Kedi Lösemisi (FeLV)

kedi lösemi

Kedilerde lösemi virüsü (Feline Leukemia Virus), kedi bağışıklık sistemini bozan ve bazı kanser türlerine sebep olan bir hastalıktır. Bu virüs enfeksiyonu, ev kedilerinde karşılaşılan ölümlerin çoğunluğundan sorumludur. Erkek kedilerde, dişilerden daha çok karşılaşılan bu hastalık daha çok 1-6 yaşlar arasında görülür.

Belirtileri ve Türleri

Enfeksiyon belirtileri türüne göre değişiklik gösterir.
FeLV-A: FeLV bulaşan tüm kedilerde görülür. Bu immunosupresyon (bağışıklık sistemine baskı yapma) bağışıklık sistemini ciddi şekilde zayıflatır.
FeLV-B: FeLV bulaşan kedilerin, yaklaşık yüzde 50’sinde görülür. Tümörler ve diğer dokuların anormal büyümelerine neden olur.
FeLV-C: FeLV bulaşan kedilerin yaklaşık yüzde 1’inde görülür. Ciddi anemiye neden olur.

Kedi lösemisinin bu belirgin alt sınıflandırmasının dışında sık görülen bazı belirtileri ise şunlardır:

  • Anemi
  • Uyuşukluk
  • İlerleyici kilo kaybı
  • Apse
  • Lenf düğümlerinde genişleme
  • Sürekli ishal
  • Ciltte ve dış kulakta enfeksiyonlar ve zayıflama
  • Ateş (vakaların yaklaşık %50’sinde görülür)
  • Titrek veya sarhoşmuşçasına yürüyüş, hareketlerde koordinasyonsuzluk
  • Burun, kornea ya da gözün nemli dokularında iltihap
  • Dişeti veya ağız dokuları iltihabı
  • Lenfoma ( FeLV’in en sık ilişkili olduğu kanser)
  • Fibrosarcomas (fibröz dokudan gelişen kanser)

Sebepleri

Kedi lösemisi genellikle kediden kediye bulaşır. (örneğin, yakın temas, tımarlama ve ilişki) Ayrıca doğumda, ya da doğum sonrası anne sütü ile yavruya iletilebilir. Dışarıda dolaşan erkek ve dişi kedilerde hatta yavrularda virüs bulaşma riski yüksektir.

Tanı

Veteriner ilk olarak bakteriyel, paraziter, viral veya mantar enfeksiyonlarını saf dışı edecektir. Kedide anemi veya diğer kan hastalıkları olup olmadığını belirlemek için tam kan sayımı yapılır. Ayrıca teşhis koymak için idrar tahlili, kemik iliği biyopsisi veya kemik iliği aplikasyon yolları denenir.

Tedavisi
Veteriner, lösemi belirtisi ve olası nedenlerine göre ilaç reçete edecektir. Daha sonra solunum yolu ve bağırsak virüsleri için bir yıllık aşı önerebilir. Şiddetli ikincil enfeksiyonlar, kırmızı kan hücreleri sayısında düşüklük, kas ve aşırı kilo kaybı olmadığı sürece hastaneye yatırılmayacaktır. Ancak bu durumlar mevcut ise durumu stabilize olana kadar hastanede bakım altında tutulacaktır.

Bazen acil tedavi durumlarında, kan transfüzyonu gereklidir. Fırsatçı enfeksiyonlar başka problemler oluşturabilir. Bunlar (fırsatçı enfeksiyon) yüzünden hayvanın bağışıklık sisteminde zayıflama meydana gelir. Bu tür durumlarda besin takviyeleri ve sıvı aktarımı gibi destekleyici tedaviler yararlı olacaktır.

Böbrek hastalıkları, ishal ya da kronik kas kaybı özel bir diyet gerektirebilir. Ayrıca enfeksiyonlu diş ve diş eti dokuları temizlenmeli ve bazı durumlarda dişler çekilmelidir.

Hastalık ile yaşama

Kedinizi sürekli gözlemlemeli; enfeksiyon semptomları, testleri ve tedavileri konusunda veterineriniz ile sürekli iletişim halinde bulunmalısınız.  Lösemi hastası kedilerin %50’si 2-3 yıl içerisinde hastalığa yenik düşmekte ve yaşamlarını yitirmektedir.

Lösemi hastası kedilerin sadece ev içerisinde yaşamaları ve sağlıklı kedilerden uzak tutulmaları virüs yayılımını engellemek için önemlidir.  İyi bakım ve beslenme; ikincil bakteriyel, viral ya da paraziter enfeksiyonları engelleyecektir.

Önleme

Hastalığa yakalanmış kedilerin karantina altında bulunması sağlıklı kedilere lösemi virüsünün bulaşmasını önlemenin tek yoludur.  Bu hastalık için geliştirilmiş çeşitli ticari lösemi (felv) aşıları bulunmaktadır. Ancak hali hazırda kedinizin enfekte olup olmadığını öğrenmek için öncesinde test edilmesi gerekmektedir.

İlgili Yazılar

3 yorum

Merhabalar benim dişi kedim var yaklaşık 6 aydır beraberiz gecen ay çok fazla miyavlamaya başladı , sürekli kapının önünde durup dısari cikmak istiyordu dısarıya bıraktık belli ihtiyaçları vardır diye aksam alacaktık fakat gelmek istemiyordu ertesi sabah aldik güzelce yikadik simdi bir kac gündür istahsizligi var bugun babam ve kardesim veterinere goturduler kedi losemisi oldugu soylemisler ve 6 asi birden yapmislar hayvan korkudan tuvaletini yapmis rengi kahverengine calan sariliktan 5 gun boyunce gelmelerini soylemis ve her defasinda asi sayisini dusuruceklermis hayvancagiz nasil dayansiz 6 asiya birden ve birde %50 ihtimalle yasayacagini soylemisler sizce whiskas mamadan mi kaynaklaniyor yada disarida iliski yoluyla bulasmis olabilmi? Yardimci olun lütfen..

Cevapla
Çeviri Ekibi  -  Oca 10, 2017 / 04:24

Öncelikle geçmiş olsun. Veterinerinizin söylediklerine harfi harfine uymalısınız. Yazıda kedi lösemisi hakkında gerekli bilgileri vermiştik. Yakın temas, ilişki vb yollarla kediden kediye bulaşabiliyor. Whiskas vb market mamaları sağlıklı mamalar değildir ve tavsiye edilmez. Özel durumunuzdan ötürü mutlaka veterinerinizin belirleyeceği bir mamayı kullanmalısınız. Özellikle ishali kontrol altına almak için bunu acilen yapmanızı öneririm. Kedilerde ishal ve Kedilerde hızlı mama değişimi için öneriler başlıklı yazıları inceleyebilirsiniz. Son olarak umudunuzu yitirmeyin ve lösemi ile yaşamayı öğrenin. Kedinize gereken özeni göstererek her şeye rağmen ona mutlu bir yaşam sağlayabilirsiniz.

Cevapla
Luna Nidas  -  Şub 25, 2019 / 10:55

Lösemi aşısı olmak içn kan testi yaptırmak gerekli mi

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir