Kedilerde burun kanaması (Epistaksis)

kedilerde burun kanaması

Kedilerde burun kanaması ya da tıbbi adı ile epistaksis sık rastlanan bir kanama türüdür. Kanın burun deliklerinden dışarı akmasıyla fark edilir. Kanama miktarı ve süresi kanama nedenlerine bağlı olarak değişiklik gösterir ve mutlaka veteriner kontrolü gerektirir.

Kedilerde burun kanamasının sebepleri nelerdir?

Kedilerde burun kanaması, pek çok farklı sebepten ileri gelebilmektedir. Kanın pıhtılaşmaması sorunu, burun kanamalarını en çok ortaya çıkaran etkenlerin başında gelmektedir. Elbette tek neden bu değildir. Görünmeyen bir yaralanma ya da sakatlanma da burun kanamalarını ortaya çıkarabilir.

Örneğin yılan ısırıkları, hastalıklar, bir organın kanserli olması,  kötü huylu beyaz kan hücrelerinin kanda fazla yoğunlaşması (lösemi) ya da diğer rahatsızlıklar kedilerde burun kanaması sorununun nedenleri arasında yer alabilirler. Sebebin ne olduğuna bakmaksızın, kedinizde burun kanaması durumu varsa, doğrudan

Kedilerde burun kanaması nasıl teşhis edilir?

Kedinizin burun kanamasının sebebini bulabilmek için veterineriniz pek çok test gerçekleştirebilir. Bu tarz durumlarda, veterineriniz öncelikli olarak kedinizin anemi rahatsızlığı olup olmadığını bilmek isteyecektir. Eğer kedinizde anemi görülmekte ise, bunun kritik olup olmadığı da önem arz etmektedir. Bunların yanı sıra, veterineriniz kedinizin kan profilini çıkartıp, tüm kan alma ve değerlendirme işlemlerini, idrar tahlillerini gerçekleştirmek isteyecektir.

Ayrıca diğer testler ile kedinizin kan pıhtılaşmasının normal olup olmadığı, kemik iliğinde de sorun olup olmadığı ile ilgili kararlar da varılabilmektedir. Özellikle pıhtılaşma ile ilgili çıkartılan kan profili, kedinizin sorununun kanın pıhtılaşmasıyla alakalı olup olmadığını veterinerinize gösterecektir.

Tiroid testi de bu süreçte veterineriniz tarafından gerçekleştirilebilir. Bu testler sonucunda veteriner, “Rocky mountain lekeli humması” gibi ateşli hastalıklar ile ilgili bir belirti ya da bulgu araştırabilir. Bunun yanında, size düşen görev de kedinizin sağlık öyküsünü doğrudan veterinerinize aktarmanız ve son aktiviteler ile ilgili net bilgileri veterinerinize vermenizdir. Bu süreçte bir takım X- Ray ya da tomografi testleri de gerekli görülebilir.

Kedilerde burun kanaması nasıl tedavi edilir?

Eğer kedinizin kanaması durdurulamıyorsa, asıl neden pıhtılaşma sorunu olarak belirlenmişse, tedavi sürecinde kedinizin hastanede kalmasında yarar vardır. Eğer kedinizin kanının durmaması, doğrudan karaciğer kanseri ya da benzeri bir sorundan kaynaklı ise, ilk olarak bu sorun tedavi edilmelidir. Tedavi sürecinde, kedinize steroid dışı yangı önleyici ilaçlar (NSAIDs) vermemelisiniz.

Eğer kedinizin rahatsızlığı, doğrudan hemofili sorununa dayanıyorsa, tedavi sürecinde kan yenileme ya da kan nakli uygulamaları gerekebilir. Yine benzer bir şekilde, kedinizin kanamasının asıl nedeni anemi rahatsızlığına dayanıyor ise, kan nakli burada da gerekebilmektedir.

Eğer kanama sorunu, kandaki pıhtı hücreleri ile ilgili ise, yakıcı olmayan prednizon tedavisi bu aşamada uygulanabilir. Enfektüs hastalıkları temelli kanamalarda, 3 ila 6 haftalık süreç boyunca kedinize doksisiklin verilebilmektedir.

Tedavi sürecinde çok daha ciddi problemlerle karşılaşılabilir. Örneğin, kedinizde kemik iliği tümörü büyümesi (neoplazi) varsa, kedinize kemoterapi ya da radyo terapi uygulanabilir. Kanama sorunu doğrudan bakteriyel bir rahatsızlığı dayanıyorsa, veterineriniz bunun için antibiyotik uygulayabilmektedir.

Burun kanamaları bazen burun içi yollar ya da damar ve kanallar ile ilgili de olabilir. Burun yollarında bir tümör sorunu varsa, veterineriniz buna uygun bir çözüm geliştirecektir. Radyoterapi bu tip durumlarda etkin şekilde kullanılabilirken, eğer bu bölümde yabancı bir cisimden kaynaklı kanama varsa, cerrahi operasyon da gerekebilir. Aynı şekilde, bu yollarda ve geçiş bölgelerinde mantar sorunu varsa, yine cerrahi bir operasyon ile söz konusu sıkıntı giderilebilir. Bazı mantar sorunları ise, doğrudan burun yolu ile ilaç verilerek tedavi edilebilir.

Kedilerde burun kanaması tedavisi sonrasında ne yapılmalıdır?

Aşırı kan kaybı yaşanan vakaların ardından, kedinizin yorulmaması, kan kaybı görülmemesi ve düşük nabız ile sakin tutulması açısından kafeste kalması önem arz eder. Veterinerinizin önerdiği burun spreyleri ile, epinefrin hormonu da kedinize verilebilir.

Tedavinin ardından ilk defa eve getirilen kediniz, her türlü sakıncalı durumdan, kanamayı tetikleyici olaydan uzak tutulmalıdır. Veterineriniz de kedinizi eve götürmeden önce, aşırı kan kayıplarında hangi konulara dikkat edeceğiniz konusunda sizi eğitecektir. Zayıflık, bitkinlik ya da sürekli kanama durumları, bu konulara örnektir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir