Kedilerde ishal

kedilerde ishal

Kedilerde ishal boşaltım sisteminin çok sık çalışması ya da sıvı halde dışkılama ile karakterize bir hastalıktır. Sorunun altında mama değişimi gibi basit bir sebep yatabileceği gibi, daha ciddi bir hastalık ya da enfeksiyonda bulunabilir. Kedilerde ishal aniden ortaya çıkıp kısa süreli görülebileceği gibi, haftalar hatta aylar boyunca da devam edebilir. Kedilerde tek seferlik ishal genellikle önemli bir durum olarak ele alınmaz ancak bir ya da iki günden uzun süre devam etmesi halinde kedide aşırı su kaybına (dehidraasyon) yol açabilir.

Kedilerde ishalin sebepleri nelerdir?

  • kedilerde ishal 1Mama değişimi
  • Süt ya da diğer gıdaların intoleransı
  • Bozulmuş gıdaların tüketilmesi
  • Alerjik reaksiyon
  • Bakteriyel veya viral enfeksiyon
  • İç parazitler (Yuvarlak solucan, koksidiya ve Giardia gibi)
  • Enflamatuar bağırsak  hastalığı
  • Böbrek ya da karaciğer hastalıkları
  • Kanser ya da sindirim sisteminde tümör oluşumu
  • Çeşitli ilaçlar
  • Hipertiroidi
  • Kolit

Kedilerde ishal belirtileri nelerdir?

Dışkının gevşek ve sık aralıklarla boşaltımı en çok görülen belirtilerdir. Diğer önemli belirtiler ise; şişkinlik, dışkıda ya da mukusda kan ve dışkılamada zorluktur. Bunların yanında; uyuşukluk, dehidrasyon, ateş, kusma, iştahsızlık, kilo kaybı ve artan dışkılama ihtiyacı da sıklıkla görülmektedir.

Eğer kediniz ishal durumundayken dışkıda kan ya da siyah renkli dışkılama görülüyorsa, ince bağırsak ya da midede iç kanama gerçekleşiyor olabilir. Bu durumlarda acilen veteriner kontrolü gereklidir.

Kusma, ishale en sık eşlik eden belirtilerdendir ve kusma hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Kedilerde kusmanın sebepleri nelerdir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kedilerde ishal nasıl tedavi edilir?

kedilerde ishal 2İshal olan kedilere genellikle 12-24 saat boyunca herhangi bir mama verilmemesi önerilir. Ancak, dehidrasyondan kaçınmak için daima taze ve temiz su bulundurulması gerekmektedir.  Kedilerde ishalin nedenine bağlı olarak veterineriniz farklı ilaçların denenmesini önerebilir. Bazı kedilerde durumu kontrol altına almak için metronidazol veya prednizon gibi ilaçlar reçete edilir.  Ayrıca gıda alerjisi, intolerans, kolit gibi şüpheli durumlarda veterineriniz özel bir diyet de önerebilir.Kedinize özel olarak belirlenmesi gereken tedavi için veterineriniz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir.

Kedimi ne zaman veterinere götürmeliyim?

Kedinizde ishal bir günden fazla süredir devam ediyorsa ya da kedinizde uyuşukluk, kusma, ateş, koyu renkli ya da kanlı dışkılama, dışkılamada zorlanma, iştahsızlık ya da ani kilo kaybı görülüyorsa kedinizi veterinere götürmelisiniz.

Veterinere gittiğimde ne beklemeliyim?

kedilerde ishal 4Veterineriniz öncelikle ishale sebep olabilecek hastalıklara karşı kedinizi muayene edecektir. Bu esnada kedinizden dışkı örneği alarak; iç parazit ve kan durumunu kontrol edecektir. Diğer tanı testleri arasında; ultrason, kültür, endoskopi ve biyopsi bulunmaktadır. Bu tanı testlerinin yapılması kedinizde ishalin süresi ve durumun aciliyetine göre belirlenmektedir.

Bazı kediler ishale meyilli midir?

Kedilerde normal şartlarda ishal görülmemelidir. Kedinizin midesinde kıl yumaklarının çok sık birikmesi ishal nöbetlerini periyodik hale sokabilir. Fakat bu durum enflamatuar bağırsak hastalığı gibi araştırılması gereken diğer sebepleride işaret edebilir. Bunun dışında açık hava da fazla vakit geçiren kediler; iç parazitler ve uygunsuz gıdaların tüketilmesi gibi ishale sebep olabilecek problemlere karşı daima risk altındadır.

Kedilerde ishal nasıl önlenebilir?

kedilerde ishal 3Ne kadar severlerse sevsinler kedilere süt ürünlerini vermekten kaçının. Neredeyse tüm kediler yoğurt ve sütün tadına bayılırlar ancak bazı yetişkin kedilerde laktozu parçalamak için gerekli enzimler yeterli sayıda bulunmaz. Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsağa doğru ilerler ve burada fermantasyon sonucu gaz ve ishale sebep olur. Bunun dışında kedilerde mama değişimlerini zamana yayarak ve dikkatlice gerçekleştirmek ishal oluşumunu önleyebilir. Kedilerde hızlı mama değişimi için öneriler  başlıklı yazımız bu konuda ilginizi çekebilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir