Kedilerde bağırsak kurdu (Coccidia)

kedilerde bağırsak kurdu

Coccidia isimli parazitin bağırsakta oluşturduğu enfeksiyonlara coccidiosis adı verilir. Bağırsak kurdunun bölgeye yerleşerek enfeksiyon oluşturması ile birlikte kedilerde sulu ve mukuslu ishal görülür. Tedavi edilmemesi durumunda zamanla bağırsak çeperlerine zarar vermekte ve kalıcı, ciddi sonuçların oluşmasına neden olmaktadır.

Kedilerde bağırsak kurdu (coccidia) belirtileri nelerdir?

Bağırsak kurdunun temel semptomu sulu ve mukusumsu şekilde akışkan ishaldir. Hastalık ilerledikçe kanlı ishal ve dışkı kaçırma gibi sorunlar gelişmeye başlar. Zaman içerisinde kusmaya ve kilo kaybına bağlı olarak kedide zayıflama ve halsizleşme baş gösterir. Kusma ve ishale bağlı olarak gelişen dehidrasyon (su kaybı) hastalığın önemli etkilerindendir. Su kaybı sonucunda organlarda hızlı gelişen, ciddi hasarlar oluşabilir. Bunun dışında titreme ve şaşkınlık belirtileriyle kendini gösteren sinir sistemi hastalıkları da görülebilmektedir.

Coccidia parazitinin sebep olabileceği enfeksiyonlar;

  • İsospora enfeksiyonu; isospora rivolta, isospora feline
  • Sarcocystis
  • Toksoplazma gondii (Zoonotik özelliklere sahiptir, insanlara bulaşabilir)
  • Hepatozoon (Kahverengi köpek kenesinin yenmesi ile bulaşır)

Kedilerde bağırsak kurdu (coccidia) sebepleri nelerdir?

Kedilerde bağırsak kurdu oluşmasının bilinen en önemli sebebi enfekte olmuş diğer hayvanlarla aynı ortamda bulunmaktır. Çoğunlukla dışkı yoluyla yayılır ancak kimi zaman fare, sıçan, kuş gibi arakonakların yenmesi ile de oluşabilir. En sık karşılaşılan sebep, yavruların anne kedinin dışkı parçalarını keşfetme amacıyla yutmasıdır. Coccidia parazitinin neden olduğu bağırsak kurdu yavru kedilerde henüz bağışıklık sistemi gelişmediği için çok tehlikelidir.

Kedilerde bağırsak kurdu (coccidia) nasıl teşhis edilir?

Enfeksiyon teşhisi için en sık kullanılan metod dışkı muayenesidir. Dışkı içerisindeki coccidium paraziti mikroskop altınta rahatlıkla gözlemlenebilmektedir.

Kedilerde bağırsak kurdu (coccidia) nasıl tedavi edilir?

Kediler genellikle ayakta tedavi edilir. Paraziti öldürmek için sülfa bazlı ilaç reçete edilir ve ilaç genellikle son derece hızlı şekilde etki etmektedir. Kediniz ishal sebebiyle su kaybı yaşamış olacağı için kediye su takviyesinde bulunulur. Eğer kediniz enfeksiyon sonucunda halsiz ve zayıf düşmüş ise, veterineriniz ilave medikal çözümler sunabilir. Dışkı muayenesini takiben başlayacak 1-2 haftalık bir tedavi süreci sonucunda parazitin kedinizden tamamen uzaklaştığına emin olunur.

Kedilerde bağırsak kurdu (coccidia) tedavisi sonrasında ne yapılmalıdır?

Tedavi sürecinde reçete edilen ilaçlar belirtilen direktiflere uygun olarak kullanılmalı ve kediniz daima gözlem altında bulunmalıdır. Kedinizde herhangi bir sorun gözlemlemeniz durumunda veteriner ziyaret edilmeli ve tedavi gerektiren başka bir hastalık olmadığına emin olunmalıdır. Hijyenin tedavi sonrasındaki dönemde önemli olduğu unutulmamalıdır. Dışkı temizlenirken mutlaka kullan-at eldivenler kullanılmalı ve tuvalet kabı içerisindeki materyallerle en ufak bir temas sağlanmamalıdır.

Kedilerde bağırsak kurdu (coccidia) oluşumunu önlemek için ne yapılabilir?

Kedilerin enfeksiyon kapmasını önlemenin en iyi yolu kedileri enfekte olmuş hayvanlardan uzak tutmaktır. Hamilelik döneminde ve doğum sonrasında yapılacak dışkı muayeneleri yavru kedilerin korunması için iyi bir seçenektir.

Yavru kedilerin yeni sahipleri de sahiplenme sonrasında dışkı testi yaptırarak kedilerini güvence altına almalıdır. Yavru kedide enfeksiyon görülmesi halinde acilen anne kedinin sahibi konu hakkında bilgilendirilmelidir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir