Kedilerde yaşlanmanın 6 önemli belirtisi

yaşlı kedi1

Kediler özellikle son yıllarına yaklaşırken tıpkı insanlarda görülebileceği gibi kendilerine has çeşitli yaşlanma belirtileri gösterirler.

Görme kaybı

Yaşlanan kedilerdeki göz problemleri, daha büyük bir sağlık probleminin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kedilerdeki en yaygın olan görme problemlemlerinden bazıları travma, kanser ve glokom hastalığıdır. (artan göz içi basıncı)

Gözler, ruha açılan pencereler olduğu kadar kardiyovasküler sisteme de açılan pencerelerdir. Gözle ilgili herhangi bir sorunun kaynağında artan tansiyon (hipertansiyon) gibi bir problem olması olasıdır. Hipertansiyon ise çoğunlukla, hipertiroidizm veya böbrek hastalığı çeken kedilerde görülür.

Ani körlük veya görme bozukluğu olarak gözlemlenen durumlar ise, ayrık retina veya fiziksel bir inceleme sonucu tıkanmış retinal kan damarlarının sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Aşağıdaki belirtilerin her biri için mutlaka veteriner kontrolü gereklidir:

  • Göze patileri sürtme veya fazla göz kırpma
  • Göz akındaki tıkalı kan damarları
  • Fazla ışık altında dahi aşırı büyük ya da farklı boyutlara sahip göz bebekleri
  • Göze bir nesne ile darbe gelmesi sonucu gelişen görme kaybı
  • Gözde bulanıklık veya göz ön yüzeyinde döküntü

Böbrek rahatsızlıkları

Böbrek hastalıkları yaşlı kedilerde en sık görülen hastalıklardandır. Böbrek işlevlerindeki problemler genellikle sıvı tüketiminde ve idrara çıkma sayısındaki artış ile kendini göstermektedir.

Hastalığın gelişim sürecinde, kedilerde gelişen ani kilo kaybı ve iştahsızlık, toksinlerin kanda birikmesine sebep olacaktır. Buna ilave olarak bilinmesi gereken en önemli husus böbrek yetmezliğinin tedavisinin bulunmamasıdır. Ancak erken teşhis ve özel diyetler ile hastalığın gelişme süreci yavaşlatılabilir.

Ayrıca idrar sorunlarının altında idrar yollarında tıkanma ya da kritik böbrek yetmezliği gibi bir sorunla da karşılaşılabilir. Tüm bu durumlarda bir veteriner tarafından acil müdahele gereklidir.

Diş ve diş eti hastalıkları

Dişlerde oluşan plaklar(tartar) ve diş eti iltihapları kedilerdeki diş hastalıklarının en önemli bulgularıdır. Yetişkin kedilerin yüzde 30 ila 70’inde diş erimesi ile karşılaşılmaktadır ve hastalığa doğru şekilde tanı koyulamaması diş kaybına davetiye çıkarmaktadır. Oldukça ağrılı olan bu durumun farkedilmesi zor olabilir çünkü diş eti üzerinde görülebilen sağlıklı dişlere rağmen diş köklerinde hasar meydana gelebilir.

Veterinerler tarafından gerçekleştirilecek düzenli diş bakımı ve diş radyografisi, diş ve diş eti rahatsızlıklarının doğru şekilde tespit edilmesinin tek yoludur.  Bu sebeple yaşlı kedilerde karşılaşılan iştahsızlık, ağızda sulanma veya çiğnemede zorluk gibi durumlar hızlı şekilde değerlendirilmelidir.

Kanser

Kanser çoğu memelide yaşlanma sürecinin genetik bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Kedilerde elbette buna dahildir. İlave olarak bazı türlerde kansere yatkınlık daha fazladır; örneğin beyaz kedilerde en hassas hücrelerin bulunduğu ve renk pigmentlerini barındırmayan kulak ve burun bölgelerinde bazı aşıların yumuşak doku kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu durum tüm cinslerde ve her yaşta gelişebilir. Bu sebeple eğer kedinizin vücudunda bir kitle ya da şişkinlik fark ederseniz, hızlı şekilde veterineriniz ile iletişime geçmeniz hayati önem taşır.

Kilo değişimi

Yarım kilo sizin için fazla gözükmeyebilir ancak çoğu kedi için bu değer tüm vücudun %10’unu temsil etmektedir. Kedinizde gelişebilecek ani kilo kayıpları diyabet ve böbrek hastalıklarından, kanser ve hipertirodi hastalığına kadar pek çok sorunun neticesinde gelişebilir. Bazı durumlarda kilo kaybı önemli bir sorunun ilk ve tek işareti olarak karşımıza çıkabilir. Bu sebeple kedinizin ağırlığındaki değişimleri daima veterineriniz ile değerlendirmeniz önemlidir.

Kireçlenme

Güncel araştırmalar halk adıyla Osteoartrit olarak bilinen ve eklemlerde dejenerasyon ile ortaya çıkan hastalığın geçmişte düşünüldüğünün aksine kedilerde sıklıkla görülebileceğini göstermiştir. Osteoartrit hastalığının klinik belirtileri köpeklerde görülen belirtiler ile farklıdır. Köpeklerin aksine eklem hareketlerini gerçekleştiren kıkırdaklar tahribata rağmen esnekliğini korumakta ve oluşan bu görüntü sahipleri tarafından sadece “yaşlanıyor” şeklinde düşünülebilmektedir. Ancak oldukça ağrılı olan bu hastalık mutlaka tedaviye ihtiyaç duyar.

Genellikle zıplama hareketlerindeki isteksizlik kedi sahipleri için önemli bir belirtidir. Diğer işaretler ise; ağrıya bağlı olarak tırmanma gerektiren kum kaplarının kullanım sıklığında azalma, iştahsızlık, uyuşukluk ve tüy problemleridir.

Metabolik farklardan ötürü tedavi köpeklere nazaran daha limitli olsada ağrıyı kontrol altına almak mümkündür. Asla kedilere insanlar veya köpekler için kullanılan ağrı kesiciler verilmemelidir; özellikle Tylenol’un düşük dozlarda bile kedilerde öldürücü etkisi bulunur.

Sonuç olarak; kedinizin size canının yandığını söylemesi gibi bir olasılık bulunmadığı için, daima tetikte olmak ve davranışında görülen küçük değişiklikleri dahi hızlıca fark etmek ve çözüm üretmek yaşlı kedilerde çok önemlidir. Buna ilave olarak lütfen hastalıkların erken teşhisi için kedinizle düzenli veteriner ziyaretlerini yapmayı ihmal etmeyin.  İdeal olarak yaşlı kedilerde bu ziyaretlerin yılda en az 2 kez gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir