Yaz aylarında kedileri serinletmek için tavsiyeler

yaz ayları ve kedi

Yaz aylarında termometre yükseldiğinde tüyle kaplı kediniz; kalp problemleri, güneş çarpması, nefes alma sorunları gibi sıcak yaz aylarında insanlarda da sıkça görülen sağlık problemleri konusunda risk altındadır. “Humane Society” konuşmacısı Nancy Peterson: “Kediler de tıpkı insanlar gibidir. Susuz kalıp, organ yetmezliğine uğrayabilirler hatta çok fazla sıcağa maruz kalırlarsa ölebilirler.” ifadesiyle bu durumu özetlemiştir.

Genellikle yaz aylarında sıcaklığın yükseldiği görülmektedir, bu sebeple yaz aylarında kedinizin güneş çarpması tehlikesi altında olduğunun farkında olmanız ve kedinizi serin tutmak için gerekli önlemleri almanız oldukça önemlidir.

Yapılmaması gerekenler

  • kedi serinletmekArabayı park ettikten sonra kedinizi arabada bırakmayın. Bir arabanın içerisi, dışarıdakinden daha sıcak olacak şekilde hızla ısınabilmektedir. Pencereyi birkaç parmak aralık bırakmak asla arabanın içini serinletmeye yetmeyecektir.
  • Kediniz için daima temiz su bulundurmayı unutmayın. Evde farklı konumlarda birkaç kase taze su bırakın ki kediniz bol bol su tüketmekten çekinmesin.
  • Kedinizin tüylerini tıraş etmeyin. Onun kürkü; güneş yanmasına karşı koruma sağlamaktadır. İlave olarak solgun veya açık renkli kediler sürekli güneşten uzak tutulmalıdır. Laguna Hills Hayvan Hastanesinde, “American Veterinary Medical Association” üyesi olan Bernadine Cruz “Açık renkli kedilerin kulak ve burun uçları cilt kanserine yatkındır.” diyor ve güneş kremi sürmenin yardımcı olabildiğini, fakat çoğu kedinin çabucak potansiyel zehirli maddeyi yalamanın bir yolunu bulacağını da ekliyor.
  • Kedinizi dışarı bağlamayın. Gölgenin kedinizi koruyacağını düşünseniz bile , güneş siz fark etmeden kediyi direkt ışığa maruz bırakacak şekilde yön değiştirebilir.
  • Güneş çarpması belirtilerini göz ardı etmeyin. Peterson: “Belirtiler arasında nefes nefese kalma, nefes almada zorluk yaşama ve hızlı kalp atışları vardır,” diyor ve “Bir kedi, tuhaf bir şekilde yürüyerek sarhoşmuş gibi hareketler sergileyebilir ve yine güneş çarpması sonucunda kedilerde diş eti normalden daha kırmızı hale gelebilir.” diye ekliyor. Eğer bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, olabildiğince hızlı bir şekilde, kedinizi soğuk ve ıslak bir havluya sarıp veterinerinize veya hayvan hastanesine götürmelisiniz.

Bu acil ziyareti hiçbir zaman yapmak zorunda kalmayacağınıza emin olmak isterseniz, kedinizi serin tutmak adına aşağıdaki önerileri inceleyin.

Kedinize serin ve konforlu bir yaşam alanı sağlayın.

  • kedi serinletmek 2İşe gitmeden önce evinizi mümkün olduğunca serinletin. Yapabiliyorsanız perdeleri örtün ve klimayı düşük seviyeye getirin.
  • Geceleyin dondurucuya su ile doldurulmuş küçük plastik kutular koyun. Gün içerisinde buzlaşmış kutuları kedinizin en sevdiği uyku noktasının etrafına yerleştirin.
  • Bir şişe suyu dondurun ve onu kedinizin yatağına yerleştirin ya da yatak örtüsünün hemen altına dondurulmuş bezelye torbası koyun.
  • Şayet evinizin bir bodrumu varsa, fazla hareketli olmayan ve kendine serin yer arayan özellikle büyük yaştaki kediler için bu alana erişim vermek yararlı olabilir.
  • Dr. Cruz, gün içinde kedinizi banyoda tutmayı da düşünmenizi önermektedir. Kediler küvette veya lavabodaki soğuk fayanslara uzanmaktan hoşlanabilirler.
  • Kedilerinizin oyalanacağı, korumalı bir verandanız varsa, güneşin geldiği yerlere gölgelikler yerleştirin. Bolca temiz su sağlayın. Suyun buharlaşmadığından emin olmak için gün boyunca kontrol edin.

Araba yolculuklarını dayanılabilir hale getirin.

  • kedi serinletmek 3Dr. Cruz, kedinizle birlikte bir araba yolculuğu yapmanız gerekirse, yolculuğu en serin zamanlarda, yani gece veya sabah erkenden yapmanızı öneriyor.
  • Dr. Cruz, arabanın klimasını açık tutmanızı, ama hava akımının kedinizin taşıma çantasına tam olarak ulaştığından emin olmanızı tavsiye ediyor.
  • Gün içinde kedinizle araba seyahati yapmanız gerekirse , kedinizin taşıma çantası üzerine ıslak bir havlu serin.
  • Önemli bir araba yolculuğu sırasında kedinizin tüylerini ıslatmak için soğuk su ile dolu, kullanışlı bir spreyi yanınızda bulundurun.
  • İlave serinletme için beslenme kaplarına parçalanmış buz doldurun.
  • Kedinin taşıma çantasına tutturmak üzere, pilli küçük bir fan satın alın. İhtiyacınız olması durumuna karşı fazladan piller de bulundurmayı ihmal etmeyin.

Seyahatlere uygun düzenlemeler yapın.

  • kedi serinletmek 4Commings, kedinizin yemek ve su kasesinin daima güneş ışığından uzak tutulmasını öneriyor. Suyu saatlerce soğuk tutabilmek için su kasesini buz küpleri ile doldurmayı deneyebilirsiniz ancak kedinizin üşütmesi riskine karşı dikkatli olmanızı öneririz.
  • Faaliyeti en aza indirin. Kedinizin sıcak günlerde oyun oynamasını desteklemeyin.
  • Sıcaklık yükseldiğinde kedinizi gözlemleyin. Mümkünse, su kasesinin dolu olduğundan ve kedinizin mutlu ve sağlıklı olduğundan emin olmak için öğle vakti evi turlayın. Akşam dışarı çıkıyorsanız, ilk önce evi kontrol edin. Bir günlüğüne dışarı çıkıyorsanız, sahile gidiyorsanız mesela, gittiğiniz zaman kedinize göz kulak olacak gönüllü bir komşuya başvurun.

Daha Soğuğu İçin İpuçları. (Aşırı sıcaklar, 26 derece ve üstü için)

  • kedi serinletmek 5Commings, elektronik su çeşmesi şeklinde bir otomatik su kabı satın almanızı ve soğutmak için buz küplerini de içine eklemenizi öneriyor.
  • Düşük voltajlı elektrik kullanan, sürekli soğuk kalabilen bir kedi yatağı almayı düşünün.
  • Eğer evinizin kediniz için yeterince serin olduğundan emin değilseniz, gün içinde kedinizi almaya istekli olabilecek bir arkadaş veya evi daha serin olan bir kedi bakıcısı ya da kedi pansiyonu bulmayı deneyin.

Yaz sıcağı herkes için stres dolu olabiliyor, ancak kedilerin güvende ve sağlıklı olduklarından emin olmak sahiplerinin sorumluluğudur. Kedimizin serinlemiş ve rahat olduğundan emin olmak için adımları izlemek, sorumlu ve başarılı bir kedi sahibi olmanın önemli bir parçasıdır. Kediniz mutlaka kendi doğasına uygun şekilde; kafa atarak, mırıldanarak ve ilgi göstererek size sadıklığını gösterecek ve teşekkür edecektir.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Kedileri cok seviyorum. Bilgiler icin cok tesekür ederim.

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir