Doğumun yaklaştığını nasıl anlarım?

kedi doğum

Kediniz hamile ve doğumun yaklaştığını hissediyorsunuz, peki yavruların rahimden tam olarak ne zaman çıkacağını nasıl anlayacaksınız?

Kedilerde gebelik, çiftleşmeden sonra ortalama 64 gün sürmektedir. Kedinizin ne zaman çiftleştiğini biliyor musunuz? Eğer biliyorsanız, tam anlamıyla kesin bir takvim oluşturmanız mümkün ancak 64 gün ortalama bir rakamdır ve kediniz birkaç gün önce ya da sonra doğum yapabilir. Bu sebeple 8 haftalık süre geçtikten ve 9. haftaya girildikten sonra doğum sinyallerini gözlemlemek akıllıca olacaktır.

Davranış değişiklikleri

Kedilerin davranışları hamilelik dönemlerinde sıklıkla değişimler gösterir. Bazı kediler yalnızlığı sevsede çoğunluğu daha sevecen bir hal alırlar. Çoğu kedi sahibi doğuma günler ve saatler kala kedilerinin davranışlarında önemli değişiklikler olduğunu söylemektedir. Böyle anlarda genelde kediler, sahiplerinin yanlarında olmasını ve onlara eşlik etmesini istemektedir. Bir kedi sahibi “Shinobi çok yapışkan ve huzursuz bir hal almıştı. Yanından ayrılmamı istemedi ama benimle bir odada oturup beklemekten de kaçındı.” derken başka başka bir kedi sahibi ise “Sophia çok fazla ilgi istedi. Süreç boyunca ne ağladı ne de miyavladı fakat sürekli yüzümü yalayıp durdu.” şeklinde yaşadıklarını özetlemektedir.

İştahta azalma

Hamile kedilerin özellikle son haftalarda iştahları önemli ölçüde artmaktadır. Ancak kedi sahiplerinin raporlarına göre doğuma günler ve saatler kala kedilerin iştahları ciddi ölçüde azalmaktadır. Bunun sebebi yavruların annenin midesini sıkıştırması olabileceği gibi yaklaşan doğumun oluşturduğu endişenin bir yan etkisi de olabilir.

Süt üretimi

Süt üretimi genelde doğum başlamadan 24-48 saat önce görülür. Bu sebeple doğum yaklaştığında meme uçlarında koyu krem renkte bir salgı gözlemleyebilirsiniz. Bu ilk süttür ve kolostrum olarak da bilinir. Anne sütü yalayarak temizleyebileceği gibi süt kuruyarak küçük beyazımsı bir kabuk da oluşturabilir.

Yuvalanma davranışı

Bazı kediler doğumdan haftalar önce bir konuma yuvalanmaya başlayabilir. Bazıları ise son gün geldiğinde doğumu gerçekleştirecekleri bir nokta bulmaya başlar. Bazı kedi sahipleri ise kedilerinde bu tip bir davranış gözlemlemek yerine sadece kedilerinin doğum yaklaştığında kucaklarına tırmandıklarını ifade etmektedir.

Vücut ısısında azalma

Kedilerin normal vücut ısıları insanlardan daha yüksektir. Kedi sahipleri normal şartlarda 37-39.1 derece arasında seyreden vücut ısılarının doğumdan bir ya da iki gün önce birkaç derece düştüğünü bildirmiştir.

Lütfen hamilelik döneminde vücut ısısını rektal(makat) yoldan ölçmeyin. Özellikle önceden ikinizin de alışık olduğunuz bir şey değilse bu sadece onun canını sıkacak hatta canını yakacaktır. Bunun yerine işte size birkaç öneri;

  1. Vücut ısısını koltuk altından ölçün ve onu rahatsız etmemeye çalışın. Koltuk altı ısısı normalden birkaç derece düşüktür bu sebeple ölçümleri birkaç hafta önce yapmaya başlayarak bir çizelge oluşturun.
  2. Özel bir kulak termometresi kullanın. Pek de ucuz sayılmayan bu termometreler ile güvenli, hızlı ve doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.

Yavrular geliyor!

Şuana kadar anlatılan sinyaller doğum anına kalan süre konusunda size biraz fikir vermiş olmalı. Doğum işleminin başlaması ilk yavru kendini gösterdikten sonra saatler ya da dakikalar içinde başlayacaktır ve bunu fark etmemek imkansızdır.

Eğer doğum başlamadan saatler önce kedinizin vulvasından salgılar gelmeye başlarsa buna şaşırmayın. Bu sadece mukus tıpasının doğum kanalından ayrıldığı anlamına gelmektedir. Kediler genelde salgıyı yaladıkları için bunu fark etmeme ihtimaliniz bile olabilir. Dahası bu süreçte amniotik torbaların baskısı ile ani ya da sızıntı şeklinde kedinizin suyu da gelebilir.

Doğum başladığında kediniz heyecanlı ve huzursuz bir hal alacaktır. Çoğu kedi yavrular doğmasına saatler kala yüksek sesler çıkarmaya başlamaktadır. Bu durum kasılmaların verdiği ağrı ya da doğumun verdiği endişe sonucu oluşabilmektedir. Bu esnada kedi sahipleri uzun ve kısa miyavlamalar ile hırıldamalar da duyduklarını aktarmaktadır. Bazı kediler ise ilginç şekilde herhangi bir ses çıkarmadan oldukça sessiz bir doğum gerçekleştirmektedir.

Kasılmalar başladığında kediniz oda içinde yürümeye ve sık aralıklarla nefes almaya başlayabilir hatta soluk soluğa kalabilir. Bazı kediler ise bu esnada yere uzanarak doğumu beklemektedir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir