Kedi gribi

kedi gribi

Grip virüsünün H1N1 çeşidi, daha önceleri “domuz gribi” olarak da bilinen bu virüs, insanlara olduğu gibi kedilere de bulaşabilmektedir. Ayrıca bu virüs, yalnızca insan ya da kedilere değil, köpeklere, domuzlara ve dağ gelinciklerine de etki edebilmektedir. Her ne kadar bu virüs çeşidi artık acil bir salgın olarak görülmese de, kedi gribi virüsü dünya çapına yayılmaya devam etmektedir.

Kedi gribinin belirtileri nelerdir?

Bu hastalığın belirtileri fazlaca değişkenlik gösterebilir. Kimi kedilerde de hiç belirti göremeyebilirsiniz. Ancak bu, gribin olmadığı ya da virüsün kediye etki etmediği anlamına gelmemektedir.

En çok gözlemlenen belirtiler ise şu şekilde yer alır;

Bazı kediler H1N1 virüsüne yakalandıklarında hayatlarını kaybederler iken, çoğu kedi ise enfeksiyona yakalandıktan sonra hafif belirtiler ve hasarlarla hastalığı atlatırlar.

Kedi gribinin sebepleri nelerdir?

2009 yılında ortaya çıkarak tüm dünyayı sarsan domuz gribinde karşımıza çıkan H1N1 virüsü, bu gripte de etkindir. Enfeksiyon tüm dünyayı etki altına aldığı için, kedilere de bulaşım söz konusu olmuştu.

Kedi gribi nasıl teşhis edilir?

H1N1 virüsünün etki ettiği bir kedi ile grip olan bir insanın arasında benzer belirtiler olmaktadır. Bundan dolayı da grip teşhisinde bulunulurken çok fazla zorlanılmaz. Özellikle belirtilerin bilinmesi ve gözlem kolaylığı, teşhis aşamasını da daha pratik bir hale getirir.

Grip belirtilerinin gözlemlenmesinin ardından tam bir teşhis konulabilmesi için fiziksel bazı testler yapılabilir.

Kesin bir teşhis koyabilmek adına, genellikle PCR (?) testi uygulanabilir. Bunun dışında, burundan, boğazdan ya da diğer önemli noktalardan toplanan sıvıların testlerden geçirilmesi ile hastalığın teşhisi de daha iyi bir şekilde neticelendirilebilir.

PCR testi, bir moleküler testtir. Virüsten RNA örnekleri alarak bir tarama yapılan bu test sonucunda, hangi tip virüsün vücutta olduğu tespit edilebilir.

Kedinizden alınan kan örnekleri de değerlendirilerek hastalık hakkında fikir sahibi olunabilmektedir. Bunun yanı sıra, göğüs filminin çekilmesi ile hastalığın akciğer bağlantılı olup olmadığı da görülebilir.

Kedi gribi nasıl tedavi edilir?

Kedilerde görülen grip enfeksiyonu için çok fazla medikal desteğe gerek yoktur. Daha çok hastalığın doğal yollar ile geçmesi beklenir. Kedinizin akıntılarını temizlemeniz ve sağlıklı gıdalar ile elden kedinizi beslemeniz önemlidir.

Eğer gribal enfeksiyon biraz daha güçlü bir halde ise, antibiyotiklerin kullanılması da tedavi sürecinde etkili olabilir. Ayrıca, kedinize bazı durumlarda serum da bağlanabilir.

Kedi gribinden korunma yolları nelerdir?

Gripten korunmanın en sağlıklı yolu, hijyenik şartlara sahip olabilmektir. Çünkü gribal enfeksiyon, mikroplar ve pislikler aracılığı ile bulaşır. Bu noktada, ellerinizi sürekli yıkamanız ve kedinizin yaşam alanını da temiz tutmanız, bu konuda yararlı olacaktır. Aynı şekilde, çocukların da ev içinde hijyenik olarak temiz ve titiz olmaları sağlanmalıdır.

Aynı zamanda, hasta olan insanlar ya da hayvanlar ile sizin ve kedinizin ilişki kurması da engellenmelidir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir