Kedilerde Diş Fırçalama

kedilerde dis fircalama

Kedilerde diş fırçalama kedinin olağan rutin bakımının önemli bir parçasıdır. Bu konuda yapılan bir ankete göre sadece kedi sahiplerinin %12’sinin bu işlemi günlük olarak gerçekleştirdiği ve çoğunluğun oral hijyen bakımını haftada bir ya da iki kez gerçekleştirdiği bilinmektedir. Kedi sahiplerinin %30’undan fazlası ise daha önce hiç diş fırçalama işlemini uygulamadıklarını ifade etmektedir.

Aslında yetişkin bir kedi için bu işlem oldukça kolaydır. Karşılaşacağınız herhangi bir veteriner diş hekimi size günlük periyotlarla diş fırçalamanın oral hijyen konusunda ne denli etkili olduğunu iletmekten çekinmeyecektir.

Neden kedilerimizin dişlerini fırçalamalıyız?

Kaliteli kuru mama veya yaş mamalar kedilerimize ihtiyaç duydukları tüm besini sağlasa da tahmin edersiniz ki doğal diyetlerinin gerçekleştirebildiği gibi dişlerde tartar ve plak oluşumu konusuyla savaşamamaktadır.  Vahşi doğada etin ve kemiklerin parçalanma işleminin gerçekleştirdiği temizleme işlevine yakın sonuçlar almak kullandığımız mamalarda beklenebilecek bir sonuç değildir. Çiğ et diyeti bu konuda daha etkili olabilir ancak yine de ev yapımı veya marketten elde edilen uzun süreli çiğ et diyetinin diş sağlığı konusunda işe yarayabileceğine dair bir araştırma bulunmamaktadır.

Dişleri fırçalanmayan kedilerin dişleri ince bir film boyutunda plaka ile kaplanır.  Bu plaka çeşitli besin artıkları, salya proteinleri ve bakteri ihtiva eder.  Başlarda plaka yumuşak olduğu için dişleri fırçalama işlemi bu sağlıksız yapıyı temizleme konusunda etkilidir.  Ancak kedilerde dişlerin düzenli fırçalanmaması halinde bu tabaka dişlere yapışmış tartar’a yani, sert ve kalsifiye bir tabakaya dönüşür.  Bu noktadan sonra temizleme işlemi ancak hekimler tarafından gerçekleştirilebilecek bir hale dönüşür.

Dişleri düzenli fırçalanan kedilerde ise bu işlem plaka ve bakteri oluşumunu ortadan kaldırır.  Bunun yanında, bir diş hekiminin gerçekleştirmesi gereken temizleme işleminin sıklığını büyük ölçüde azaltır, kedinizin diş ve diş etini sağlıklı tutar.

Kediler için hangi diş macunları ve diş fırçaları kullanılmalıdır?

Asla insan kullanımı için üretilmiş diş macunları veya diş fırçaları kullanılmamalıdır. Diş fırçaları kedilerin narin diş etlerine zarar verebilir ve diş macunları kediler için toksik etki oluşturabilir. Bu sebeple pet marketlerden satın alabileceğiniz kediler için tasarlanmış diş macunlarını ve diş fırçalarını kullanmanız önem arz etmektedir. Bir diğer açıdan kediniz için, satın alacağınız bu özel diş macunları kesinlikle daha lezzetlidir.

Bu noktada parmak diş fırçalarını kullanmanız işlemi gerçekleştirirken daha kontrollü ve rahat olabilmenizi sağlayacaktır. Bunun dışında çoğu kedi sahibinin kedilerinin dişlerini, parmaklarına doladıkları gazlı bezler ile kolayca temizleyebildiğide bilinmektedir.  Bu işlem fazla güç kullanmadan dişlerdeki plakaları temizleme konusunda oldukça etkilidir.

Kedinizin dişlerini fırçalamayı denemeden önce bilmeniz gerekenler.

Lütfen veterinerden bu konuda onay almadan önce fırçalama işlemini gerçekleştirmeyin.  Tam bir oral sağlık kontrolü diş eti iltihabı ve diğer diş hastalıklarının tanımlanması için yeterlidir.

Size göre kedinizin dişleri sağlıklı olabilir ancak fırçalama işlemi kedilerinizin canını yakabilir hatta kanamaya sebebiyet verebilir.  Bu sebeple öncelikle bir veterinerden bu konuda onay almanız oldukça önemlidir.  Bu aşamadan sonra kedinizi diş fırçalama veya temizleme konusunda yavaş yavaş eğitmeye başlayabilirsiniz.

Yavru kediler de dahi diş eti, ağız, dil iltihaplanması ve hatta diş kaybı görülebilmektedir.  Bu sebeple diş sağlığı için kontrolleri ihmal etmemelisiniz.  Evde gerçekleşecek rutin diş bakımının öncesinde şüphesiz diş hekimi veteriner kontrolü kritik önem taşımaktadır.

Haydi Fırçalayalım..

Fırçalama işlemine henüz kediniz gençken başlamanız en iyisidir. Yavru kediler bu işleme kolaylıkla adapte olabilmektedirler. Fırçalama işlemini kediniz için eğlenceli kılmaya çalışın, şayet kediniz dişlerinin fırçalanması konusunda isteksiz görünürse hemen keyfiniz kaçmasın. Neticede bu işlem pek de doğal sayılmaz.

Başlarda fırçalama işlemine yavaşça diş etine ve dişlere parmaklarınızla masaj yaparak başlayın. Bu işlemi kısa sürelerde bir kaç gün için tekrarlayın.  Kediniz size karşı sakin ve uyumlu olduğunda onu ödüllendirmekten ve övmekten çekinmeyin. Sizin bu noktada amacınız, ona dişlerine ve diş etlerine dokunulmasının pozitif bir etki bırakacağını anlatmaktan ibaret.

Kediniz fırçalama işlemine alıştığında onu diş fırçası ile tanıştırmayı deneyin. Lütfen sadece kediler için tasarlanmış fırçaların kullanılmasının önemli olduğunu unutmayın.. Daha öncesinde yaptığınız gibi kısa rutinlerde kedinizi rahatsız etmeden bu işlemi sürdürün.  Bu aşamada onu diş macunu ile tanıştırabilirsiniz.  Unutmadan!.. Diş macununun sevdiği bir aromayı içerdiğine emin olun.

Yetişkin kedilerinizide aynı taktikle eğitmeniz mümkündür. Özellikle yetişkin kedilerde tüm bu aşamalarda oldukça sabırlı olmalı ve asla pes etmemelisiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir