Kedilerde bağışıklık yetmezliği virüsü (FIV)

kedi aids

Kedilerde edinsel bağışıklık eksikliği virüsü (FIV) evcil kediler için immün yetmezlik hastalığına neden olan karmaşık retro virüs bir enfeksiyondur. FIV hastalığına neden olan belirtilerin (lentivirüs) vücutta çok yavaş hareket eden ve fark edilmesi güç bir yapısı vardır.

Hastalıkta genetik, ilerleme süresinde ve şiddetinde rol oynayabilir. Hastalık için yaş ortalaması 5 olmakla beraber, iltihaplanma olasılığı yaş ile birlikte artar. Agresif olması sebebiyle erkeklerde bu bulaşıcı hastalığa yatkınlık daha fazladır ve daha çok dolaştıkları için virüse maruz kalma olasılıkları fazladır.

Belirtiler

  • Normal bağışıklık sisteminin tepkilerinin azalmasına bağlı bozukluklar göze çarpar. Bağışıklık eksikliği ile kedi lösemisi klinik olarak ayırt edilemez.
  • Özellikle üst solunum yollarında ve gastrointestinal sistemde tekrarlayan minör hastalıklar.
  • Lenf düğümlerinin hafif şekilde büyümüş olması.
  • Vakaların %25 ile %50sinde diş eti ve diş eti çevresini destekleyen dokuların iltihabı ile karşılaşılır.
  • Vakalarda %30 oranında üst solunum yolu hastalığı görülmektedir. Bunlar; burun iltihabı, gözde nemli doku iltihabı, kornea (gözün ortasında bulunan parlak kısım) iltihabı. Bu durum genellikle herpesvirüs ve calicivirüs enfeksiyonları ile de ilişkilidir.
  • Göz içindeki basıncın artması ile iris ’de dahil olmak üzere göz iltihabı (glokom)
  • Uzun süreli ishal vakalarının yüzde %10-20 sinde kronik böbrek yetmezliği görülebilir.
  • Bakteriyel veya mantar enfeksiyonlarından kaynaklanan uzun süreli cilt ya da dış kulak enfeksiyonları
  • Ateş ve kilo kaybı (özellikle ileri aşamalarda)
  • Kanser (lenf dokusunda meydana gelen lenfoma gibi)
  • Sinir sistemi anormallikleri, normal uyku düzeninin bozulması, davranış farklılıkları (saldırganlık gibi), görme ve işitme bozuklukları. Bozukluklar genellikle bacak ve pençelerdeki sinirleri etkiler.

Sebepleri

  • Başka kedilerden ısırık ve çizikler yoluyla
  • Doğum anında anneden
  • Cinsel yollar ile (nadiren) bulaşır

Tanı

Veteriner kediniz üzerinde dikkatle ayrıntılı bir fiziki muayene yapacak, hastalığa sebep olabilecek belirtileri ve bunların arka planını araştıracaktır. Tam kan profili, kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili de dahil olmak üzere tetkikler yapacaktır. Veterineriniz bakteriyel, viral ya da mantar enfeksiyonlarını saf dışı bırakacak şekilde kesin bir tanı koymadan önce parazit ve tümör için de test yapmalıdır.

Tedavisi

Kediniz şiddetli su (dehidrasyon) kaybı yaşamamışsa ayakta tedavi edilecektir. Veteriner ilk olarak, ikincil enfeksiyonları kontrol altına almak için çalışacaktır. İkincil enfeksiyonlar genellikle hastalığa neden olmamakla birlikte, bağışıklık sistemini zayıflatarak komplikasyonlara neden olur. Ameliyat ile virüslü tümörleri almak gerekli olabilir. Özel bir diyet programı da yine gerekli görülebilir.

Hastalık ile yaşama

İkincil enfeksiyonların oluşması sizin kedinizi ne kadar iyi izlediğinize bağlıdır. Kedinizi sürekli takip etmemeniz, hastalık enfeksiyonunun artmasına, kilo kaybına ve sonunda ölümüne neden olabilir. Ancak erken teşhis kedinizin iyileşmesini ve kurtulmasını sağlayabilir. Kedilerin %20’si hastalığın tespit edilmesinden sonra 4,5-6 yıl içinde ölür, ancak %50’sinden fazlasında tedavi sonrasında yaşam boyu klinik belirtilere rastlanmaz.

Hastalığın ilerleyen evrelerinde, enfeksiyon oluşma olasılığı daha fazladır ve bu evrelerde yaşam süresi bir yıldan azdır. Diş eti ve ağız iltihabı tedaviye yanıt verme ihtimalini azaltabilir veya tedaviyi zorlaştırabilir. İlk etapta ortaya çıkmadan bu hastalığı önleyebilmek için virüse karşı kediyi aşılama, olumlu sonuçlar verse de diğer kediler ile temastan korumak gerekir. Ayrıca virüs olmadığından emin olana kadar evinize gelen yeni bir kediyi, karantina altına alarak test etmeniz gereklidir.

Öneml: Bazı kediler için fiv testi negatif sonuç versede bu kedilerin taşıyıcı olma ihtimalleri vardır. Eğer kedide pozitif test sonucu varsa, diğer kedilere bulaşmasını önlemek için tetikte olmak, veteriner ile konuşmak ve mecbur kalınırsa ötenazi gerekebilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir