Kedilerde tüy yumağı

kedilerde tüy yumağı

Kedilerde tüy yumağı oluşumu ne kedi ne de onu temizleyecek kişi için hoş bir durum değildir. Ancak kedinizin kendisini tımarlamasına göz yumuyorsanız, tüy yumağı oluşumunu minimuma indirmenin yollarını da bilmenizde fayda var.

Kedilerde tüy yumağı sebepleri nelerdir?

kedilerde tüy yumağı 2Kedilerde kıl yumakları mide bulandırıcı olabilir lakin bu durum kedinizin tüylerine karşı titizliğinin sonucudur. Kediler kendilerini tımarlarken üzerinde minik kancalara benzeyen yapılar bulunan dillerini kullanırlar. Dilleriyle sürtündüğü noktalardaki ölü ve gevşek köklü tüyleri alır ve ardından yutarlar.

Bu yutulan tüylerin önemli bir kısmı sorunsuz şekilde sindirim sisteminden geçer. Ancak midede tüy kalması durumunda bu tüyler topaklaşarak zaman içinde tüy yumaklarına dönüşür. Bunun sonucunda ise kusarak bu tüy yumaklarını vücutlarından atarlar. Tüy yumakları vücuttan dışarı atılırken dar yemek borusundan geçer ve atıldıktan sonra yuvarlak bir şekil yerine yemek borusunun tüpe benzeyen şeklini alırlar.

Kedilerde tüy yumağı sıklıkla iran ve maine coon gibi uzun tüylü cinslerde görülür. Bunun yanında fazla tüy döken ve takıntılı (kompulsif) tımarlama alışkanlığı edinmiş kedilerde de tüy yumakları ile sık karşılaşılır. Bilindiği gibi yavru kedilerde tüy yumağı oluşumu gözlenmez. Ancak yavru kedi büyüdükçe tüy yumağı oluşumu başlar ve miktar erişkinliğe ulaşıncaya dek artmaya devam eder. Kediler büyüdükçe tımarlama konusunda daha becerikli hale geldikleri için bu durumun görülmesi oldukça doğaldır.

Kedilerde tüy yumağı belirtileri nelerdir?

kedilerde tüy yumağı 3Şüphesiz kediniz tüy yumağını dışarı atarken, onu izlemek (ya da duymak) rahatsızlık vericidir. Ortak tüy yumağı semptomları öğürme ve öksürmedir. Bunu takip edecek şekilde de kusma ile tüy yumağının atılma işlemi gerçekleşmektedir.

Aşağıdaki tüy yumağı belirtileri ile karşılaşırsanız mutlaka veterineriniz ile iletişime geçmelisiniz. Bu semptomlar kedinizin yaşamını tehdit eden tıkanmaları işaret edebilir.

  • Tüy yumağı çıkmadığı halde devam eden kusma, öksürme ve öğürme
  • İştahsızlık
  • Hafif bilinç kaybı ya da uyuşukluk
  • Kabızlık
  • İshal

Kedilerde tüy yumağını önlemek için neler yapabilirsiniz?

kedilerde tüy yumağı 1Kedinizi düzenli olarak tarayın. Ölü tüyleri ne kadar çok temizlerseniz bu tüylerin mideye gitme ihtimalini o kadar azaltırsınız. Kedinizi günlük periyotlarla taramanız tüy yumağı oluşumunu kayda değer oranda azaltacaktır. Bu aynı zamanda kedinizle kurduğunuz bağı güçlendirmenizin de güzel bir yoludur. Bu noktada Kedinizi düzenli olarak taramanız için 6 sebep başlıklı yazımızı incemek isteyebilirsiniz. Eğer kediniz kendisini taratmıyorsa en azından 6 ayda bir olmak kaydı ile kedinizi profesyonel bir tüy bakımı uzmanına götürmeyi ve tüyleri kestirmeyi düşünmelisiniz.

Tüy yumağı oluşumuna karşı özel olarak formüle edilmiş kedi mamalarını kullanın. Çoğu kedi mama üreticisi artık tüy yumaklarını azaltacak kedi mamaları üretiyor. Bu yüksek lif içeren formüller kedinizin kürkünü daha sağlıklı halde getirirken, tımarlama ihtiyacını da azaltacaktır.

Özel bir tüy yumağı ürünü ya da bağırsakları çalıştırıcı laksatif (malt macun) kullanın. Piyasada onlarca farklı tüy yumağı ürünü bulabilirsiniz. Bu ürünler hafif laksatifler içermekte ve tüylerin sindirim sisteminden doğrudan geçmesine yardımcı olmaktadır.

Kedinizin kendisini sık tımarlamasına engel olun. Eğer kediniz kompulsif (takıntılı) şekilde kendisini tımarlıyorsa, dikkatini onu eğlendirecek farklı aktivitelere çekerek tüylerini yalamasının önüne geçin. Bu noktada yeni bir oyuncağı ona alıştırmak ya da birlikte oynayabileceğiniz bir oyuncağı kullanmak etkili bir çözüm olabilir.

İlgili Yazılar

2 yorum

Merhabalar. Ben kedimi bahçemizde besliyorum. Bu aralar çok sık öksürmeye ve öğürmeye başladı pet shopcuya sordum bir ilaç önerdi onunda kedisi varmışta ve şunu söyledi “tü yumağını ancak bu ilaçları alıp çıkarabilir” dedi ve ben ancak yarın alabilirim sorum şu acaba tüy yumağı çıkaramadığı halde ölürlermi? Allah’ım korusun…

Cevapla
napıcan  -  Eyl 24, 2019 / 18:18

nebilem ben 😀 saka saka petshopun verdiği ilaç yanliş öksürmesi normal nasıl olsa bahçede her türlü bit , KENE VAR iyileşmesini bekle eğer yemek yemiyorsa ZORLA YEDİR bu kadar ve bana güvenebilirsin ben veterinerim

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir