Kedilerde arsenik zehirlenmesi

zehirlenme

Arsenik, bilindiği üzere bir tür ağır metal mineralidir. Bu madde, daha çok böcek ilaçları gibi bir takım haşere öldürücülerin içinde, sinek zehirlerinde, zararlı bitkileri öldürerek yararlı bitkileri koruyan ilaçlarda ve benzeri ürünlerin içinde yer alır. Evlerdeki pek çok zehirlenme vakası, bu tip zehirlerin dikkatsiz şekilde ortalıkta olmasından ve rastgele saçılmasından dolayı gerçekleşmektedir. Evlerdeki kediler de ister istemez bu ilaçların ve ürünlerin tadına bakabilirler. Kazayla gerçekleşen ve kedilerin zehirlenmesi ile sonuçlanan bu hadiseler, kedilerin söz konusu zehirli maddeleri yemelerinin üzerinden belli bir süre geçtikten sonra da görülebilir.

Kedilerde arsenik zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Arsenik zehirlenmesi vakalarında, aşağıda belirtilen durumlar oluşabilir;

  • Kusma
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Uyku hali (uyuşukluk)
  • Dışkıda taze görünümlü ve parlak kırmızı renkli kan
  • Çok yorgun halde yerde yatma
  • Sendeleme
  • Kulaklar ve kollar başta olmak üzere vücutta alışık olunmayan bir soğuk hissetme
  • Bilinç kaybı
  • Ölüm
  • Uzun süreli (kronik) vakalarda halsizlik ve kilo kaybı

Kedilerde arsenik zehirlenmesi sebepleri nelerdir?

  • İçinde arsenik bulunan maddeleri tüketmek
  • Kalp kurdu parazitlerini yok etmek için alınan ilaçların yüksek dozda tüketilerek arsenik alınması

Kedilerde arsenik zehirlenmesi nasıl teşhis edilir?

Kedinize doğru teşhis konabilmesi için, kediniz ile ilgili sağlık geçmişini, herhangi bir belirti ya da belirtileri, kedinizin kaza ile aldığı maddeleri ve benzeri tüm detayları veterinerinize doğru şekilde aktarmanız gerekiyor. Çünkü zehirlenme vakalarında, özellikle de arsenik zehirlenmelerinde veterinerinizin doğru bir teşhis koyabilmesi için, veterinerinizin kediniz ile ilgili herhangi bir arsenikli madde tüketip tüketmeme durumuna hakim olması gerekiyor.

Pek çok hayvan sahibi, veterinere geldiklerinde kedilerinin aniden kusmaya başladıklarını anlatıyorlar. Açıklanamayan bu kusma durumundan şikayet ediliyor. Ancak bazen de hayvan sahipleri, kedilerinin arsenik içerikli ürünler yediğini söyleseler de, gördükleri bu durum görünen nedenden öteye geçemiyor. Veterinerinizin en doğru kararı vermesi için ise idrar testi, kimyasal kan profilinin çıkarılması, kan testi gibi uygulamalar yapması gerekiyor. Bu aşamada, mideden alınacak bir takım sıvı örnekleri de gerekebiliyor. Kanda ya da midede bulunan arsenik ise teşhisi koymak için net bir fikir verebiliyor. Eğer söz konusu vaka kronik bir arsenik zehirlenmesi ile ilgili ise, saç örneklerine de bakılabiliyor. Çünkü uzun vadeli arsenik zehirlenmelerinde, zehir saçlara da nüfus edebiliyor ve kendini buradan belli edebiliyor.

Eğer mümkünse, veterinerinize kedinizin kusarak çıkardığı maddelerden örnekler ya da ishalinden bir miktar götürmeniz de teşhis koymak için yardımcı olabilir. Bu şekilde teşhis süreci hızlandığı için kedinizin de zehirden etkilenme süresini kısaltabilirsiniz.

Kedilerde arsenik zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?

Ani yaşanan arsenik zehirlenmelerinde zaman çok önemlidir. Bu nedenle de durum oldukça acildir. Bu noktada kusma durumu kediniz açısından olumlu bir eylemi temsil eder, özellikle de kedinizin yediği arsenikli maddenin büyük bir kısmı kusma sonucunda dışarı çıkmış ise sağlık açısından fayda sağlanır. Eğer kusma işlemi gerçekleşmemişse, veterinerinizin ilk yapacağı iş kedinizin midesini yıkamak olacaktır. Arsenik maddesi doğrudan karaciğer ve böbreklere zarar verdiği için, kedinizin böbreklerinin iflas etmesi halinde diyaliz süreci de başlatılmak zorunda kalınabilir. Her ne olursa olsun, zehirlenme vakalarında ilk amaç, zehri vücudun dışına atmak ve zehirli maddeleri elemine etmektir.

Bazı bileşenler ise arsenik gibi ağır metalleri tutmaları ile bilinirler. Vücutta yer alan arsenik maddesi, bu tutucular sayesinde beyne ulaşma konusunda zorluk yaşar ve aynı şekilde kana karışma durumu da geciktirilir. Bu nedenle de hem kedinizin sağlığına kavuşması için, hem de zehrin atılması için birkaç gün veteriner gözetiminde bir takım tutucu bileşenler kedinizin vücuduna verilebilir.

Her ne kadar tedavi sürecinden bahsetsek de, eğer kedinizin zehir yediğine tanık olduysanız, hemen o anda kedinizi kusturmak da büyük önem arz edecektir. Ancak burada önemli olan, zehir yenir yenmez kedinize kusturma eylemini yaptırabilmektir. Eğer zehrin alınmasından sonra belli bir zaman geçmişse, artık tüm müdahaleler veterinerinize bırakılmalıdır. Burada bahsedilen ilk yardım için, eğer kedinizin zehirli maddeyi tükettiğini gördüyseniz ve kusturmaya niyetlendiyseniz, hidrojen peroksit yardımı ile amacınıza ulaşabilirsiniz. Bu solüsyondan kedinize, ağırlığına göre bir kaç çay kaşığı dolusu verebilirsiniz. Ancak dikkat edin, tek seferde üç çay kaşığı ölçeğinden fazla şekilde solüsyon vermeyin. Bu sayede, son iki saat içinde alınan zehirli maddeye etki edilmiş olunacaktır. Eğer üç çay kaşığının ardından halen kediniz kusmadı ise, ona kesinlikle başka bir madde vermeyin. Özellikle hidrojen peroksit solüsyonundan daha ağır bir karışımı kesinlikle denemeyin. Aynı zamanda veterineriniz olmadan farklı maddelere de yeltenmeyin ve kedinizi normal yollardan, yeniden kusturmayı da düşünmeyin. Çünkü bazı zehirli maddelerin, bastırma yolu gibi yöntemler ile kusulmasının sağlanması, yemek borusuna ve mideye daha çok zarar verebilir. Bu nedenle de kedinizin ne yediğine ya da ne yuttuğuna emin olmanız gerekmektedir. Eğer kediniz daha önce bir defa kustu ise, ikinciyi de denemeyin.

Son bir not da yine kusturmanın sakıncalı olduğu bir başka durum ile ilgili… Eğer kediniz şuurunu kaybetmiş ise, kesinlikle onu kusturmaya çalışmayın. Çünkü bilinç kapalı iken, mideden gelen maddeler soluk borusunu tıkayabilir ve kediniz nefessiz kalabilir. Kediniz kussun ya da kusmasın, her halükarda onu veterinerinize götürün.

Kedilerde arsenik zehirlenmesi tedavisi sonrasında ne yapılmalıdır?

Veterinerinizden döndükten sonra, kedinizi dinlenmesi için serbest bırakın. Onu üzerinde stres ve baskı oluşturacak tüm ortamlardan uzak tutun. Veterinerinizin evde yapılması gerekenler ile ilgili size verdiği bilgileri unutmayın, ilaçlar konusundaki tavsiyelere uyun.

Zehirlenme vakalarının ardından kedilere, kolay tüketebilecekleri gıdalardan önerilmektedir. Bu noktada siz de bu tavsiyeye kesinlikle riayet edin.

Mutlaka arsenik içeren hiç bir maddenin ortamda olmadığından ve kedinizden uzak olduğundan emin olun. Eğer bu tarz maddeleri evde bulundurmak zorunda iseniz de, muhakkak söz konusu maddeleri çocukların ve kedilerin erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin. Çünkü pek çok zehirlenme vakası, bu maddelere kolay erişim sonucunda gerçekleşmektedir.

Gözünüz mutlaka kedinizin üzerinde olsun. Eğer şüpheli bir hareket ya da davranış görürseniz, mutlaka veterinerinize başvurun. Erken teşhis zehirlenme vakalarında oldukça önemli, bunu unutmayın. Hatta öyle ki, pek çok vakada kedilerin zehirlenmelerinin erken teşhis edilmesi, onların hayatlarını kurtarmak için tek yol olabiliyor. Bu nedenle siz de kedinizi bu tip durumlara karşı koruyun ve daima tetikte olun.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir