Yavru kedilerde pire ve kene nasıl temizlenir?

kedi pire

Yavru kedilerde pire ve kene hızla müdahale edilmesi gereken konulardandır. Kan emici parazitler yavru kediler için tehlikelidir ve anemi, düşük sayıda kırmızı kan hücresi, lyme hastalığı gibi sorunlara sebep olabilirler. Bununla birlikte kedi piresi ve kedi kenesine karşı kullanılan çoğu ilaç yavru kediler için tehlike oluşturabilecek toksik maddeler içerirler. Yazımızı okuyarak kedi dostu yöntemler ile daha da yayılmadan kedi pirelerine ve kedi kenelerine karşı önlem alabilirsiniz.

Pire tarağı kullanın

kedi piresi aşama 1

Bu yöntem kedi piresini temizlemek için en etkili olanıdır. Pire tarağını internetten ya da bölgenizdeki klinik ve petshoplardan edinebilirsiniz. Tarağı mutlaka sıcak bir odada kullanın. Üşütüp, hastalanması yavru kediler için tehlikeli sonuçlar doğurur. 

  • Bir kaseye sıcak su doldurduktan sonra içine birkaç damla sıvı deterjan damlatın. Pire tarağıyla kedinizi taradıktan sonra pireleri suya bırakın. Pireleri boğmak için suyu karıştırın.
  • 5 birim suya 1 birim banyo yağı şeklinde seyrelterek oluşturacağınız karışımı kedinize spreyle sıkabilir ya da süngerle sürebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra pire tarağını kullanarak nemlenmiş kürkten pireleri daha rahat alabilirsiniz. Kürk ıslandıktan sonra pireler kuru bölgelere sürü halinde kaçışmaya başlayacaktır. Yakaladığınız gibi suya atarak boğmayı unutmayın.
  • Yakaladığınız pireleri çift taraflı bir banta yapıştırabilirsiniz. Böylece pireler kaçamayacak ve onları ezerekte öldürebileceksiniz.
  • Eğer evde başka yavrular varsa ya da anne kedi dahil herhangi bir kedi bulunuyorsa önce onların pirelerini temizlediğinize emin olun. Pirelerin yeniden başka bir hayvandan yavru kediye geçmesini istemezsiniz.

Veterinerinizden pire tedavisi konusunda bilgi alın

2

Çoğu pire ilacı yavru kediler ve yenidoğan kediler için ölümcüldür. Bu sebeple özellikle yenidoğan kedilerde pireler daima elle temizlenmelidir. 

  • Diğer tedaviler için yavru kedinin en azından 8 haftalık olgunluğa erişmesi gerekecektir. Ancak ilaç bilgileri için öncesinde daima veterinerinizden bilgi almalısınız.
  • Pireleri temizlerken doğal yağları kedinizde kullanmayın. Lavanta, okaliptüs veya sardunyum gibi içerikler kedilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Keneleri çıkarmak için ince uçlu cımbız kullanın.

3

Ellerinizi korumak için bir çift eldivene ve keneleri öldürmek için insektisit(böcek öldürücü) ya da alkol içeren bir kavanoza ihtiyaç duyacaksınız.

  • Eldivenleri taktıktan sonra bir elinizle kedinizi tutun ya da bu konuda başka birinden yardım alın.
  • Cımbızın ucu ile kenenin kafasından tutun. Bükmek yerine çekin ve keneyi ezmekten kaçının. Kenenin ezilmesi kedinizin kanına zararlı bakterilerin geçmesine neden olacaktır.
  • Keneyi çekin ve kavanoza bırakın. Tüm keneleri temizledikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
  • Enfeksiyon oluşmasını engellemek için kene ısırıklarına antiseptik uygulayın. Kediniz ısırıkları kaşımayı ya da yalamayı deneyebilir bu sebeple her gün antiseptik uygulayarak bölgeyi temiz tutmaya özen gösterin. Kedinizi hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı gözlemleyin. Ateş, iştah kaybı, uyuşukluk gibi herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız veterinerinizi ziyaret edin.

Veterinerinizden pire önleyici tedaviler konusunda bilgi alın

4

Kedinizin derisini pirelerden korumak için pek çok yöntem bulunuyor. Ancak yavru kedilerde bu yöntemler sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu sebeple veterineriniz ile görüşerek pirelere ve kenelere karşı koruyucu önlemler almak hakkında bilgi edinin.

Evinizde pire ve kene kalmadığına emin olun

5

Pireler ve keneler sadece kedinizin kürkünde yaşamazlar. Aslına bakarsanız asıl popülasyonlar kedinizin temas ettiği yatak, kıyafet vb alanlarda bulunur.

  • Pirelerin sadece %5’i kedinizin derisinde yaşar. Geriye kalan larva ve yumurtalar diğer alanlarda bulunurlar. Eğer kedinizin yaşadığı çevreyi iyi temizlemezseniz kedinizde yine pirelerin ve kenelerin görülmesi olasıdır.

Evinizdeki tüm yatak takımı benzeri kumaşları toplayın.

6

Yastık kılıfları da dahil topladığınız her şeyi bir çöp poşetinde biriktirin ve ardından çamaşır makinenizi en sıcak seviyeye alarak poşettekileri yıkayın.

Evinizi baştan aşağı süpürün.

7

Evinizi kapsamlı şekilde süpürün. Pire ve keneler evinizdeki köşelerde, halı gibi kaplı yüzeylerde, mobilya altlarında ve arkalarında gizleniyor olabilirler. Ayrıca mobilya yüzeyleri, perdeler ve rafları da temizlemelisiniz. 

  • Temizlik bittikten sonra mutlaka süpürge poşetini yenisiyle değiştirin ve kirli poşeti evinizden uzaklaştırın.

Profesyonel bir haşere kontrol aracı kullanın

8

Eğer gerçekten etkili bir temizlik yapmak isterseniz petshoplardan profesyonel haşere ilaçları satın alabilirsiniz. Bu ilaçlar genellikle aerosol spreyler şeklindedir ve geride kalan pireler için en etkili çözümü oluşturur. Bu yöntemi kullanmadan önce evinizdeki tüm evcil hayvanları evinizden uzaklaştırdığınıza ve temizlik yaptıktan sonra bir süre evinize girmemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

  • Eğer profesyonel bir haşere kontrol uzmanını tutarsanız, kendisinden kedilere zarar vermeyen özel formüle bir ilaç kullanmasını isteyebilirsiniz.

Kedinizi evde tutun

9

Pireler ve keneler kediniz dışarıda oynadığında ona bulaşırlar. Bu sebeple önleminizi alın ve kedinizi ev içerisinde tutun.

  • Eğer dışarı çıkarsa yeniden eve girmeden önce her seferinde pire ve kene kontrolü yapın. Yavru kediniz büyüdüğünde pire ve kene ilaçları kullanarak bu konuda daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Evinizi haftada bir süpürün

10

Evin daima temiz olması pire ve kenelere karşı iyi bir önlemdir. Evinizi haftada bir süpürge ile temizleme alışkanlığı kazanın. 

  • Ayrıca halı, mobilya, saklama alanları, perdeler gibi pire ve kenelerin saklanabileceği alanlarıda haftalık olarak temizlemelisiniz.

Bahçenize iyi bakın

11

Pireler uzun boylu otları ve çalıları severler. Bahçenizdeki bitkileri düzenli olarak keserek önlem alabilir, pet-dostu bahçe ürünleri kullanarak bahçenizi pire geçirmez hale getirebilirsiniz.

[td_smart_list_end]

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir