Kedilerde alerjik şok (Anaflaksi)

kedilerde sok

Kedilerde anaflaktik şok, kedilerin daha önce maruz kaldıkları bir alerjene yeniden maruz kaldıklarında oluşan acil bir durumdur. Bazı aşırı maruz kalma durumlarında, söz konusu sıkıntı ölümcül olabilmektedir. Bu tip durumlar genel olarak belirsizdirler, herhangi bir maddenin nasıl etkide bulunacağı belli olmayabilir. Ancak çoğu alerjen madde, bu tip durumlarda alerjik reaksiyonlar için potansiyel taşımaktadırlar. Eğer sorun zamanında tespit edilir ve kedinize doğru müdahalelerde bulunulursa, sonuç genel olarak olumlu olmaktadır.

Belirtileri Ve Türleri

Pek çok alerjik reaksiyonun belirtileri genel itibariyle aynıdır. Bu belirtiler, nefes alıp vermede zorluklar, şok durumları, kusma, ani idrar kaçırma ve bağırsak kontrolünün zayıflaması sıkıntılarını içerir. Geçirilecek olan nöbet çok hızlı bir şekilde cereyan etmekte, dakikalar içinde alerjen vücuda etki etmektedir.

Sebepleri

Doğada bulunan çeşitli maddelerin yutulması ile anaflaktik şok ortaya çıkabilir. Bu duruma pek çok madde neden olabilmektedir. Genel olarak sebeplerin içinde böceklerin ya da sineklerin iğneleri, ilaçlar ve yiyecekler yer alır. Eğer kediniz bir alerjen ile temasta bulunmuş ise vücudu da bu duruma genel anlamda verilen alerji tepkilerini verecektir. Söz konusu tepkiler ya da reaksiyon, lokal olarak görülebileceği gibi tüm vücudu etkisi altına da alabilir. Ciddi bir travma da benzer şekilde bir reaksiyon verilmesine sebep olabilir.

Teşhis

Kedinizin hangi alerjenden etkilenildiği ile ilgili kesin bir test bulunmamaktadır. Ancak deri alerjileri bu konuda daha sık uygulanan ve daha doğru sonuçlar veren testlerin uygulama alanıdır. Bu noktada da derinin hangi sebepten alerjik reaksiyon gösterildiği az çok tahmin edilebilmektedir. Diğer reaksiyonlar ise hastaneye getirilerek kontrol altına alınmak sureti ile tespit edilmeye çalışılır.

Tedavi

Alerjiye ve şoka neden olan virüsün ya da maddenin tanımlanır tanımlanmaz vücuttan alınması gerekmektedir. Bazen bu durum için aşılar yardımcı olabilirken, kimi zaman yaşam destek üniteleri kullanılabilmektedir. Tedavi aşamasının başında öncelikle kedinizin solunum yolları açılmakta ve kedinizin rahat olarak nefes alması amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra kullanılan serumlar da şoku atlatmak ve normale dönmek için kullanılabilmektedir. Zaman zaman epineprin gibi adrenalin artırıcı ilaçlar da şok geçiren kedilere verilebilmektedir. Yine antihistaminler de alerjik reaksiyonlarda kullanılan önemli maddelerdendir. Hayvanların alerjik şok durumların sonrasında tabi tutuldukları tıbbi müdahaleler başladıktan itibaren göz hapsinde tutulmaları ve hareketlerinin incelenmesi oldukça önemlidir. Burada 24 saat ile 48 saat arasındaki zaman dilimi oldukça kritiktir.

Tedavi Sonrası Süreç

Kedinizin geçirdiği alerjik reaksiyon, muhtemelen yediği bir yemekten ya da herhangi bir alerjen maddeden kaynaklanmıştır. Bu nedenle de tedavisi tamamlanan kedinizi yaşam alanına geri getirdiğinizde, aynı sorunun yaşanmaması için yiyecekleri ve diğer potansiyel alerjen maddelerini mutlaka kontrolden geçirmelisiniz. Ani gelişebilecek olan sorunları düşünerek, veterinerinizin yönlendirmeleri ile bu tip durumlarda yapılacak olan müdahaleleri bilmenizde ve uygulamanızda da yarar olacaktır.

Korunma

Elbette ki ilk alerjik reaksiyonlar için bir korunma söz konusu değildir; fakat bir defa yaşanmasının ardından bir sonraki sefer için aynı alerjenlerden korunmak oldukça önemlidir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir