Hamilelik ve toksoplazma riski

toksoplazma

Toksoplazmozis kedi sahibi hamile kadınlar için çoğu zaman önemli bir risktir. Hatta bazı doktorlar, hamile kadınlara evlerinde herhangi bir kedi bulundurmamasını temkin edecek kadar ileriye gitmiştir. Ancak gerekli önlemler alınırsa evdeki kedinizden uzaklaşmak zorunda değilsiniz. Ayrıca sadece kedilerin hamile kadınları toksoplazmozis’ e maruz bırakmadığını da hatırlatmak gerekir.

Toksoplazma Nedir?

Toksoplazma’ya Toxoplasma gondii olarak bilinen bir protozoan (tek hücreli) parazit sebep olur Hastalık insanlara kedi tuvaletlerindeki dışkıdan temas yoluyla geçebilir. Parazitin bulaşması, kirlenmiş toprak veya çiğ et ile temas yoluyla da mümkündür.

Sağlıklı, yetişkin insanlar Toksoplazmozis ile enfekte olduklarında, genellikle sadece hafif grip benzeri bir hastalık geçirir veya hiçbir belirti göstermezler. Ancak anne gebelik sırasında toksoplazmozis ile enfekte olursa, doğmamış bir çocuk plasenta yoluyla toksoplazmozis ile enfekte olabilir. Toksoplazmozis’in bir doğmamış çocuk üzerinde riskleri, doğum kusurları ve ceninin ölümü olarak sayılabilir.

Hamile olmadan önce Toksoplazmozis ile enfekte bir kadın doğmamış çocuğu için bir tehdit teşkil etmez. Sadece hamileliği süresince parazitten enfekte olmuş kadınların bebekleri risk altındadır.

Toksoplazma hakkında endişeli hamileler için öneriler

Toksoplasmozis ile enfekte olan kediler, organizmaları kendi dışkıları ile kısa bir süre zarfında dökerler. Bu da kapalı bir ev ortamında yetişen kedilerin çoğunlukla böyle bir enfeksiyona maruz kalma ve dolayısıyla dışkılarıyla da hamile kadınları tehdit etme oranın çok düşük olduğu anlamına gelir.

Yine de, kedi kumundaki potansiyel toksoplazmozise’e maruz kalmamak için önlemler almak hamile kadınlar için iyi bir fikirdir.

  • Mümkünse hamile kadınlar kedi tuvaletlerini temizlemekten kaçınmalıdırlar. İdeali, evin başka bir ferdinin bu işi üstlenmesidir.
  • Hamile bir kadının kedi tuvaletini değiştirmesi gerekiyorsa bu işlem sırasında mutlaka eldiven giymeli ve işlem sonunda ellerini iyice yıkamalıdır.
  • Kedi tuvaletleri günlük olarak temizlenmelidir. Tuvaletlerdeki Toksoplazmoz kistlerinin enfektif haline gelmesi 48 saat gerektirir.
  • Bahçe veya toprak kumunda çalışırken o alanların kediler tarafından kullanılmış olmasına karşın, hamile kadınlar bu alanlarda çalışırken eldiven giymelidir.
  • Hamile kadınlar çiğ et yememeye ve dokunmamaya özen göstermelidirler. Et hazırlarken eldiven giymek ve sonrasında elleri mutlaka iyice yıkamak da akıllıca bir önlemdir.
  • Bahçedeki herhangi bir gıda maddesi (meyveler, sebzeler, otlar, vb) tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.
  • Hamilelik süresince kedileri çiğ et diyeti ile beslememek risk faktörünü azaltıcı bir etkendir.

Hamile bir kadına bu basit önlemler,  kedi dışkısı veya kedi kumu kutusundan temas ile oluşabilecek toksoplazmozis enfeksiyonunu önlemekte yardımcı olabilir, toksoplasmozis tehlikelerinden doğmamış çocuğunu koruyabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir