Kedilerde kan kusma (Hematemez)

kan kusma

Kedilerde Hematemez (Hematemesis)

Kedilerde görülen kan kusma vakası, diğer bir adıyla da hematemesis, kaynağına bağlı olarak geniş bir alanda sistemleri etkilemektedir. Mide ve bağırsakların bulunduğu karın boşluğu; çeşitli travmalar, ülser hastalığı, ateş, iltihap ya da yabancı maddelerin varlığı nedeni ile bir şekilde etkilenebilir. Aşırı kan kaybı ise dolaşım sistemini etkileyerek kalp rahatsızlıklarını ve düşük nabız yaşanmasını tetikler. Bu sırada olağanüstü şekilde bir hızlı nefes alıp verme durumu da görülür. Tüm bunların sonunda, mide ve bağırsaklardaki kan kayıpları ile beraber kan kusma durumu da ortaya çıkmaktadır.

Kan kusma vakasına bir başka sebep de yemek borusundan kaynaklı olarak yaşanabilecek yaralanmalar ya da kanamalar olabilmektedir. Yani, yemek borusu, mide ya da bağırsaklarda yaşanabilecek kanamalar, ağız yolu ile dışarı atılabilir.

Yine ağızda ya da ciğerlerde yaşanan kanamalar sonrasında, kedinin bu kanları farkında olmadan yutması ile midenin rahatsız olması ve kanı geri göndermesi durumu gerçekleşebilir.

Kedilerde kan kusma belirtileri ve türleri

İlk belirti, kedinizin kustuğu kana bakıldığında görülen taze ya da sindirilmiş kanın kahve telvesine benzer bir görüntüyü andırmasıdır. Yani kedinizin kustuğu kan mutlaka görüntüsü ile size bir fikir verecektir.

Bunun dışında ise, isteksizlik, iştahsızlık, aşırı acı çekme, yüzde ya da çeşitli bölgelerde kararmalar yaşanmasıdır. Bu kararmalar, doğrudan kan yoğunlaşması ile alakalıdır.

Başka bir belirti ise doğrudan kan hücreleri ile ilgilidir. Kan içeriğinde hemoglobinin azalması sonucu yaşanacak olan sıkıntılar (anemi), hızlı kalp atışlarına, kalp çarpıntılarına ve benzer sorunlara yol açabilmektedir.

Kedilerde kan kusma sebepleri

Kan kusma sorununun sebepleri oldukça fazla olabilir. Mide ve bağırsakta yaşanan sorunlar, ülser gibi olumsuz etkisi olan hastalıklar, yine bağırsaklardaki yaralanmalar ve kanamalar, kan kayıplarına ve bu kanın dışarı atılma durumuna işaret etmektedir.

Kan kusma durumunun artmasında metabolik gelişmeler ve sıkıntılar olduğu gibi sinir sistemi ile ilgili ya da viral sebeplere dayanan hastalıklar ile ilgili nedenler de yer almaktadır. Örneğin karaciğerin iflas etmesi, kafa travması ya da kalp kurdu gibi sorunlar bu nedenlerden bazılarıdır.

Kanda yer alan çeşitli maddelerin etkisi de kan kusma ve kanı dışarı atma eylemine neden olabilmektedir. Çeşitli yanıklar, darbe almalar, cerrahi durum gerektiren haller, yılan ısırmaları ya da ağır metallerden alınan zehirli maddeler gibi travmatik durum ve kazalar, kan kusma sorununu ortaya çıkartabilir. Yine benzer şekilde fare zehri gibi çeşitli toksinler ve zirai ilaçlar da kan kusmaya neden olabilmektedir.

Kan kusma vakalarında, önemli ve kritik hastalıkları bulunan hayvanlar yüksek risk altındadırlar.

Kedilerde kan kusma teşhisi

Kan kusma konusunda teşhis konulması için kan testleri ya da idrar analizleri yapılabilir. Yine X–ray ya da ultrason gibi uygulamalar da vücudun içindeki sıkıntılı durumları göstermek için devreye alınabilir. Teşhis koymak için yapılan testler sonucunda, toksik maddelerden karaciğer iflasına kadar pek çok hastalık sebebi bulabilmek olasıdır.

Kedilerde kan kusma tedavisi

Kan kusma sorununda tedavi yöntemleri, sıkıntının kaynağına göre şekil almaktadır. Neredeyse altı çizilen her neden, hastalığı ortaya çıkarmış olabilir. Bu nedenle de kan kusma sorununda tedavi aşamasını, soruna sebep olan sıkıntının teşhis edilmesi belirler. Belirlenen nedene göre uygulanan tedavi yöntemleri, sorunu geçirdiği takdirde tedavi ve iyileşme süreci evde devam ettirilebilir. Acil müdahale gerektiren durumlarda ise, ki bunlar iç kanamalar, ülser kaynaklı delinmeler olabilir, aşırı kan kaybını ve şok durumunu önlemek için kan transferi gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir. Bu sayede kaybedilen sıvının ya da kan yapı taşlarının yerine konması sağlanacaktır.

Kedilerde kan kusma tedavisi sonrası süreç

Kedilerin geçirdiği bu ağır sorun sonrasında, tedavinin başarıya ulaşmasının ardından uygulanacak bakım oldukça önemlidir. Çünkü doğrudan iç organları ilgilendiren, hayati önem taşıyan bu durum, sağlıklı ve hafif bir diyet programı ile kontrol altına alınmalıdır. Kolay sindirilebilen, kedinizi yormayan yiyecekler ile beslenme sağlanmalıdır. Sindirim sistemi kesinlikle baskı altına alınmamalıdır.

Kedilerde kan kusma için önlem alma

Kan kusmasına neden olabilecek komplikasyonlardan kaçınmak, zehirli ve toksik maddelerin olduğu yiyeceklerden, böceklerden ya da maddelerden uzak durmak kedinizi bu anlamda koruyacaktır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir