Kedilerde Çiğ Et Diyeti

Mouse vs Cat

Evcil hayvanların beslenme alışkanlıklarını oluşturmak oldukça önemli bir konudur. Özellikle kedilerin beslenme durumu, ne yemeleri gerektiği gibi noktalar bazen ciddi araştırmalar gerektirebilmektedir. Çiğ et diyeti de bu tür önemli konu başlıklarından bir tanesidir.

Çiğ et diyeti kapsamında kedilere pişmemiş etler, yenilmesinde sakınca olmayan kemikler ve çeşitli organlar verilmektedir. Yani bu diyet, kedilerin doğal yaşam şartlarına benzer şekilde beslenmesini sağlamaktadır. Bu noktada çok fazla deney ve gözlem yapılmamış olsa da, çiğ et diyetini savunanlar ve karşı duranlar şeklinde iki farklı gurup görüş bildirmektedir.

Çiğ et diyetini destekleyenler, kedilerin doğadaki yaşam standartlarını yakalaması açısından pişmemiş et ve kemikler ile beslenmelerini olumlu karşılamaktadır. Doğadaki evrim süreci ve gelişmeler düşünüldüğünde, hayvanların çiğ etler ile beslenerek yetiştikleri görülmektedir. Çiğ et diyetinin bu nedenle kedi gelişimindeki en etkili ve en sağlıklı yöntem olduğunu savunan kesim, aynı zamanda bu diyet ile birlikte aşağıdaki durumların da gözlenebileceğini ifade etmektedirler;

  • Hayvanlarda sağlıklı tüylerin çıkması ve tüy dökülmelerinin dengelenmesi
  • Dişlerin daha sağlam ve daha temiz bir yapıya kavuşması
  • Kedi dışkısında miktar ve koku olarak azalma görülmesi
  • Kedi metabolizmasının besinleri daha rahat öğütmesinin sağlanması
  • Kedi mamalarındaki çeşitli katkı maddelerinin kediler tarafından tüketilmesinin önüne geçilmesi

Çiğ et diyetini destekleyen kesimin ifade ettiği bir diğer nokta da, piyasadaki kedi mamalarının ticari kaygılar altında çeşitli katkı maddeleri ve kimyasallar barındırdığı için, bu tür mamaların tüketilmemesi gerektiğidir.

Çiğ et diyeti, “diyetin içinde sadece et mi, yoksa biraz da sebze ve tahıl olması gerekir mi?” sorusundan yola çıkarak araştırılmış ve ortaya 2 çeşit çiğ et diyeti konmuştur.

  1. BARF

İngilizcesi “Biologically Appropriate Raw Food” olan, “Biyolojik açıdan uygun olan çiiğ besinler” olarak dilimize çevrilen bu diyet, % 60 ile % 80 arasında çiğ et bulundurmaktadır. Kalan kısım ise sebze, tahıl, yumurta, süt ürünleri gibi besin maddelerinden oluşmaktadır.

  1. Av Modeli

Tamamen doğal şartları sağlamaya yönelik olarak oluşturulan bu diyette, kedinin doğadaki avlanması göz önüne alınarak, bir avda ne kadarlık besin tükettiğine bakılır. % 80’i çiğ et olan bu diyet, % 10 kemik ve % 10 organ barındırır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir