Kedilerde kronik kusma

cat in bed

Kusma, mide ile doğrudan ilgili bir durumdur. Kronik kusma ise, belirli periyotlar ile ya da uzun bir süre boyunca zaman zaman görülen kusma refleksidir. En ufak bir mide rahatsızlığında, kronik kusma vakaları görülebilmektedir. Kronik kusmayı tetikleyen ilk neden mide rahatsızlıkları iken, diğer bir neden ise kedinin çeşitli organlarındaki rahatsızlıklardan kaynaklı olarak kanında taşıdığı zehirli maddelerin beyindeki kusma merkezini uyarması ile ilgilidir.

Bu durum ile ilgili olarak pek çok sorun da yaşanabilir. Örneğin besin maddelerini alırken soluk borusuna kaçan bir takım maddeler kediyi öksürtebildiği gibi, aynı zamanda ciğerlere çeşitli maddelerin inmesi sonucunda ise akciğer iltihaplanması da görülebilir.

Kronik kusma yalnızca kedileri değil, köpekleri de ilgilendiren bir sorundur.

Belirtileri

Kronik kusma çeşitli öğürtüler ile, tüketilen gıda maddelerinin parça parça çıkartılması ile ya da çeşitli savurma refleksleri ile kendini gösterir. Çıkarılan besin maddeleri pek fazla öğütülmemiş şekilde, soluk borusunun şeklini almış olarak ve mukus ya da ciğerden salgılanan asitlerle sarılmış halde dışarıya bırakılır.

Eğer kusmuğun içinde kan da bulunuyor ise, bu çok daha acil ve önemli bir durumu işaret etmektedir. Çünkü kusmuktan kan gelmesi, kedinin ülser ya da kanser olduğuna işaret etmektedir.

Sebepleri

Kronik kusma sorununun pek çok sebebi olabilir. Bu sebepler ciddi anlamda önem taşıyan rahatsızlıkları da işaret edebilmektedir. İşte o sebepler;

  • Ülser
  • Kanser
  • Gastrit
  • Akciğer yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Pankreas kanseri
  • Pankreas tümörü
  • İç kulak hastalıkları
  • Addison hastalığı
  • Kalp kurdu hastalığı
  • Yüksek tiroid fonksiyonu
  • Yabancı madde yutma
  • Mesane tıkanması ya da parçalanması
  • Kedi gençlik hastalığı
  • Şeker hastalığı
  • Rahim enfeksiyonu

Teşhis

Yukarıda da belirtildiği gibi, kronik kusma vakalarının nedenleri çok çeşitli olabilmektedir. Kimi zaman bu konuda karar vermek de hayli zorlaşır. Bu noktada veterineriniz ile doğru bir iş birliği yaparak kedinizin sorununu bulmanız gerekmektedir. Kedinizin hastalık öykülerini ve geçmiş rahatsızlıklarını doğru ve net bir şekilde veterinerinize belirtmeniz kedinizin yararına olacaktır.

Veterineriniz işe başlarken, kedinizin gerçekten kronik bir kusma vakası mı yaşadığını, yoksa geviş getirmek gibi farklı bir hareket mi yaptığını anlamaya çalışacaktır. Bu aşamada sizden belirtilerle ilgili bilgi alınırken, özellikle de kedinin besini yedikten ne kadar sonra çıkardığı ile ilgili olan kısım önem arz edecektir. Tam bu noktada, veterineriniz kedinizin kustuğu anda nasıl hareketler yaptığını, ne şekilde çıkardığını, bu işin ne kadar sürede gerçekleştiğini ve diğer ayrıntıları da soracaktır.

Eğer kediniz öğürüyor ise ve bu sırada midesinde şişmeler görülüyor ise, kediniz muhtemelen kusuyordur. Kusma aşamasında kedinin yediği besinler de parça parça ya da sıvı halde dışarı çıkacaktır. Sarı bir mide suyunun da bu noktada dışarı çıktığını göreceksiniz.

Eğer kediniz yediği yiyecekleri ağzına getiriyor ise ve bu işlemi fazla güç harcamadan yapmaktaysa, bu kronik bir kusma değildir. Söz konusu durumda yiyecek daha katı bir halde, öğütülmemiş olarak ve soluk borusu şeklinde dışarı çıkmaktadır.

Kediniz bu tür durumlarda ağzına getirdiği öğütülmemiş yiyeceği yeniden yemek isteyebilir. Bu deneme sırasında siz de bu yiyecekten bir örnek alarak veterinere götürebilirsiniz. Bu sayede kediniz ile ilgili somut bir bulgu da değerlendirilmiş olacaktır.

Teşhis aşamasında veterinerinizin kediniz ile ilgili her şeyi bilmesi gerekmektedir. Basit ev hayvanı ilaçlarından kedinizin yaşam alanına ve hareketlerine kadar her detay, bu adımda önemli bir yer tutmaktadır. Bunun yanı sıra incelemelerde kusmuğun içinde taze kan bulunması ise kedinizde muhtemel bir ülser ya da mide kanseri sorununun olduğuna işaret edecektir.

Eğer kedinizde ateş de görülmekte ise ya da deride sarılık türü kötü bir görüntü varsa, kediniz ile ilgili daha özel bir teşhis de konabilmektedir. Bu noktada yine veterinerin bilgi birikimi ve tecrübesi önemli yer tutmaktadır.

Bazen tüm bu teşhis aşaması, aslında ufacık bir şeyi bulmakla da sonlanabilir. Yani kedinizin önemli bir hastalığı olmayıp, yabancı bir madde yutmasından kaynaklı olarak kusmaların yaşanması, bu süreçte açığa çıkabilir. Kedinizin ağzının içine bakarak inceleyen ve gerektiğinde röntgen çekerek midesinde ne olup bittiğini görmek isteyen veterineriniz, yabancı madde bulması durumunda kusmanın sebebini de görmüş olacaktır.

Tedavi

Elbette ki tedavi yöntemleri, kusmanın ana sebebine bağlı olarak değişmektedir. Ancak yine de genel tedavi şekillerini belirtmek gerekebilir.

  • Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi
  • Tıbbi açıdan kusmanın kontrol altında tutulması
  • Bakteriyel açıdan ülser gibi sorunlar nedeni ile antibiyotik kullanılması
  • Kusmaya neden olan bir tümör söz konusu ise cerrahi müdahale ve operasyon yapılması
  • Özel tıbbi uygulamalar ile kemoterapi yapılması

Tedavi Sonrası Dönem

Bu süreçte kesinlikle veterinerin uyarıları dikkate alınmalıdır. Siz kendiniz çeşitli ilaç ya da besinler ile kedinizi denememeli ve onu yanlış yönlendirmemelisiniz. Eğer tedavi sonrasında bir takım durumlar ters giderse de, doğrudan veterinere görünmek ve danışmak oldukça mantıklı olacaktır.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Ayşen  -  Oca 31, 2017 / 20:32

Kedilerde kronik kusma çok önemli bir konu . Hem de çok ciddiye alınmalı.

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir