Kedilerde Apse

CatDoctor

Kediler de, tıpkı insanlar gibi deri rahatsızlıklarını yaşamaya biyolojik olarak meyillidirler. Ne zaman ki kedilerde deri üzerinde apseler meydana gelmeye başladığında, çeşitli krem ya da ürünlerle bu sorun kontrol altına alınmaya çalışılır. Sadece basit sebeplerle değil, eğer kedinin çeşitli yaralanmalar sonucu enfeksiyon kaparak bakterileri vücudunda bulundurması söz konusu olursa, apseler bu yolla da zaman içinde ortaya çıkabilmektedir.

Belirtiler ve Türler

Kediler apse türü sorunları genel olarak yaşarlar. Bu apseler, kedilerin kendi aralarında ya da diğer hayvanlarla yaptıkları kavgalardan dolayı da kaynaklanabilmektedir. Çünkü girişilen her mücadele sonrasında, deri üzerinde bir takım yaralanmalar görülebilir ve derinin bakteriyel anlamda enfeksiyon kapması yaşanabilir. Bu tür durumlarda apse oluşumu da son derece normaldir.

Deri enfeksiyonlarına neden olan bakteriler içinde en genel olarak bilinen bakteri türü Pasteurella multocida’dır. Deri sorunları ile ilgili bir başka sebep ise Staphylococcus intermedius ismiyle bilinmektedir. Bakteriler deri altında kendi yollarını bularak ilerlerler. Bu anlamda, acı veren bir apsenin oluşması da bu şekilde başlamaktadır. Yaralanmaların ardından deri altına işleyen bakteriler, bu sayede çeşitli enfeksiyonlara neden olmaktadırlar.

Teşhis

Veterinerin doğru bir teşhis koyabilmesi için ilk olarak bir test yapması ve bu test ile enfeksiyonlu bölgedeki etkin bakterilerin ne olduklarına karar vermesi gerekmektedir. Bu işlemin yanı sıra, standart bir kan testi de veterinerin kedinin sıkıntısı ile ilgili yapacağı bir uygulama olmaktadır. İlk koyulan teşhisin ardından, veteriner bir sonraki adım için hareket planını belirler.

Tedavi

Öncelikli olarak bu tarz sorunlarda, basit yöntemler ile tedavi aşaması atlatılmak istenir. Fakat sıkıntı daha önemli hale geldiyse ve bakteriler deri altında kritik bir yol kat ederek kanı etkileyecek düzeyde ilerlediyse, çok daha ciddi tedavi yöntemleri düşünülür. Bu tür durumlarda kediniz muhakkak veteriner kontrolünden geçmeli ve kanı tamamen temizlenerek arındırılmalıdır. Bu sayede hastalığın komplikasyonlara uğraması ve daha derinlerde enfeksiyon oluşturması engellenmiş olacaktır. Veteriner, çeşitli antibiyotik ilaçlar ile bakterileri kontrol altında tutmak isteyecektir. Eğer apse deri altında daha derinlerde ve nispeten daha ciddi bir sorun haline gelmiş ise, daha agresif ve etkili tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Tedavi Sonrası Dönem

Eğer kedinizin derisinde bir kesik ya da yara oluşmuşsa, öncelikli olarak bu yaranın ne denli derin ya da yüzeysel olduğunu ölçmeniz gerekmektedir. Eğer yara yüzeysel ise, bir takım basit ilaçlar ve yöntemler ile yaranın derinleşmesinin önüne geçilebilir. Bu sayede enfeksiyon da önlenecektir. Çeşitli temizlik ürünleri ve şampuanlar da kedinizin derisini korumak ve temizlemek için kullanılabilir. Eğer kedinizi veterinere götürmüşseniz ve en nihayetinde bir antibiyotik ilacı kullanmaya başlamışsanız, tüm dozu bitirmekten ve bakterilerin kedinizin derisinden uzaklaştıklarını sağlamaktan emin olmalısınız. Bu şekilde kedinizin deri rahatsızlıkları ve apseleri de önlenmiş olacaktır.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Abdullah Faruk Genç  -  Ağu 6, 2018 / 17:06

kedimin boynunda şişlik var birde biraz halsiz bunun tehlikeli durumu varmı acaba.

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir