Kedilerde mikroçip kimlik uygulaması

kedi mikrocip

Kedinizin kaybolma ihtimalini hiç düşündünüz mü? Mikroçip taşımayan kedinizi böyle kalabalık şehirlerde kaybedecek olursanız bulma şansınızın ne kadar az olduğunu farkında mısınız?

Bazıları kendi kişisel sebeplerinden dolayı bu metodu doğru bulmasa da barınaklar ve belediye görevlileri için kedinizin kaybolması durumunda çipe sahip olması oldukça önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Mikroçip nedir?

Kedinize mikroçip taktırmadan önce bu uygulamanı ne anlama geldiğini tam olarak anlamalısınız. Mikroçip kimlik, kediniz ile alakalı bilgileri içeren ufak bir bilgisayar çipidir. Birkaç dakikalık bir işlemde iğne yardımı ile deri altına enjekte edilebilir. Kedinizi rahatsız etmeyecek, zehirli ya da alerjik malzeme içermeyen ve pirinç tanesi büyüklüğündeki çip, boyun bölgesine rahatlıkla yerleştirilebilir.
Mikroçipler kedinizin boyutuna ve ağırlık durumuna bağlı olarak enjekte edildikleri bölgede tarafınızdan hissedilebilmektedirler. Çünkü çip enjeksiyonu sadece deri altına yapılmaktadır. Bu nedenle kediniz zamanla büyüdükçe çipin vücut içinde yer değiştirmesi söz konusu olabilir. Sadece deri altındaki bölgede hareket edecek olan çip kesinlikle kedinizin organlarına zarar vermeyecektir. Bunun yanında veterinerler ve barınak görevlileri deri altındaki bu mikroçiplerin zamanla yer değiştirebileceğinin bilincinde olarak olası bir kaybolma esnasında hayvanın tüm vücudunda tarama yapacaklardır.

Kediler mikroçip taktıracak olgunluğa ne zaman erişir?

Kedileriniz ortalama beş haftalık süreci geride bıraktıkları zaman çip takılması için müsait hale gelirler. Tabi ki bu kedinizin sağlık durumuna ve gösterdiği gelişime bağlı olarak değişebilir. Enjeksiyon işlemi operasyona gereksinim olmadan ve kedilere anestezi verilmeden uygulandığı için beş haftadan daha genç kedilerin vücut yapılarına uygun olmayabilir. Barınakların çoğunda kedilere mikroçip takılmadan önce ortalama sekiz haftalığa kadar büyümesi beklenir.

Mikroçiplerin GPS bağlantısı var mı?

Mikroçipin bir GPS ya da takip cihazı olmadığını bilmek gerekir. Kaybolması durumunda kedinizin yerini tespit etmek veya takip etmek için kullanıma uygun değillerdir. Mikroçipler belediye, veteriner, barınak veya devlete ait global veritabanlarında kayıtlı isim, telefon, adres gibi kişisel bilgilerinin okunmasına yardımcı olurlar.

Mikroçipin yararları nelerdir?

Aslında oldukça açık bir amaca hizmet etmektedir. Doğru bilgilerin girişi yapılırsa kaybolmuş kedinizin görevliler tarafından bulunması halinde tespitinin yapılıp size geri iade edilmesini sağlar. Ayrıca mikroçip firmaları kediniz ile yeniden bir araya getirilmeniz esnasında aracılık hizmeti vermektedir ki böylelikle ev adresiniz ve telefon numaranızın gizliliği koruma altına alınabilir. Fakat kendi tercihiniz doğrultusunda kedinizi bulan kişilerin sizi doğrudan araması için bu gizlilik önlemini aradan kaldırabilirsiniz. Ayrıca firmaya telefon ederek veya e-mail yolu ile mikroçip içindeki bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.

Mikroçip kimlik veritabanı nedir?

Her çip içerisinde 15 haneli bir sayıdan oluşan kimlik numarası bulunur. Bu numaraya barınak ve veteriner gibi çeşitli merkezlerde çipin üzerine tutulan bir RF cihazı ile ulaşılır.  Şuanda T.C. Tarım Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde bir veritabanı bulunmasada Belediyeler kendi bünyelerinde veritabanı oluşturmakta ve belediyelerin bölgesinde bulunan tüm barınak ve veterinerlere bu veritabanına veri girişi ve veri okuma izni verilmektedir.  Bu sayede kediniz bulunduğunda ilgili birim belediye veritabanı üzerinden sizin bilgilerinize ulaşacak ve sizinle irtibata geçecektir. Bunun yanında bu veritabanı hizmetini veren çeşitli özel kuruluşlarda aktif olarak ülkemizde faaliyet göstermekte ve geniş bölgesel ağlar oluşturmaktadırlar.

Başımıza gelene kadar en kötüsünü hiç düşünmek istemeyiz. Evdeki kedimizin kaçacağına hiç ihtimal vermesek de bunun gerçekleşebilmesi için pek çok sebep olduğunu da kabul etmek zorundayız. Kedinize mikroçip taktırmak onun hayatını garantiye almaktır. Lütfen bunu unutmayın!

İlgili Yazılar

2 yorum

ezgi kılınç  -  Kas 6, 2017 / 14:23

merhaba,
aynı sekilde uygulanan ve gps özelliği tasıyan bir uygulama var mı?
tesekkurler

Cevapla
Ozkan Aslantas  -  Oca 27, 2018 / 04:49

su anda hali hazirda piyasada satilan bazi urunler var ama performanslari malesef o kadar degil. zaten chip anlaminda degil kedi veya kopeklerin collar larina takilan tracker denilen cihazlar var. onlari deneyebilirsiniz.

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir