Kedilerde obezite

kedilerde obezite

Kedilerde obezite vücutta aşırı yağlanma ile tanımlanan, besin kaynaklı bir sindirim sistemi hastalığıdır.  Gereğinden fazla beslenen, yeterince egzersiz yapmayan ya da genetik olarak kilo alma eğiliminde olan kediler obez olma riski altındadır. Orta seviyede bir obezite dahi kedilerde yaşam süresinin azalması gibi ciddi olumsuz etkilere neden olabilir.

kedilerde obezite 1Vücutta oluşan bu yağlanma; kemik, eklemler, sindirim sistemi organları ve solunum sistemi organları gibi birden fazla noktada görülebilir. Obezite genelde orta yaşlı kedilerde görülür ve bu aralık 5 ile 10 yaş arası olarak ifade edilir. Özellikle evde bakılan kısırlaştırılmış kediler, fiziksel aktivite yetersizliği ve metabolik dengesizliklerden ötürü obezitede en yüksek risk grubunda yer alır.

Kedilerde obezitenin belirtileri nelerdir?

  • Kilo almak
  • Vücutta aşırı yağlanma
  • Egzersiz yapmama
  • Vücut kondisyon değerlendirmesinde düşük puan

Kedilerde obezitenin sebepleri nelerdir?

obez kediObezitenin pek çok farklı sebebi vardır. En sık görülen sebep, besin yoluyla alınan enerjinin kullanılmasında dengesizliktir. Bunun dışında yaşlanmaya bağlı olarak egzersiz miktarının düşmeside sık görülen bir sebeptir. Yüksek kalorili mamalar, sürekli değişen diyetler ve sık verilen ödül mamaları gibi sağlıksız yeme alışkanlıkları da kedilerde obeziteye neden olur. Diğer yaygın nedenler ise;

  • Hipotiroidizm
  • İnsulinoma
  • Hiperadrenokortisizm
  • Kısırlaştırma

Kedilerde obezite nasıl teşhis edilir?

Obezite temelde kedinin ağırlığı ölçülerek ya da vücut kondüsyon puanı gibi bir dizi değerlendirme sonucu teşhis edilir. Veterineriniz bu değerlendirmeyi kaburga, bel bölgesi, kuyruk ve baş kısmını el ile kontrol ederek yapacaktır. Ardından sonuçlar kediniz ile eşleşen en uyumlu cinsin özgün değerleriyle karşılaştırılacaktır. Kedinizin kilosu normalde olması gerekenden %10-15 fazla ise kedinize obezite tanısı koyulacaktır. 9’luk puanlama sisteminde ise kedinizin vücut kondisyonunun 7’den fazla çıkması obezite teşhisi için yeterli görülmektedir.

Kedilerde obezite nasıl tedavi edilir?

kedi obeziteObez kedilerde tedavi kilo verme ve uzun vadede vücut ağırlığının korunması üzerine kuruludur. Başarı sağlanması için alınan kalori miktarı düzenlenir ve kedinizin egzersiz rutininde iyileştirmeler yapılır. Veterineriniz kediniz için öğün sayısı, mama miktarı gibi detaylarında bulunduğu bir diyet planı hazırlayacaktır. Kullanılan mama ticari bir markaya ait olabileceği gibi veterinerinizin direktifleri doğrultusunda evde özel olarak hazırlanması gereken bir mama da olabilir.

Diyet protein ve diyet lif açısından zengin, düşük yağ oranlarına sahip beslenme planları sıklıkla önerilir. Diyet proteinler metabolizmayı uyararak harcanan enerji miktarını artırmakta ve kedilerde uzun süreli tokluk hissi oluşturmaktadır. Diyet lifler ise çok düşük enerjiye sahip olmalarının yanında boşaltım sistemini uyararak enerji harcanmasını hızlandırmaktadır.

Kedinizin fiziksel aktivitelerini yoğun hale getirmek tedavi için hayatidir. Lazer ışıkları, avcılık ve yakalamaca oyunları gibi interaktif oyunlar egzersiz konusunda sıklıkla veterinerler tarafından tavsiye edilir.  Ayrıca Egzersizler ile kedinizi formda tutun başlıklı yazımızda yer alan önerilerimizi inceleyebilirsiniz.

Kedilerde obezite tedavisi sonrasında ne yapılmalıdır?

obez diyetTedaviyi takip eden süreç kedinizin kilo durumu konusunda veterinerinizle düzenli haberleşmeyi içerir. Aylık olarak kedinizin kilosunun izlenmesi sonucunda diyet planına ömür boyu uyulması gerekli görülebilir. Zaman içinde kedinizin vücut kondisyon puanı ideal oranlara ulaşacak, sağlıklı ve mutlu bir ömre sahip olmasını güvence altına almış olacaksınız.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Aynur yilmaz  -  Ara 21, 2018 / 23:44

Kedim 10 aylik ve 7kg agirliginda normalmi kilomu vermesi gerekiyormu birde arkabacaklarinin orada kocaman bir gobek var sallaniyor

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir