Kedilerde tüy dökülmesi

tuy dokulmesi

Tüy dökülmesi (alopesi) kedilerde en yaygın görülen problemlerdendir. Tüy dökülmesi, simetrik ya da dağınık bir şablonda vücudun tamamını yada belli bir bölgeyi etkileyebilir.

Kedilerde tüy dökülmesinin belirtileri nelerdir?

Tüy dökülmesinin gerçekleştiği bölgede deri normal olabileceği gibi; kırmızı renkte, kabuklaşmış ve döküntülü de olabilir. Tüy dökülmesi simetrik, dağınık, bölgesel ya da vücudun tamamında görülebilir. Tüy dökülmesi kedi sahipleri tarafından düzenli bakımlarda rahatlıkla göze çarpar. Kedinin bulunduğu ortamlarda fazla tüy dökmesi ve bunun mevsime bağlı olmaksızın sürekli devam etmesi hastalığın belirtilerindendir.

Kedilerde tüy dökülmesinin sebepleri nelerdir?

Kedilerde tüy dökülmesinin pek çok farklı sebebi vardır. Kanser tanısı konmuş yaşlı kedilerde tüy dökülmesi yaygındır. Sinir sistemi hastalıkları da (Takıntılı şekilde sürekli tüyleri yalama gibi) kedilerde tüy dökülmesine sebep olmaktadır. Tiroid bezinin fazla çalışması, vücutta steroid seviyesinin artması gibi hormonal dengesizlikler de tüy dökülmesine neden olabilmektedir. Bazı kediler ise deri alerjileri sebebiyle tüy dökebilmektedir. Bunların dışında pire ve saçkıran mantarı gibi parazitler de kedilerde tüy dökülmesinin sebeplerindendir. Ayrıca nadiren de olsa tüy dökülmesinin kaynağının genetik olabileceği unutulmamalıdır.

Kedilerde tüy dökülmesi nasıl teşhis edilir?

Tüy dökülmesinin kaynağının hormonal olup olmadığının belirlenmesi için veterineriniz önce kedinizin kan değerlerini kontrol etmek isteyecektir. Ardından x-ray, ultrason gibi cihazlar yardımıyla kanser ve böbrek üstü bezlerdeki anormallikleri incelemeyi deneyecektir. Bu süreçte veterineriniz kaynağın alerjik olmadığına emin olmak için deri biyopsisi ya da kültür testi yapmayı düşünecektir.

Kedilerde tüy dökülmesi nasıl tedavi edilir?

Tüy dökülmesinin sebebi bir cilt hastalığı (deri erozyonu gibi), tiroid ya da diğer hormonlarda dengesizlik ise tedavi için medikal ilaçlar ve uygulanabilecek teknikler bulunmaktadır. Problemin kaynağı psikolojik ise yine bu noktada veterineriniz ilaç reçete edebilir ya da sizi bir kedi psikoloğuna yönlendirebilir. Bunun dışında kalan sorunlarda ise veterineriniz her ne kadar çeşitli çözümler üretmeyi deneyecek olsa da bilinen kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır.

Kedilerde tüy dökülmesi tedavisi sonrasında ne yapılmalıdır?

Kediniz üzerinde herhangi bir tedavi yöntemi denenmiş olsun ya da olmasın size düşen görev bundan sonraki süreçte kedinizi daima gözlemlemek ve durumun daha da kötüye gitmesine engel olmaktır.

 

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir