Kedilerde dejeneratif eklem hastalıkları (Osteoartrit)

kedilerde dejeneratif eklem hastalıkları osteoartrit

Osteoartrit, kireçlenme ya da diğer adıyla dejeneratif eklem hastalıkları eklemleri çevreleyen kıkırdak dokuda gelişen kalıcı ve uzun vadede sürekli ilerlemeye devam eden bir hastalıktır. Eklem iltihabı tıbbi açıdan artrit olarak ifade edilsede bu iltihabın eklem kıkırdağının bozulması sonucunda oluşmasına osteoartrit adı verilir. Kedilerde diğer memelilerde olduğu gibi yaşlandıklarında hastalığın oluşmasına karşı yüksek risk altındadır.

Kedilerde osteoartrit belirtileri nelerdir?

Kedilerde (DJD) osteoartritin en temel belirtileri topallık, kendini tımarlama, mobilyalara çıkma ve kedi tuvaletine erişmekte zorlanmadır. Yürürken bacaklarda aşırı sertlik, hareketlerde azalma ve sinirlilik de hastalığın belirtileri olarak gözlemlenebilir.

Kedilerde osteoartrit sebepleri nelerdir?

Osteoartrit sebepleri henüz tam olarak bilinmemekle birlikte travma, eklem ve kıkırdak üzerinde olağandışı aşınma ve doğuştan gelen kalça hastalıklarının (hip joint) ikincil etkileri olarak görülebilmektedir. Diz kapağı , kalça displazisi ve bir diğer eklem çıkığının da ikincil etkisi olarak dejeneratif eklem hastalıklarına sebep olduğu bilinmektedir. Eklem üzerindeki baskıyı arttırdığı için kedilerde obezite de hastalığa sebep olabilmektedir.

Kedilerde osteoartrit nasıl teşhis edilir?

Hareketlerde azalma ya da eklemlerde sertleşme gibi bir süredir görülen semptomların bir araya getirilmesiyle hastalığa tanı koyulur. Fiziksel muayene ile eklemlerde dezenformasyon, ağrı gibi diğer problemlerde gün yüzüne çıkar.

Kedilerde osteoartrit nasıl tedavi edilir?

Medikal tedavi hastalığın semptomlarını kontrol altına alma üzerine kuruludur. Ameliyat belirtileri hafifletme ya da ilerlemesini geciktirme konusunda işe yarayabilir. Bu ameliyatlar içerisinde rekonstrüktif işlemler, eklem kaldırma, değiştirme, kemik veya kıkırdak dokularının tümüyle çıkarılması gibi yöntemler uygulanabilir.

Yüzme ve masaj gibi eklem hareketlerini korumak ve arttırmak için düzenlenmiş fizik tedavi yöntemleri oldukça faydalıdır. Ayrıca kas tonusunu güçlendirmek için yapılan egzersizlerde başarılı sonuçlar verebilir. Artrit ile gelen ağrının dindirilmesi için ısı bantları sıklıkla tercih edilir. Ayrıca anti-enflamatuar ilaçlara da uzun dönemli bir tedavide sıklıkla başvurulur.

Kedilerde osteoartrit tedavisi sonrasında ne yapılmalıdır?

Zamanla ilerleyen bir rahatsızlık olduğu için hastalık durumunun daima gözlem altında tutulması gerekir. İlaç ya da kullanılan dozajda değişimler hatta ilave ameliyatlar zaman içinde gerekli hale gelebilir. Fiziksel aktiviteleri belli bir seviyede sınırlamak semptomların ve ağrının ilerlemesini önleyebilir. İltihabı azaltmak için omega yağları açısından zengin bir diyet kimi zaman önerilebilmektedir.

Kedilerde osteoartriti önlemek için ne yapılmalıdır?

Hastalığın semptomları ağırlaşmadan hızlıca müdahale etmek en iyi yöntemdir. Travmalardan ve eklemlerde baskı oluşturacak aktivitelerden kaçınmak, sağlıklı beslenme ve obezitenin oluşmadan önlenmesi eklem sağlığı için oldukça önemlidir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir