Kedilerde yüz felci

kedilerde yüz felci

Yüz sinirlerinde fonksiyonların kaybolması (yedinci kranial sinir) tıbbi olarak kedilerde yüz felci şeklinde karşılık bulmaktadır. Bu durum felç ya da kulakların, göz kapaklarının, dudakların ya da diğer noktaların kaslarının zayıflığını kanıtlamaktadır.

Bu duruma sebep olarak, yüz sinirlerinin hasar görmüş olması gösterilebilir. Bunun dışında, sinirlerin buluştuğu noktalarda sorun olduğu da anlaşılabilir. Bu hasar ya da sorunlar, sinir iletimindeki elektriksel uyarıların algılanmamasına yol açar. Böylece yüz sinirleri etkilenerek hissizleşir ve kimi zaman bu etki daha büyük bir alanda gözlemlenebilir. Kuru göz sendromu bile bu şekilde bir eki sonrasında ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar cinsiyetlerin bu durum açısından çok bir önemi olmasa da, uzun tüylü evcil kedilerin diğer kedilere göre yüz felci geçirmeleri daha yüksek bir olasılıktır.

Kedilerde yüz felcinin belirtileri nelerdir?

  • Çirkin yemek yemek; Ağızın çevresinde yemeklerin ve yemek parçalarının kalması
  • Ağızın bir tarafından yemeklerin düşüp gitmesi
  • Olağanüstü ağız akıntısı (salyaları kontrol edememek)
  • Göz kapaklarını kapatamama, göz kapağı kaslarını kontrol edememe
  • Göz kapaklarının üst ve alt bölümleri arasında oldukça geniş bir mesafe olması
  • Göz kapaklarının ani durumlarda refleks olarak yavaşlaması
  • Yüzde asimetri bozukluğu
  • Kulak ve dudak akıntısı
  • Burun fonksiyonlarında kontrol kaybı
  • Yüz spazmı yaşanması
  • Etkilenen gözde bozukluklar ve kaymalar

Kedilerde yüz felcinin sebepleri nelerdir?

Tek taraflı yüz felci vakalarında;

  • İdiyopatik (nedeni bilinmeyen)
  • Metabolik – hipotiroid
  • Ateşlenme, özellikle kulak içinde ateşli haller
  • Boğazın arka kısmında ve kulak arkasından kulak zarına doğru olan bölümde yumru büyümesi
  • Kanser
  • Travma – kafatası kemiğinde hasar meydana gelmesi ve yüz felcine yol açan sakatlık oluşması

Çift taraflı yüz felci vakalarında;

  • İdiyopatik (nedeni bilinmeyen)
  • Kas zayıflığı ve sinir köklerinin sorun yaşaması
  • Metabolik – Sinir hücrelerinin vücuttaki kanser hücrelerince etki altına alınması
  • Zehirlenme, toksik
  • Anormal doku büyümesi

Kedilerde yüz felci nasıl teşhis edilir?

Veterineriniz ile görüştüğünüzde, muhakkak kedinizin en doğru şekilde hastalık geçmişi ve sağlık hikayesini anlatmalısınız. Aklınıza gelen her belirti, kaza ya da sıkıntı, veteriner tarafından bilinmelidir.

Veterineriniz ilk olarak yüz felcinin tek taraflı mı, yoksa çift taraflı olduğuna bakacaktır. Ardından ise diğer sinirsel belirtileri inceleyecektir. Eğer kedinizde bir kulak sorunu ya da sinir sistemi ile alakalı bir bozukluk yok ise, teşhis doğrudan konamayabilir. Bu noktada, pek çok yüz felci sebebinin iç kulak ya da orta kulak sorunları kaynaklı olduğu düşünülür. Eğer kedinizin tüyleri ve özellikle de vücudunu saran tabakası ince ve zayıf ise, hipotiroid testi yapılır. Eğer kediniz uzun süreler boyunca uyuyor ve beyni ile ilgili bir takım problemlere sahip gibi belirtiler veriyor ise, bu noktada merkezi sinir sisteminde bir sorun olup olmadığına bakılır.

Her yüz felci sorununda, klasik olarak mutlaka kan testleri yapılır. Kan alma işlemi tamamlanarak kanın kimyasal profili ortaya çıkarılır. Aynı zamanda idrar testi ve diğer testler uygulanır. Bunlar dışında, alınan kan örneklerinden düşük şeker değeri, anemi belirtileri ya da fazla kolesterol tüketimi de tespit edilmeye çalışılır. Söz konusu şüpheler yalnızca teşhis için düşünülen ihtimallerdir.

Sorunun nereden kaynaklandığını görebilmek için ultrason testleri, bilgisayarlı tomografi taramaları, MRI gibi işlemler de yapılabilir. Tüm bunlar dışında, göz yaşı üretiminin durumunu görmek, otonom sinir sistemi hızını tespit etmek ya da beyin ile ilgili sorunların olup olmadığını görmek için de bir takım testler uygulanabilir.

Kedilerde yüz felci nasıl tedavi edilir?

Her ne kadar tedavi süreci ayakta atlatılabilen ve daha sıradan geçilebilen bir periyodu kapsasa da, veterineriniz kedinize bakım yapılmasını ve gözetim altında tutulmasını isteyebilir. Eğer kaslarda liflerin gelişmesi ve şişlik oluşması görülmüşse, bu kaslarda asimetri probleminin düzeltilmesi için kaslardaki şişlikler geleneksel yollar ile sıkılaştırılabilir. Aynı zamanda aşırı ve kontrolsüz akıntı da 2 ila 4 hafta arasında ortadan kaldırılabilir. Ancak bu süreçte, her türlü duruma karşı hazır olmak gerekir. Özellikle geçici düzelmelerin ardından sorunun daha da büyümesi ile karşılaşmak ve hatta sağlam olan diğer tarafın da etkilenmesine şahit olma durumu söz konusu olabilir. Kedinizin gözündeki kornea tabakası, zaman içinde uzun dönemli olarak yağlanabilir ve gözün özelliği azalabilir. Bilhassa da İran kedisi gibi farklı gözleri olan tür kedilerinde, tedavi sürecinde çok daha dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle de belli aralıklar ile kedinizin kornea tabakasını kontrol ettirmeniz ve kornea ülserinden kedinizi uzak tutmanız gerekir. Pek çok kedi bu süreçleri başarı ile atlatsa da, orta kulakta yaşanan bir takım sorunlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Kedilerde yüz felci tedavisi sonrasında ne yapılmalıdır?

Veterineriniz, kedinizin tedavisi sonrasında özellikle göz kısmını yeniden gözlemleyip değerlendirmek isteyebilir. Eğer kedinizde kornea ülseri saptanmış ise, kedinizin gözleri sık sık tedavi altına alınmalıdır. Belli bir dönem sonrasında ise, kedinizin gözleri, kulakları ve dudakları eski haline dönecek, yine normal tepkiler verecektir. Bu süreçte refleksler de oturacak, kasların çalışması daha kolay olacaktır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir