Yenidoğan kedilerde göz enfeksiyonu

cute orange kitten wallpaper

Yenidoğan kedilerde göz enfeksiyonu (Yenidoğan Oftalmisi), göz akının enfeksiyon kapması ile görülebilir. Göz kapaklarının iç yüzeyinde yer alan, kornea tabakasının üzerindeki saydam yapıyı oluşturan bu bölüm, yeni doğan kedilerde hastalık konusu olabiliyor. Bu enfeksiyon, kedi henüz 10 ila 14 günlük iken, göz kapaklarının altında ya da üstünde, dağınık şekilde görülebiliyor.

Söz konusu hastalığın kaynağında, yenidoğan kedinin vajinadan çıkarken oluşan bir enfeksiyondan etkilenmesi durumu olabilirken, hijyenik olmayan koşulların da bir başka sebep olarak kendini gösterdiği bilinmektedir. Bebek kedilerdeki göz enfeksiyonlarına ana sebep ise genel itibariyle Staphylococcus bakterisi olmaktadır. Diğer yandan, herpes virüsünün de bu hastalığa sebep olabildiği kanıtlanmıştır. Eğer sorun kısa zamanda çözülemezse, temelli bir körlük de yaşanabilir.

Yenidoğan kedilerde göz enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

  • Göz enfeksiyonu ile birlikte apse gibi şişkinlik oluşması, kırmızılık ve göz akının akması
  • Üst ve alt göz kapaklarının kuru şekilde birbirlerine yapışması
  • Göz kapaklarının göz ön yüzüne yapışması
  • Gözden mukus benzeri bir sıvının akması
  • Alt ve üst göz kapaklarının dışarıya doğru şişmesi
  • Ülserli kornea (göz yüzeyinin üzerini bakterilerin yemesi ile oluşur)
  • Göz küresinin iflas etmesi

Yenidoğan kedilerde göz enfeksiyonu sebepleri nelerdir?

  • Doğum zamanına yakın olarak anne kedinin vajinal enfeksiyonları
  • Yenidoğan kedi için çevre koşullarının temiz ve uygun olmaması

Yenidoğan kedilerde göz enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Veterineriniz tüm fiziksel testleri yenidoğan kediniz üzerinde uygulayacaktır. Aynı zamanda veterineriniz, sizden yenidoğan kediniz ve anne kedi hakkında tüm sağlık geçmişini isteyebilir. Teşhisin doğru konulması ve doğru bir tedavi metodunun izlenmesi için vereceğiniz bilgiler çok önemlidir. Özellikle de anne kedinin geçirdiği enfeksiyonlar, hastalıklar ya da yeni fark ettiğiniz belirtiler, veterineriniz tarafından bilinmelidir. Bu süreçte veterineriniz, teşhisi doğru koyabilmek ve anne kediden bir enfeksiyon geçip geçmediğini öğrenebilmek için, anne kedinin vajinasından sıvı örnekleri alabilmektedir.

Yenidoğan kedinizin gözünden alınan kültür örnekleri de, teşhis sürecinde önemli bir kaynak olacaktır. Veterineriniz, buradan alacağı örneklerde pek çok test yapabilir ve yabancı madde olup olmamasına kadar her uygulamayı gerçekleştirebilir. Kornea yüzeyinden alınan örneğin sarı ve turuncuya boyanarak, belli bir ışık altında incelenmesi ile de yabancı cisimlerin araştırılması gerçekleştirilebilir.

Veterineriniz, kedinizden kan alma, idrar testi uygulaması yapma gibi önemli testleri de yapabilir. Bu süreçte araştırılan ise, sistemik hastalıkların, yani sadece bir organ ile ilgili değil, tüm vücudu ilgilendiren bir sorunun olup olmadığıdır.

Yenidoğan kedilerde göz enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Tedavi sürecinde veterinerinizin ilk yapacağı işlem, kedinizin yapışık olan göz kapaklarını nemlendirerek birbirinden ayırmaktır. Göz kapaklarının ayrılmasının ardından uygulanacak olan işlem ise, gözün ve göz kapaklarının güzelce yıkanarak, enfeksiyon kapan hücrelerin oradan uzaklaştırılmasının sağlanmasıdır. Göz kapaklarının yeniden yapışmalarını önlemek için ise, bu bölgeye ılık kompresler uygulanır ve aynı yöntemin evde de sürdürülmesi ile ilgili veterineriniz sizi bilgilendirir. Aynı zamanda veterineriniz, ilgili bölgeye antibiyotik uygulaması da yapabilmektedir.

Enfeksiyon tedavisi sonrasında ne yapılmalıdır?

Göz enfeksiyonu tedavisinin ardından eve çıkartılan yavru kedinize, çok sıcak olmayan ancak muhakkak ılık olan kompres uygulamalarını sürdürmeniz gerekmektedir. Göz kapaklarının yeniden yapışmamasını sağlamak için yapılan bu uygulamaların yanı sıra, eğer veterineriniz antibiyotik uygulamasına başladı ise, bu uygulamaların devamı da evde sürdürülmelidir.

Tedavi sonrası süreçte sizi yanıltabilecek bir durum da vardır. Her ne kadar göz kapakları ve enfeksiyon iyileşti gibi görünse de, çeşitli nedenlerle hastalık tekrarlayabilir. O nedenle bakım çalışmaları aksatılmamalı, kediniz de sürekli olarak gözlem altında tutulmalıdır.

Yavru kedinizin gözündeki bir takım bakteriyle enfeksiyonlar, zaman zaman bulaşıcı olabilmektedir. Bu nedenle de hastalıklı olan kedinizden diğer yavru kedilere bu enfeksiyonun geçmemesini sağlamalısınız. Bu tip durumlarda, eğer veterineriniz de onay verdi ise, hastalıklı kedinizi diğer yavrulardan ayırabilirsiniz; ancak bu durum çok gerekli olmadığı sürece uygulanmamalıdır. Çünkü hastalıklı olan kediniz sosyal ve psikolojik anlamda bu durumdan kötü etkilenebilir.

Tedavi sonrası sürecin önemli ayaklarından birisi de, hem anne kedinin hem de yavru kedilerin yemek yediği, uyuduğu ve bulunduğu yerlerin kesinlikle hijyenik ve temiz olması durumudur. Aynı zamanda anne kedinizi yıkarken, göğüs uçlarını ılık su ile yıkamanız ve kesinlikle de sabun kullanmamanız önerilir. Sabun, hassaslaşan göğüs uçlarını kanatabileceği için sakıncalıdır.

Ayrıca tedavi sonrasında kedinizin yetişkinlik dönemine yönelik olarak Kedilerde göz bakımı adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir