Kedilerde beslenme kaynaklı 5 hastalık

kedi beslenme hastalık

Yüksek kaliteli gıdalardan oluşan dengeli bir beslenme kedinizin sağlığında en önemli yeri tutar. İşte bunun ispatı olan ve hatalı beslenme sonucu sıklıkla karşılaşılan 5 kedi hastalığı.

Kedilerde Obezite

Obezite kediler için dünya genelinde bir salgın gibidir. Amerikada kedilerin %50’den fazlasının obezite olduğu bilinmektedir. Dahası obezite hastalığından muzdarip kedilerin artrit, diyabet, yüksek kan basıncı ve kansere karşı eğilimli hale gelirler.

Kullandığınız kedi mamasındaki kalori ve yağ oranlarına daha fazla dikkat etmelisiniz. Bu iki etmendeki fazlalıklar kediniz için obezite riskini artırmaktadır. Bunun yanında veteriner kontrolünde özel olarak hazırlanmış bir diyetin alınan kaloriyi limitleyeceği ve kedinizin kilosunu düzene sokacağını unutmamalısınız.

Kedinizin normal ve diyet döneminde günlük kalori ihtiyacını öğrenmek için Kediler için kalori hesaplayıcı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kedilerde Pankreatit

Kedilerde Pankreatit, iltihaplı pankreasın sindirim enzimlerini karın boşluğuna boşaltmasıyla oluşmaktadır. Bunun gerçekleşmesiyle sindirim enzimleri pankreasın yanı sıra diğer organlarda da yağ ve proteinleri parçalamaya başlayacaktır.

Veteriner Hekim Jennifer Coates bunu “Kedilerde beslenme kaynaklı yağlanmanın sindirim hormonlarını uyaran pankreatit oluşturduğu bilinmektedir. ” şeklinde açıklamaktadır. Veterinerinizden kullandığınız mamadaki pankreatit riskini öğrenebilirsiniz. Eğer kediniz hali hazırda pankreatit hastasıysa Dr. Coates yumuşak, düşük yağ oranı içeren ve kolay sindirilebilen mamaların kullanılmasını önermektedir.

Kedilerde Alt Üriner Sistem Rahatsızlığı (FLUTD)

Kedilerde alt üriner sistem rahatsızlığı ya da FLUTD karmaşık bir hastalıktır. Sık görülen semptomlar arasında kum kabı dışına idrar yapma, sık sık tuvalete çıkma, idrar yapmada zorlanma, sancılı idrar yapma, kanlı idrar, iştahsızlık ve tahriş bulunur.

FLUTD’ye sebep olan pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Eve yeni bir evcil hayvanın gelmesi, eve yeni bir insanın taşınması, günlük rutinde değişiklikler, çevresel değişiklikler (ev, mobilya vb değişimler) stres yaratarak FLUTD oluşturabilmektedir. Bunların dışında düşük aktivite seviyesi, aşırı kilo ve beslenme de önemli risk faktörleri olarak bilinmektedir.

Kedinizin su tüketimini artırmak ve daha fazla yaş mama vermenin FLUTD’e karşı koruyucu bir etkisi olduğu bilinmektedir. FLUTD’den korunmanın en iyi yolunu öğrenmek için lütfen veterinerinize danışın.

Kedilerde Kalp Hastalıkları

Kedilerde tıpkı insanlar gibi özellikle de beslenmeleri iyi ayarlanmamışsa sık sık kalp hastalıklarına yakalanırlar.  Kalp hastalıklarındaki en önemli konu tüketilen sodyum (tuz) miktarıdır. Veteriner Ken Tudor; “Tüketilen sodyum miktarının artması, kandaki sodyum miktarını arttırmaktadır.” diyor ve ekliyor; “Yüksek sodyum yüksek kan basıncı oluşturacaktır. Kan basıncı arttığında ise hastalanan kalp ihtiyaca karşılık vermek için genişleyecektir.”

Kedilerde İshal

Kedilerde karşılaşılan ishal nöbetleri daima normal algılanmamalıdır. İki türde ishal olduğu bilinmektedir; ince bağırsak ishali ve kalın bağırsak ishali. Dr. Coates bu konuda “İnce bağırsak ishalinde kediler günde birkaç kez yumuşak dışkılama yaparlar ancak sıkıntı kolonda olduğunda kediler gün boyunca küçük miktarlarda sulu dışkılama yaparlar. Bu ise kalın bağırsak ishalinin göstergesidir.” diyor ve ekliyor; “Kalın bağırsak ishalinde yüksek lifli bir diyet faydalıdır. İdeal olanı diyette hem kolay çözünen hem de zor çözünen liflerin bulunmasıdır. İnce bağırsak ishalinde ise düşük yağlı, yumuşak ve kolay sindirilebilen mamalar seçilmelidir.”

Veterineriniz ile kullandığınız mamadaki yağ, lif, kalsiyum, fosfor ve diğer besin maddelerinin kedinizin sağlığına olan etkisi hakkında konuşabilirsiniz. Kedinizin sağlık durumu göz önüne alınarak farklı ve özel bir diyete geçilmesi onun sağlığı için önemli olabilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir