Kedilerle seyahat edeceklere 36 tavsiye

kedi seyahat

Çoğu kedi seyahat etmekten hoşlanmaz. Kapının dışındaki dünyayı görmektense evlerinde yani kendi bölgelerinde at koşturmayı severler. Özellikle kısırlaştırılmış bir kedinin dış dünyaya olan ilgisi genellikle cam kenarından kuşları izlemekten ibarettir.

Ancak bazı durumlarda kedi ile seyahat etmek bir zorunluluk haline gelebilir. Kediniz ile veterinerinize yapacağınız 20 dakikalık bir yolculuk dahi bağırışlarla dolu bir cehenneme dönüşebilir. Eğer kedinizle yapacağınız seyahat uzun mesafeleri içeriyorsa problem daha da büyük demektir. Yine de umudunuzu yitirmemelisiniz. Kediler ile uçak seyahatleri yapan, kedilerini sakinleştirmeye çalışan onlarca kedi sahibinin tecrübeleri ile oluşturduğumuz tavsiyelerimizi inceleyin.

Kediler ile seyahat edenler için genel tavsiyeler

1. Sakin olun. Kediler stresi algılayabilen canlılardır. Eğer sesinizi yükseltir ya da farklı sinyallerle stresli olduğunuzu ona hissettirirseniz işleri daha da zora sokarsınız.

2. Çoğu kedinin sakinleşmesi bir saati bulabilir. Yani 20 dakikalık ziyaretlerde kedinizin çılgına dönmesi 20 saatlik bir araba seyahatinde ya da 8 saatlik bir uçak yolculuğunda da aynı tepkiyi göstereceği anlamına gelmez.

3. Önceden seyahat rutinlerine alıştırılan bazı kedilerin sonraki seyahatlerde daha sakin tutumlar sergiledikleri gözlenmiştir. Özellikle yavru kediler ve yaşlı kediler daha önce yolculuk deneyimi yaşadığında sonraki deneyimlerde sakin olma eğilimindedirler. Genç-yetişkin kedilerde ise önceden kısa tecrübeler kazandırmayı deneme stresi artırabilir.

Kediler ile seyahat edenler için güvenlik önerileri

4. Tüm yolculuk boyunca kedinizin geniş bir kedi taşıma çantasında olduğuna emin olun. Arabanın içerisinde kediyi kaybetmeniz hem sizin hem de kediniz için tehlikeli olabilir. Yol güvenliğinin daima önce geldiğini unutmayın.

5. Eğer kedinizi taşıma çantasından çıkarmayı planlıyorsanız kedinizin araç içindeki yolculuğu boyunca bir kayışa bağlı olmasını sağlayın. Bu sebeple araba seyahati öncesinde kedinize bir kedi göğüs tasması edinin ve ona tasmayı alıştırdığınıza emin olun.

6. Aracın camları ve kapıları kapalı değilse asla ve asla kedinizi taşıma çantasından çıkarmayın.

7. Eğer kediniz kedi tasmasına alışkın değilse asla kedinizi yolculuk aralarında araçtan çıkarmayın.

8. Kedinizin tasmasında künye olduğuna emin olun. Künyede kedinizin adı ve cep telefonu numaranız gibi bilgilerin bulunmasına dikkat edin. Kedinize mikroçip taktırmanız da oldukça iyi bir seçenektir.

9. Kedinize yolculuk öncesinde veterinerinize danışmadan herhangi bir ilaç vermeyin. Çoğu reçetesiz sakinleştirici ilaç kediler için tehlikeli sonuçlar doğurur.

10. Eğer veteriner tavsiyesi ile kedinize sakinleştirici ilaç verecekseniz, önce evde ilacı test ettiğinize ve herhangi bir yan etki ile karşılaşmadığınıza emin olun.

11. Kedinizin araç içerisinde havasız ya da aşırı sıcak, aşırı soğuk bir ortamda kalmamasına dikkat edin. Güneş çarpması gibi sorunlara karşı önlem alın.

12. Yanında birisi yokken asla kedinizi araç içerisinde bırakmayın. Özellikle de sıcak ve soğuk havalarda.

Kedili yolculuklarda kullanacağınız taşıma çantaları

13. Kedinize rahatça gerinebileceği ve içerisinde hareket edebileceği bir çanta edinin. Büyük çantalar ve köpek kafesleri bunun için idealdir.

14. Eğer yapabilirseniz aracın içerisinde bir bölümü kedinize ayırın ve tümüyle kafes haline getirin. Herhangi bir pencerenin ya da kapının açılamayacağına emin olmayı unutmayın.

15. Eğer büyük köpek kafeslerini kullanacaksanız birden fazla kedi ile seyahat edebilirsiniz. Yanında sevdiği bir arkadaşının olması kedinizi güvende hissettirecektir.

16. Kafes kullanıyorsanız kafese bir kedi rafı asarak kafesin dikey hacminden de en iyi şekilde yararlanın.

17. Taşıma çantası ya da kafesin bir tarafını gazete kağıdıyla kapatın. Böylece kediniz daha güvende hissedecek ve isterse diğer açıdan güneş ışığına erişebilecektir.

18. Taşıma çantasının altına idrar pedleri yerleştirin. Ne olur ne olmaz yanınızda ekstra pedler bulundurmayı ihmal etmeyin.

19. Daha önceden aşina olduğu bir battaniye ya da kumaş parçasını çantasının içine yerleştirin.

20. Kullanılmış bir tshirtünüzü kafese yerleştirerek kokunuzu çantada algılayabilmesini sağlayın.

21. Kedileri sakinleştirme özelliği olan doğal spreyleri kullanmayı düşünün.

22. Yanınıza birkaç kedi oyuncağı alın ve yol boyunca oyuncakları değiştirin. Özellikle yavru kedilerle bu yöntem çok etkilidir ancak kediniz oynamak istemezse buna şaşırmamalısınız.

Kedi ile yolculuk yaparken mama, su ve tuvalet

23. Çoğu kedi seyahat boyunca yemez, içmez ve tuvalete çıkmaz. Bu durumdan endişe etmemeli ve yolculuk bitinceye dek sabırla beklemelisiniz.

24. Yanınızda atılabilir küçük bir dışkı poşeti bulundurun. Alüminyum fırın torbaları bunun için idealdir.

25. Tuvalet kazalarına karşı yanınızda mendil bulundurmanız akıllıca olacaktır.

26. Eğer kafeste bir su kabı bulunduruyorsanız yeterince derin olduğuna ve az miktarda su içerdiğine emin olun. Araç hareketlerinde suyun etrafa saçılmasını istemezsiniz.

27. Kedinize seyahat suluğunu kullanmayı öğretin. Eğer suluktan su içmeyi öğrenirlerse, kafesi ıslatma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

28. Sizin tercihiniz olmak kaydı ile 4-5 saatte bir vereceğiniz molalarda kedinize mama ve su verebilirsiniz.

29. Eğer seyahatler kedinizin midesini bulandırıyorsa kedinize yolculuktan 2-3 saat önce mama ve su vermeyi bırakmalısınız.

30. Kedinize sadece daha önceden aşina olduğu mamaları verin. Daha önce denemedikleri pahalı ödülleri ya da mamaları asla yolculuk zamanında denemeyin.

Kedili seyahatler için daha fazla tavsiye

31. Bir günden uzun yolculuklarda konaklama için plan yapın. İyi bir planlama ile pet-dostu otelleri ve pansiyonları bulmanız mümkündür. Çoğu otel ve pansiyon evcil hayvanlar için ekstra bedellerle hizmet vermektedir. Konaklama öncesi oteli arayıp dostunuz için odalarının olduğuna emin olun.

32. Ülkeler arası yapılan yolculuklarda gerekli evraklara sahip olduğunuza emin olun. Şehirlerarası yolculuklarda evrak gerekmesede yanınızda kedinizin kimlik ve aşı bilgilerinin bulunduğu bir belge bulundurmaya özen göstermelisiniz.

33. Miyavlamaların sizi etkilemesine izin vermeyin. Çoğu kedi yoldayken çılgınlar gibi miyavlamaktadır. Yine çoğu en fazla 1 saat kadar sonra miyavlamayı bırakıp uyumaktadır.

34. Aracı sakin kullanın. Eğer gerekli değilse ani manevralardan kaçının. Kediler ivmeye, yavaşlamaya ve benzeri hareketlere karşı hassastır. İrtifa değişimleri de kedileri etkileyebilmektedir.

35. Eğer mümkünse kedinizin bakımında size yardımcı olabilecek biri ile seyahat edin.

36. Tüm yolcuların güvenlik tedbirlerinden haberdar olduğuna emin olun. Camların ve kapıların kediler için güvenli değilken açılmamasına dikkat edin.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir