Kedilerde kalp krizi

kedilerde kalp krizi e1431671848220

İnsanlarda da çoğunlukla olduğu gibi, kan akışının engellenmesi ile kalbin kas duvarına (myocardium) kanın ulaşamaması durumuna kalp krizi adı verilmektedir. Kalp krizi, myokard enfarktüsü (myocardial infarction) ismi ile de bilinmektedir. Bu durum, genellikle kalbin ya da damarın içindeki kan pıhtılarından (thrombus) dolayı ortaya çıkmaktadır.

Kalp krizi sorunu, kedi ve köpeklerde nadiren görülmektedir.

Belirtileri Ve Türleri

  • Zayıflık
  • Uyuşukluk
  • Kusma
  • Nefes alıp vermede zorluk
  • Obezite
  • Düşük ateş
  • Aksaklık (topallık)
  • Kalp atışında hızlanma
  • Çöküntü
  • Ani ölüm

Sebepleri

  • Kardiyomiyopati (Cardiomyopathy)
  • Trombolism (Thromboembolism)

Teşhis

Kediniziniz hastalık teşhisi aşamasında, bütün hastalık geçmişi ile ilk nöbet ve belirtileri doğru şekilde aktarmanız oldukça önemlidir. Veteriner de bunun üzerine kedinizin ile ilgili tetkikleri yaparken, kalp ile ilgili testleri de gerçekleştirmiş olacaktır. Bu testler daha çok kardiyovasküler alanında yapılmaktadır.

İdrar testi, kan alma ve değerlendirme, biyokimyasal teşhisler gibi çeşitli laboratuvar testleri de bu aşamada gerçekleştirilmektedir. Tüm bu test ve tetkikler ise, kedinizin kalp krizi geçirip geçirmediğini ve eğer geçirdi ise krizin altında yatan sebepleri ortaya çıkarmak içindir.

Yapılan kan testleri, kandaki akyuvarların (leukocytes) arttığını da ortaya koyabilmektedir. Normalde bu hücreler, enfeksiyon durumunda bu kadar fazla olmaktadır. Aynı zamanda yapılan biyokimyasal tetkikler ise, karaciğer tarafından salgılanan enzimlerin olağanüstü fazla olduğunu ve T3 ile T4 hormonlarının ise çok düşük seviyelerde vücutta yer aldığını gösterebilmektedir.

Ekokardiyografi (Echocardiography) ise kalpteki ve kan dolaşımındaki anormallikleri gösteren bir başka gelişmiş yöntem olarak bilinmektedir.

Tedavi

Kalp krizi vakalarında uygulanan tedavi yöntemleri, çoğunlukla kalp krizine ve bu alanda yaşanan komplikasyonların sebeplerine bağlı olarak uygulanır. Kalp krizine neden olan başlangıçtaki sıkıntı, tedavi sürecinde aşılmaya çalışılır. Kalbe ve ilgili kaslara kan akışı olmamasından kaynaklanan bu tür vakalarda, tedavi süreçlerinin ardından kalbe ve kalp kaslarına kan gitmesi sağlanmaya çalışılır.

Düzensiz kalp atışları ve ritm bozuklukları gibi durumlarda ise, kedinizin kalp ritminin ve kalp atışlarının düzene girmesi için müşahede altında tutulması sağlık açısından yararlı olacaktır.

Tedavi Sonrası Süreç

Prognoz (tedavinin belirlenmesi), vakanın uzunluğu ve süresi ile bağlantılı olduğu için bu süreç hemen bitmeyebilir. Tedavi sonrası süreçte, veterinerin verdiği tavsiyelere uymak oldukça önemlidir. Aynı zamanda, söz konusu rahatsızlığın yeniden tekerrür edebileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle de gerek periyodik kontrollerin, gerek yapılması gereken testlerin, gerek ise diğer uygulamaların gerçekleştirilmesi kediniz için büyük bir önem taşır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir