliyat sonrasında ilgili bölgede çok az miktarda hafif kırmızı akıntı olabilir.  Ancak akıntı bir günden fazla devam ediyorsa, miktar gitgide artıyorsa, akıntı kanlı, yeşil, sarı, beyaz ya da kötü kokulu ise veteriner kontrolü gereklidir.
  • Kesiğin kenarlarının ayrılması. Erkek kedilerde testis torbasındaki kesikler başlarda açık olacaktır ancak kesikler çok küçüktür ve hızla kapanmalıdır. Dişi kedilerde kısırlaştırma sonrasında karındaki kesiği görmekte zorlanabilirsiniz. Kesiği görebiliyorsanız kapalı olduğuna emin olmalısınız. Eğer kesiğin kenarları dikiş materyalleri de dahil ayrılmaya başlamışsa acilen kedinizi veterinere götürmelisiniz.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 16

Kedinizin diş etlerini kontrol edin.  Diş etlerinin rengi soluk pembeden kırmızıya çalmalıdır. Diş etine hafifçe bastırıp geri çektiğinizde renk hemen yerine gelmelidir. Eğer kedinizin diş eti rengi solgunsa ya da bastırdığınızda normal rengine dönmüyorsa veterinerinizi arayın.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 17

Ağrıya dair işaretler arayın.  Kediler insanlar gibi acılarını gösterme eğiliminde değillerdir. Kedinizde ağrı ve acıya dair işaretler aramalısınız. Eğer herhangi bir işaretle karşılaşırsanız veterinerinizi aramalısınız. Operasyon sonrasında ağrı oluşması durumunda kedilerde karşılaşılan bazı işaretler:

  • Sürekli saklanma ya da kaçmaya çalışma.
  • Depresyon ya da uyuşukluk.
  • İştah kaybı.
  • Kambur durma.
  • Gergin karın kasları.
  • Hırıltı.
  • Tıslama.
  • Anksiyete.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 18

Diğer işaretleri gözlemleyin. Kedinizin iyileşme sürecinde gözünüz daima üzerine olmalıdır. Ameliyat sonrasındaki ilk 24 saat içinde normalde karşılaşmadığınız hemen her sıkıntıda veterinerinizi aramalısınız. Aşağıdaki işaretlere karşı dikkatli olun.

  • 24 saatten fazla devam eden uyuşukluk.
  • İshal.
  • Kusma. (İlk gün normal kabul edilir)
  • Ateş ya da titreme.
  • 24-48 saatten uzun süren iştahsızlık.
  • Yetişkin kedilerde 24 saat, yavru kedilerde 12 saatten fazla yemek yememe.
  • Zor ya da ağrılı idrara çıkma.
  • 24-48 saatten uzun tuvalete çıkmama.

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 19

Acil yardım için gerekli iletişim bilgilerini edinin. Çoğu vakada normalde kullandığınız veteriner kedinizin durumu konusunda yeterlidir. Ancak bazı vakalarda acil yardım konusunda hizmet veren tam teşekküllü hayvan hastanelerine ihtiyaç duyulabilir. Yolunda gitmeyen bir durumla karşılaşmanız durumunda hayvan hastanesi ya da 24 saat hızlı müdahale de bulunabilecek bir veterinerin telefon numarasına sahip olun. Aşağıdakileri gözlemlemeniz durumunda vakit kaybetmeksizin veteriner müdahalesi gerekecektir.

  • Bilinç kaybı
  • Yanıt vermeme
  • Solunum zorluğu
  • Aşırı derecede ağrı olduğuna dair işaretler
  • Zihinde bulanıklık (Kedi sizi veya çevresini tanımakta güçlük çekecektir)
  • Karında şişme
  • Kanama

kısırlaştırma sonrası kedi bakımı 20

İleriye yönelik kontroller için randevu alın.  Kedinizde görülebilir bir dikiş bulunmuyor olabilir ancak dikiş var ise ameliyattan sonra 10-14 gün sonra dikişler veteriner tarafından alınmalıdır.

  • Kedinizde dikiş bulunmuyorsa bile kontrol için randevu almanız önerilir.

İlgili Yazılar

30 yorum

Popüler Yorumlar

ELA GÜNEŞ  -  Jan 30, 2021 / 09:08

merhabalar bende aynı oğlumu kısırlaştıracağım bugün çok gerildim ellibin tane makale yazı okudum hala çok gerginim 🙁 🙁

Yoruma git

Tüm Yorumlar

şebnem gürer  -  Şub 21, 2016 / 14:00

iyi günler kedim 6 aylık erkek şubat ayının ilk haftası kısırlaştırdık ameliyat sonrası bir problemi olmadı fakat hafif hırıltısı var 20 gün oldu kısırlaştıralı ameliyatla bir alakası var mıdır?

Cevapla
Çeviri Ekibi  -  Şub 27, 2016 / 13:53

Hırıltı yazıda da belirtildiği gibi ağrıya dair bir işarettir ancak aradan 20 gün geçmiş olması ameliyat ile ilişkili olma ihtimalini düşürüyor. Hırıltının sürmesi veya şiddetinin artması durumunda veterinerinize haber vermenizi öneririz.

Cevapla
Özlem  -  Oca 27, 2017 / 13:22

Merhaba erkek kedimi dün kısırlaştırdım, şuana kadar bir sorunu yok gözü dışında. Bir gözü devamlı kısık durumda bu ameliyata bağlı bir sorunmudur ne yapmalıyım.

Cevapla

Merhaba ,

Gözü ile ilgili bir sorun oluştu mu kedinizde ? bizim kedide de aynı sorun mevcut

Cevapla

Merhaba dişi kedimi bugün kısırlaştırdım 6 saat önce ameliyattan çıktı hala narkozun etkisinde ancak çok fazla ağrısı var veteriner ağrı kesici gibi bi ilaç vermemizi söyledi ama can çekişiyor ve sürekli hareket halinde ne yapmamız gerekir ?

Cevapla

Nasil oldu kediniz durumu nedir

Cevapla
Gulcan  -  Mar 2, 2017 / 22:02

7 gün önce kedim kisirlastirildi, rahim intihabi vardı. Dikisleri 6. günde alındı. Yara bölgesinde şişlik var kontrole gittiğimizde sorun olmadığı, gözlemlenmiş gerektiği söylendi. Bu gün de pek iştahı yok ve karin bölgesi biraz sıcak. Normal mi endiseleniyorum

Cevapla
ayşegül  -  Mar 9, 2017 / 21:11

çok güzel bir yazı olmuş,teşekkürler.bende yarın sabah kedimi kısırlaştırması için veterinere götüreceğim ama aşırı strese girdim ya bir şey olursa diye.ara ara vazgeçiyorum gibi ama mecburum.vicdan da yaptım:( inşallah çabuk iyileşir:(

Cevapla

merhabalar bende aynı oğlumu kısırlaştıracağım bugün çok gerildim ellibin tane makale yazı okudum hala çok gerginim 🙁 🙁

Cevapla
Karagizim  -  Nis 13, 2017 / 01:46

Bende kedimi kisirlastrmak istiyorum ama ivim rahat degil napicami bilmiyorum okadar cok sey okudumki ama en cok gunahmi diye kafam takili kaliyor ve dili olsa emininki oda boyle birsey olmasini istemezdi ama baska bitine vermek istemiyorum eger hamile kalirsa bakacak yerim yok apartmanda oldum icin cok kotu bi durumdayim kafam cok karisik ama onu oyle gordukce daha kotu oluyorum ciddennapicami bilmiyorum artik yarinda randevumuz var ama yaptrmak istemiyorum sizce napmaliyim ???

Cevapla

Merhaba ,

Yarin benim dişi kedi. Kısırlaştırıcağım çok endişeleniyorum , öğrenci olduğum için benim aldığım barinağa orda onun kısırlaştırmasi teklif ettiler , ama çok korkuyorum .

Sizce bir sorun olabilir mı ?!

Cevapla

Meraba…

Cumartesi günü dişi kedimi kısırlaştırmaya gidicem ama korkuyorum ya bişey olursa diye ameliyattan sonra felan kötü olmaz demi 🙁 🙁

Cevapla
Sinem yetistirici  -  Haz 16, 2017 / 23:02

Arkadaslar bir kediye bakma konusundan emin iseniz onu kisirlastirmak zorundasiniz, kisirlastirmadan bir kediye ev ortaminda bakmaniz mümkün degildir. Özellikle disi kedilerin kisir olmayan kedileri oranla ömrü daha uzundur olur(2 yil kadar) . Rahim kanseri vs risklerini de unutmayin. Ama yok hayvanimi ben ciftlestiricegim yavrularina da bakip sonra sahiplendirecegim diyorsaniz tabiki o da olur. Citflestirmeden ayni zamanda kisirlastirmadan da bir hayvani evde tutmak hem ona hem size eziyettir. Umarim yazim karar verebilmenize yardim eder. Sevgiler

Cevapla
Burak Y.  -  Ara 23, 2017 / 08:02

Öncelille emeğinize sağlık. Ben de erkek kedimi dün kısırlaştırdım. Sabah kusmuş ve şu an onunla salonda yatıyorum nöbet durumları:) aklım hep onda ve moralmen destek olmaya çalışıyorum. Şu an uyuyor umarım bir an önce iyileşecek, yarın kontrolümüz var. Burdan tüm kedi anne ve babalarına sabırlar diliyorum. Çok zor çünkü bu his.

Cevapla

bende kedimi bugün kısırlaştırdım size kontrol için gelmeniz mi söylediler yoksa siz mi istediniz ayrıca kedim hem 5. kattan dütü Allahtan zemin sert deildi doktor birşeyi olmadığını söyledi ve kısırlaştırdı ve eve geldik 2 saat gibi bi sür uyudu sonra 15 dk aralıklarla uyanıp acı acı miyavladı ona yardım edip sakinleştirmeye çalıştıkça tekrar uyudu ve en son onu daha güvenli olması açısından banyomuzda tutuyorum her 5 dkda bir yanına gidiyorum daha demin kusup baya bi miktar üstüne kanlı idrar yaptı rengi açık kahverengi idi ve çok kötü kokuyodu bende temizledim faakat halakoku gitme kedi bu kokudan rahatsız olur mu ?
bu arada benim gibi sorun yaşayan herkese Allah sabır versin…
ÇOK UZATMAK İSTEMEDİM FAKAT bir sorum daha olacak bu deneyimi(ağır kısırlaşma dönemi) olan birisi varsa bana yardımcı olabilir mi ?

Cevapla

Merhaba erkek kedimizi bugun kısırlaştırdık veteriner ameliyat bılgesini yalatmayın dedi ama koruyucu aparattanda vermedi ancak sürekli ameliyat bolgesini ve cevresini yalamaya calısıyor tavsiyelerinize ihtiyacım var

Cevapla

Merhaba…Ameliyat olduktan sonra bizim kızımıza da yakalık vermediler ama narkozun etkisinden tamamen uyanır uyanmaz yarasını elledi ve maalesef dikişinin birini açtı,hemen gidip başka bir veterinerden yakalık aldık taktık…İyileşme süreci biraz uzun sürdü 2 haftadır dikiş yeri yeni yeni kapanmaya başladı,çünkü pansuman falan yapılmadı…Yakalığı hiç istemiyor,çünkü rahat mama yiyemiyor,kendini temizleyemiyor,zıplayıp hoplayamıyor (bu arada birkaç kere çıkarttı) ama onun sağlığı,iyiliği için sabırlı olmak zorundayız…

Cevapla
Derya yersel  -  May 14, 2018 / 03:35

Dişi kedim 6 gün oldu kisirlastirildi barinaktaki veteriner tarafindan 3 gündür ishal ne yapabilirim veterinere götürmeye imkanimda yok

Cevapla
Özlem  -  May 19, 2018 / 23:24

Merhaba umarım biri bana yardım eder kedim kısırlaştırma ve göz ameliyatından sonra daha da beter oldu evin her tarafına kaka ve çişini yapamaya başladı haricinde de tuvalet kabinin içinden kum yiyor maması suyunu günlük değiştirmeme ragmen kum yiyor ne yapacağım bilmiyorum.

Cevapla
Omay Güven  -  Haz 14, 2018 / 17:32

Erkek kedim kısırlaştırma sonrası ateşlendi ikinci gün biraz yaş mama yedi boyunluğunu 3. gün akşamı veteriner çıkardı 4. gün ağzı dili yara oldu dili hep dışarıda ve ağzından sürekli salya gelir halde 5. gün veterenere götürdüm. Serum ve antibiyotiğe başlandı çok halsiz ve miyavlamaya mecali yok gözlerime bile bakmıyor artık. Pişmanım kısırlaştırma ameliyatı yaptırdığım için. Keşke her yeri batırsa idi de bu kötülüğü ona yapmasaydık. Veteriner seruma ve antibiyotiğe devam edeceğini ama riskinin yüksek olduğunu söyledi. Kan testi normal değerler biraz düşük ama enfeksiyona rastlamadık dedi virütik kaynaklı olabilirmiş, bunu da tesbit etmemeiz mümkün değilmiş..Ölmesinden çok korkuyoruz..

Cevapla

kedinizin son durumu nedir?

Cevapla
Yaren kurnaz  -  Ağu 13, 2018 / 07:22

Merhaba!
Dişi kedimi 4 gün önce kısırlaştırdık. Ve dikiş bölgesinde şişkinlik var dikişlerinin üstünde de kızarıklık var.
Çok endişeleniyorum lütfen cevap verin .
Uyuyamıyorum kaç gecedir lütfen cevap verin.

Cevapla
Toprak çelik  -  Ağu 16, 2018 / 23:53

Kedim 13 saat önce kısırlastırıldı hala karkozun etkisinde ve yarası acıyor ne yapmalıyım

Cevapla
Cemresu  -  Eyl 2, 2018 / 22:58

Dişi kedimi 27 Ağustos’ta kısırlaştırdık. Gayet güzel geçmişti ameliyatı çok şükür ki. Düne kadar dikişlerinin üstünde bandajı vardı tabi yakalık da takıyordu. Dün vet’e gittik bandajı söktü akıntı olmuştu çünkü. Bize bunun normal olmadığını ama aynı zamanda çözümünün de olduğunu söyledi. Crystalin sprey verdi gün içerisinde 3-4 kez sıkıyoruz ve pamukla biraz temizliyoruz. Bir de batticon sürüyoruz bi kere. Ama daha çok şişlik oluştu ve böyle tutkal kıvamında akıntısı geliyor ayrıca kızarık. Bu arada yakalık yüzünden kendini yalayamadığı için doğal olarak çıldırıyor ve kendimi yalayacağım diye uğraşırken yakalığını ameliyat yerine çarpıp duruyor patisiyle de dokunuyor. Antibiyotik falan vermedi veterinerimiz sadece ameliyat olduğu gün vurulmuş. Açıkçası çok sıkıntı içerisindeyim ameliyat öncesi ve sonrasında tüm interneti arşınladım ama hiç uygun bir cevap bulamıyorum ben de sonunda yazmaya karar verdim. Lütfen beni bilgilendirirseniz çok sevinirim çocuğumun artık iyileşmesini istiyorum.

Cevapla
Berk Yılmaz  -  Ara 1, 2018 / 20:10

Winpet Yara koruyucu korse kullanabilirsiniz. Kedime kısırlaştırma ameliyatı sonrası kullandık. Oldukça memnun kaldık. Tavsiye ederim.

Cevapla

Merhaba, geçtiğimiz hafta henüz 6 aylık olmamış erkek kedimizi kısırlastırdık. iki ufak kesi ile dikişsiz ve başlıksız eve döndük tabiki kesi yerlerini yaladı veterinere sordum sorun olmaz dedi ve gece yarısı olduğunda sanki hiç operasyon geçirmemiş gibiydi.Hala inanamiyorum.Galiba cok şanslıyız

Cevapla

Merhabalar dişi kedimi kısırlaştırdık, hala baygın yatıyor. 1 saat oldu ameliyattan çıkalı. Ama ne boyunluk nede ameliyat yeri sargılı. Böylemi olması gerekiyor.

Cevapla

Erkek kedim dün kısırlaştırıldı ve veterineri etrafına yeşil bir ilaç sürmüş ama neredeyse her tarafında var veterineri ıslak mendil ile silin dedi ama aksine daha çok bulaştı nasıl temizleyebilrim

Cevapla

Çoğu kedi kısırlaşma ameliyatını kolayca atlatır narkozun etkisinde birkaç saat kalması çok normak (eğer onu uyandıracak iğne yapmadılarsa) narkozun etkisinden çıkana kadar eğer kediniz tamamen baygınsa dümdüz yan yatırın ve kafasını sakın aşağı doğru eğik bırakmayın kendisinde olmadığı için nefes alması zorlaşır kafasını hafif yukarı kaldırarak ona yardımcı olun, kediyi sıcak tutun narkozun etkisinde vücut ısıları düşebilir. narkozdan uyandığında çok sersem olacak ve sürekli hareket etmeye çalışıp düşecekler bu nedenle koltuk gibi yüksek yerlerde tutmayın. Ayrıca narkozdan uyanırken hayvan kusabilir bu da normal. Narkozun etkisi tamamen geçtiğinde su ve mama verin etkisi geçmeden verirseniz boğulmaya neden olabilir ve daha çok kusmaya neden olabilir. Yemek yemek istememesi çok normaldir onu zorlamayın. 24 saat içinde azıcık da olsa yese sıkıntı yok. Ağrısı olduğu için sürekli uyuyacaktır bu normal. Yarasını yalaması çok normal ama eğer iplikleri çekiştiriyorsa en yakınınızdaki veteriner veya petshoptan uygun boyunluk alın ve iplikler eriyene kadar takılı tutun. Eğer olurda yarayı açmış bulunursa veterine götürün yeniden dikilmesi gerekecektir veya size crstalin sprey verecektir. Son olarak kedi çok acı çekiyorsa herhangi bir kanaması varsa çiş veya kakada anormallik kötü koku kan varsa uzun süre geçmesine rağmen yemek yemeyip su içmiyorsa ateşi varsa yarasından irin geliyor ve şişme varsa acil veterinerinize başvurun.

Cevapla
Lorin zenan Tuğrul  -  May 3, 2021 / 19:33

Dişi kedim bugün kısırlaştırıldı tuvalete gitmelimi veya gidecekse ne gibi önlemler almalıyım

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir