Veteriner seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

kedi veterineri

Çoğu kedi sahibi veteriner ya da hayvan hastanesi seçimini yaparken genellikle evlerine olan mesafeye dikkat eder. Böyle bir seçim yapmak pratik olmasının yanında, acil durumlarda da oldukça elverişli hale gelebilir. Kediler genellikle arabaya hapsolmuş bir yolculuktan hoşlanmazlar. Veterinere giden kısa bir yolculuk kedilerinizi daha az strese sokacağı için eve yakın bir veterineri seçmek akıllıca olacaktır.

İlk defa bir veteriner seçimi yapacaksanız, çevrenizdeki kedi sahibi arkadaşlarınızdan, akrabalarınızdan veya komşularınızdan yerel bir veteriner önerisi almak iyi bir başlangıç olacaktır. Çevrenizde kimse yoksa, bir yetiştirici ya da hayvan barınağı çalışanları size güzel bir öneride bulunabilir. Ayrıca veterinerlik fakülteleri, bölgenizdeki veterinerlerin tümünü içeren bir liste ile size yanıt verebilirler.

Veteriner kontrolleri kedinizin hayatının rutin bir parçasıdır. Rutin muayeneler ve aşılamalar sırasında veterinerlerle kurduğunuz öncü diyaloglar çok önemlidir. Böylece ilerleyen süreçte ciddi bir hastalık ya da acil durum ile karşılaşırsanız, güven duyduğunuz bir veterinerin çevrenizde olduğuna emin olabilirsiniz. Veterinerin kedi sahibi ile olan diyaloğu en az kedi ile diyaloğu kadar önemlidir. Medikal bir durumda kedi sahipleri genellikle kedilerinden de üzgün ve gergin durumda olabilirler.

Eğer bir kliniği maddi olarak karşılayamayacak durumdaysanız, yerel hayvan barınakları ya da hayvan kurtarma dernekleri gibi ekonomik seçenekler ile ilgilenebilirsiniz. Ayrıca pet sigortası hizmeti veren firmalarda bir diğer seçenek olarak değerlendirilebilir.

İnternet’te yapacağınız aramalar kedileriniz için en iyi veterineri bulma yolunda size yardımcı olabilir. Çeşitli sitelerde kullanıcı yorumlarını da içeren işe yarar listelerle karşılaşabilirsiniz.

Veterinerlik eğitimi oldukça önemli bir konudur. Veterinerlik öğrencileri, insan sağlığı konusunda öğrenim gören tıp öğrencileri ile aynı süre eğitim alırlar. Bu eğitimin ardından veterinerlerin de oftalmoloji ve kardiyoloji gibi alanlarda uzmanlaşmaları için 2-4 yıllık ilave eğitim almaları gerekir.

Tek doktorun çalıştığı küçük veteriner klinikleri olabileceği gibi, daha geniş ebatta hayvan klinikleri de bulunmaktadır. Bu daha çok verilmesi hedeflenen hizmetlere göre şekillenmektedir. Büyük klinik ve hastanelerde önemli operasyonların yanında; yatılı bakım ve tımarlama gibi opsiyonel seçeneklerde sunulmaktadır.

Veteriner seçimi yaparken hangi detaylara dikkat etmeliyim?

  1. Klinik temiz ve konforlu mu?
  2. Teknisyenler, resepsiyon ve diğer klinik çalışanları cana yakın ve profesyonel mi?
  3. Klinikte kaç adet veteriner görevli? Dilediğiniz veterineri daimi veterineriniz olarak seçmeniz mümkün mü?
  4. Kliniğin duvarında veterinerlerin uzmanlık derecelerini görebileceğiniz sertifikalar bulunuyor mu?
  5. Kan, X-Ray, ultrason gibi testler bulunduğunuz klinikte mi yoksa başka bir klinikte mi yapılıyor?
  6. Tımarlama(tüy bakımı), tırnak kesimi, diş temizleme gibi hizmetler veriliyor mu?
  7. Yatılı bakım alanlarını ziyaret edin. Eğer kedinizin bir gece burada kalması gerekirse, önceden kafeslerin temiz ve konforlu olduğuna emin olmalısınız. Ayrıca kedi kafesleri stres etmeni sebebiyle genellikle köpek kafeslerinden ayrı bölmelerde bulunur.
  8. Çoğu veteriner kliniği pazartesiden cumaya standart ofis saatlerinde çalışır. Bazı büyük klinikler ise pazarları dahi açıktır. Daimi veterinerinizden size yakın ve  24 saat hizmet veren acil kliniklerin isim, konum ve telefon numarasını sormanız önemlidir. Eğer gece yarısı acil bir durum ile karşılaşırsanız değerli zamanınızı açık klinik aramakla harcamak istemezsiniz.

Çok önemli olmasa da veterinere klinikte bir “ofis kedisi” bulundurup bulundurmadıklarını sormak isteyebilirsiniz. Bu kediler genellikle sakin ve yetişkin kedilerden seçilirler. Klinikte diğer kedileri karşılama gibi hizmetler verirler. Genellikle resepsiyonda uyuyan bu kedilerin bekleme odasındaki gergin kedi sahiplerini rahatlatmakta üstlerine yoktur. Ayrıca resepsiyon kedileri diğer hayvan sahiplerini rahatlatmanın dışında titreyerek muayenesini bekleyen köpeklere düşünecek başka şeyler de verirler.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir