Annesiz Yavru Kedilerin Beslenmesi

yeni dogmus kedi

Yetişkin bir kediye bakmak her zaman için kolay olmuştur. Mamasını, suyunu ve tuvaleti için kumunu temizlersiniz kendi kendine işini kolaylıkla halleder. Genel itibari ile kediler annelerinden 2 aylıkken ayrılabilmekteler. Kediler çoğunlukla bu yaşa geldiklerinde kendi kendilerine yemek yeme, tuvalet ihtiyaçlarını giderebilmekteler. Bundan dolayı da bakımları bir nebze olsa kolaylaşmaktadır. Peki annesiz bir yavru kediye bakmak zorunda kalırsanız ne yaparsınız.

Annesiz yavru kedilerin beslenmesinde öncelikle başlangıçta süt verileceği zaman inek sütü vermekten kaçınılması gerekir. Annesiz kedi yavrularda ilk 2-3 hafta en önemli dönemdir. Doğumda annesiz kalan yavru anne sütünden mahrum ve dolayısıyla da hastalıklara karşı daha çabuk etkilendiklerinden dolayı özel ilgi gösterilmesi gerekir. Bu yavru kediler beslenmeleri konusunda yakından takip edilmeli ve herhangi bir sorunla karşılaştığında doktora(veteriner) götürülmelidir.

Annesiz yavru kediler henüz tam anlamıyla kendi kendine yemek yiyemeyecek kadar küçük olduklarından dolayı, beslenmesi için biberon kullanarak ve veterinerinizden ya da marketlerde alacağınız anne sütünün yerine geçebilecek bir süt verebilirsiniz. Eğer yaşadığınız çevrede bunlara benzer şeyleri bulmakta zorluk çekiyorsanız eczanelerde satılan, yeni doğan bebekler için üretilmiş taurinli ve laktoz azaltılmış bir mamayı en küçük boy bebek biberonuyla yavru kedinize içirebilirsiniz.

Yavru kedinize hazırlayacağınız mamaları küçük miktarlar halinde bir seferlik hazırlayarak kedinize içirdikten sonra, artan mamayı yada sütü tekrar kullanmayıp kesinlikle atmalısınız. Hazırlayacağınız mama yada süt ne sıcak ne de soğuk olmalı, tam olarak oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru kedinizi her 3-4 saatte bir beslemelisiniz.

Kedi yavrusunu beslenmesi için kucağınıza alıp biberonu ağzına yanaştırarak kokuyu almasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde eğer biberonu ağzına almıyor ve ağzına sokmuyorsa, kesinlikle zorlamadan ağzını yavaşça açıp biberonun ucunu ağzına sokabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra emin olun ki yavru kediniz mamasını emmeye başlayacaktır. Mamasını bitirdikten sonra aynen küçük bebeklerde olduğu gibi kedi yavrunuzun gazını çıkartarak daha rahat olmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Yazılar